Ştiaţi că biletul de tramvai este un contract?

BUCURESTI - 29 octombrie 2004

Comunicat tip General in Social

Am comandat un produs, dar nu am semnat nimic. Este prin aceasta contractul de vânzare-cumpărare încheiat? Cu fiecare cumpărare a unui produs se încheie un contract de vânzare-cumpărare. Chiar dacă veti cumpăra o revistă de la un chioşc s-a ajuns la realizarea unui astfel de contract. La fel si in cazul biletelor de transport in comun, un banal de bilet de tramvai este un contract incheiat sub forma verbala. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania va ajuta sa desoperiti care sunt contractele la distanta si ce prevad acestea.

Ştiaţi că biletul de tramvai este un contract?

Nu se prevede încheierea în scris a contractelor de vânzare-cumpărare din viaţa zilnică, fiind valabile şi contractele încheiate verbal. Sunt puţine contracte de vânzare-cumpărare pentru care este prevăzută forma scrisă, printre care, de exemplu, contractul de vânzare-cumpărare a unei case sau a unui teren.
Un consumator merge la un comerciant pentru a-şi cumpăra o combină audio. Comerciantul îi spune consumatorului că are două tipuri de combine audio, unul la preţul de 4.869.000 lei şi celălalt tip la preţul de 7.900.000 lei.
Cu aceasta comerciantul şi-a prezentat oferta de a vinde fie unul fie celălalt tip de combină audio.
Obiectul cumpărării şi preţul sunt fiecare stabilite ferm. În cazul în care consumatorul spune: “iau combina audio care are preţul de 7.900.000 lei”, prin aceasta se realizează contractul de vânzare-cumpărare.
Consumatorul a acceptat oferta comerciantului.
Premisa pentru realizarea contractului este ca vânzătorul şi cumpărătorul să fie de acord cu obiectul cumpărării şi preţul.
Oferta poate fi făcută atât de vânzător cât şi de cumpărător.

Un consumator merge la un târg şi găseşte un tablou vechi pe care îl caută de mult timp. El întinde vânzătorului suma de 1.000.000 lei şi îi spune: „îţi ofer suma de 1.000.000 lei pentru acest tablou”. Dacă vânzătorul ia banii, contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat.
Cumpărătorul a predat oferta de a cumpăra un tablou la un anumit preţ, iar vânzătorul a acceptat oferta.
Dacă vânzătorul sau cumpărătorul înaintează o ofertă pentru încheierea contractului, atunci aceasta este angajantă.
Această ofertă se anulează totuşi dacă nu a fost acceptată în timp util sau a fost respinsă.

Un consumator a căutat un ceas la un comerciant de antichităţi. În timp ce negocia preţul, a intrat un alt client în magazin. Comerciantul i-a oferit consumatorului ceasul la preţul de 300.000 lei. Celălalt client aude aceasta şi spune că este avantajos şi că el ar plăti comerciantului 300.000 lei. Comerciantul nu poate totuşi să accepte imediat oferta noului client, pentru că el este angajat de oferta sa pe care a făcut-o consumatorului.
Dacă el acceptă oferta lui, el trebuie să îi vândă ceasul pentru suma de 300.000 lei. Numai dacă el respinge oferta, comerciantul poate să accepte oferta noului client.

Consumatorul nu cumpără de la comerciant nici unul dintre tipurile de combine audio. După câteva zile vine din nou la magazin şi spune: „doresc să cumpăr combina audio care costă 4.869.000 lei, cel pe care mi l-aţi oferit cu câteva zile înainte”.
Comerciantului îi pare rău dar acel tip de combină audio l-a vândut ieri şi era ultima combină pe care a avut-o la acest preţ avantajos.
Consumatorul nu poate avea nici o pretenţie faţă de comerciant să-i procure tipul de combină audio oferit. El nu a acceptat imediat oferta pe care i-a făcut-o comerciantul cu câteva zile înainte şi prin aceasta oferta s-a anulat.
Dacă el face din partea sa consumatorului o nouă ofertă, acesta nu este obligat să o accepte.

Despre Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri, sau pentru obţinerea studiului, contactaţi departamentul de PR la numerele de telefon: 021.315.71.49 sau e-mail: ccib@apc-romania.ro, www.apc-romania.ro


021.315.71.49
0722.653.210
relatiipublice@apc-romania.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pentru-protectia-consumatorilor-din-romania/stiati-ca-biletul-de-tramvai-este-un-contract