Teapa cu buletinu’ Consultanţă pentru “dependenţii” de credite

BUCURESTI - 14 ianuarie 2005

Comunicat tip General in Social

Fisiere atasate:

3091-tzeapa-cu-buletinu.doc

Vrei o maşină de spălat? Un aspirator? Sau un calculator pentru ăla micu’? Sau poate le vrei pe toate odată? Nimic mai simplu: caută-ţi buletinul sau cartea de identitate şi dă fuga la magazin! Aici ofiţeri de credit foarte amabili te vor ajuta să intri în posesia bunurilor în cel mai scurt timp posibil. Aşa să fie? Aşa ar trebui să se întâmple dacă ne luăm după ultima reclamă Altex “Credit doar cu buletinul”, difuzată intens în perioada de dinaintea sărbătorilor. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania va sfatuieste sa fiti foarte antenti la reclame, e posibil sa fie inselatoare.

Teapa cu buletinu’ Consultanţă pentru “dependenţii” de credite

Publicitate înşelătoare?
Problema este că acest spot nu este nici măcar apropriat de realitatea din magazinele Altex. Aşa cum au aflat numeroşi consumatori care au crezut “minunea” de la televizor, pentru creditul doar cu buletinul mai sunt necesare şi alte acte. Şi aceasta nu este singura inadvertenţă. Conform legii nr. 148/2000 privind publicitatea acesta trebuie să asigure informaţii corecte, neînşelătoare, nu neapărat complete. Legea stabileşte publicitatea ca fiind înşelătoare atunci când prin modul de prezentare induce sau poate induce în eroare persoana căreia îi este adresată sau care ia contact cu aceasta, lezându-i astfel interesul de consumator. De asemenea publicitatea poate fi considerată înşelătoare atunci când conţine o serie de date inexacte referitoare la disponibilitatea bunurilor sau serviciilor, la natura, compoziţia, cantitatea sau destinaţia acestora, la preţul sau la modul de calcul al preţului acestora sau la condiţiile în care pot fi cumpărate bunurile sau serviciile.

În urma unei deplasări la un magazin Altex am aflat câteva dintre datele inexacte şi care induc în eroare consumatorii. Altex afirmă în mesajele sale publicitare că orice persoană cu vârsta între 20 şi 65 de ani poate beneficia de un credit de consum în limita a 20 de milioane de lei doar pe baza actului de identitate. Privitorul neavizat înţelege că poate lua un bun în valoare de 20 milioane lei. Ajuns la magazin află că această valoare se referă la costul bunului plus costurile aferente, dobândă şi comision. Aceasta înseamnă că bunul cumpărat nu poate depăşi 12,5 milioane lei pentru un credit pe 5 ani, respectiv 18 milioane lei pentru unul pe 6 luni. Singura cale de a lua un bun în valoare de 20 mil lei este un credit pe 30 de zile. Pentru orice alt credit care depăşeşte această valoare solicitantul trebuie să prezinte o adeverinţă de venit şi o factură de utilităţi.

DAE-dobânda anuală efectivă
Începând cu data de 6 ianuarie 2005 a intrat în vigoare Legea creditelor de consum. Printre cele mai importante reglementări ale acestei legi intră şi obligativitatea băncilor şi a comercianţilor de a afişa dobânda anuală efectivă, pe scurt DAE. Acest parametru reprezintă costul total al creditului la consumator. Acesta include toate cheltuilelile suportate de consumator în cadrul obţinerii şi restituirii creditului: dobândă, comisioane, asigurări, etc. DAE trebuie afişat în formă de procente anuale. El permite clienţilor să compare mai uşor ofertele diverselor bănci şi să aleagă produsul cel mai avantajos în deplină cunoştinţă de cauză.

La articolul 5 al aceleiaşi legi se prevede că în orice anunţ publicitar şi în orice ofertă pentru un contract de credit pentru consumatori afişată în localurile comerciale, prin care o persoană declară că acordă un credit sau intermediază închierea de contracte de credit şi prin care se indică o dobândă sau orice alte cifre referitoare la costul creditului trebuie să se mentioneze DAE, în mod clar şi inteligibil, şi să se respecte prevederile legale privind publicitatea. Scopul comercial al acestor informaţii trebuie expus foarte clar , prin folosirea limbajului obişnuit.

Sfaturi pentru “dependenţii” de credite
Aşadar, acum există şi o lege în vigoare menită să reglementeze relaţiile dintre consumatori şi creditori. Ca orice act juridic aceasta prezintă şi unele ambiguităţi şi în plus încă nu există normele metodologicede aplicare ale acesteia. Cât timp reclame de tipul Altex, Domo sau Flanco sunt lăsate să ruleze nestigherite pe ecranele televizoarelor “dependenţii” de credite sunt sfătuiţi să fie circumspecţi. Consumatorii trebuie să ştie că, indiferent de promisiunile comercianţilor, nu există credite fără costuri, cu dobândă zero sau fără nici un risc. Iar condiţiile contractuale trebuie citite cu atenţie oricât de plictisitor vi s-ar părea acest lucru. De multe ori ceea ce este scris cu litere mici ascunde lucruri importante, cum ar fi de exemplu penalizări practicate la întârzierea ratelor, condiţii de rambursare anticipată şi alte asemenea informaţii pe care de obicei ofiţerii de credit vi le spun în treacăt sau nici nu le menţionează. Un alt aspect bine de reţinut este acela că, în general, creditele pe perioade lungi sunt dezavantajoase. Afişarea DAE vă va ajuta să observaţi acest lucru mai uşor decât până acum. Aşa că deschideţi bine ochii şi nu semnaţi nimic înainte de a fi înţeles exact avantajele şi dezavantajele contractului pe care îl încheiaţi.


Datorită drepturilor de proprietate intelectuală prevăzute în Legea 8/1996, orice material preluat integral sau parţial se va face numai cu menţiunea:
„Acest material este realizat cu sprijinul APC România”.

Despre Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri contactaţi Centrul de Consultanţă şi Informare a Consumatorilor din cadrul APC România la numerele de telefon: 021.315.71.49 sau e-mail: ccib@apc-romania.ro , www.apc-romania.ro .
Laura Pascu
021.311.02.43
0722.653.210
relatiipublice@apc-romania.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pentru-protectia-consumatorilor-din-romania/teapa-cu-buletinuconsultanta-pentru-dependentii-de-credite