Hippolyte Blancard ou l’esthétique d’une capitale en ruines la Muzeul Zambaccian

BUCURESTI - 9 iulie 2010

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Se reia conferinţa Hippolyte Blancard ou l’esthétique d’une capitale en ruines
la Muzeul Zambaccian

Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti vă invită marţi, 13 iulie, ora 18.30 la conferinţa în limba franceză Hippolyte Blancard ou l’esthétique d’une capitale en ruines, susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă.

Evenimentul face parte dintr-un ciclu de conferinţe organizate în cadrul Serilor Prietenilor la Muzeul Zambaccian, inaugurate în luna octombrie 2009 de către Muzeul Naţional de Artă al României şi Asociaţia Prietenii MNAR.

Hippolyte Blancard (1843 – 1924) este unul dintre numeroşii fotografi parizieni care au ieşit pe străzile oraşului şi în împrejurimi - mai ales la Saint-Cloud - în 1871, pentru a surprinde distrugerile provocate în timpul asediului Parisului, urmat de Comuna din Paris – primele evenimente din istoria Franţei intens fotografiate.

După capitularea Parisului, la 28 ianuarie 1871, în urma luptelor împotriva armatei prusace, imaginile cu oraşul devastat suscită o uimitoare atracţie atât printre artişti, care vedeau în clădirile incendiate frumuseţea ruinelor antice, cât şi în rândul industriei emergente a turismului care, precum agenţia Cook din Londra, a mers până la a organiza pentru publicul britanic vizite ale Parisului în ruine.

În cadrul conferinţei, Stéphane-Jacques Addade va propune pentru analiză fotografia Inscription à Saint-Cloud (1871) de Hippolyte Blancard.

Intrarea este liberă, dar din cauza numărului limitat de locuri, participarea publicului se va face pe bază de înscriere la numerele de telefon 021.231.55.17, 0762.215.800 sau prin e-mail la friends@art.museum.ro.

Alex Tanase
Director executiv
Despre Asociatia Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei

Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 1998 în scopul susţinerii morale şi financiare a Muzeului Naţional de Artă al României. Până în prezent, a reuşit să finanţeze peste 20 proiecte destinate muzeului, dintre care: ●Euroart, al cărui obiectiv l-a reprezentat asigurarea unor bune condiţii de vizitare a muzeului şi pentru persoanele cu handicap locomotor ●Mobilier pentru Galeria de Artă Europeană ●Uniforme destinate personalului aferent galeriilor de artă ●Tipărirea ghidurilor pentru mai multe galerii ●Mobilier şi panouri de prezentare la Muzeul Colecţiilor de Artă ●Echipamente de măsurare a umidităţii în Galeria de Artă Veche Romanească ●Aparatură de încălzire pentru Sala Tronului ●Programe educative destinate copiilor, adulţilor şi familiilor ●Audio ghidul portabil
Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei
Str. Muzeul Zambaccian 21A, Sector 1, Bucuresti
Tel: 021231 55 17; 0762 215 800; Fax: 021231 55 16
friends@art.museum.ro