Se confirmă legătura dintre avort și problemele psihice

BUCURESTI - 22 septembrie 2011

Comunicat tip General in Sanatate, Social, Stiinta / Cercetare

Un meta-studiu de mare amploare, publicat de prestigiosul periodic "Jurnalul Britanic de Psihiatrie" pe 1 septembrie 2011 arată că avortul aproape dublează riscul de afecțiuni mentale și că la fiecare zece tulburări de acest fel ale femeilor, una este legată direct de avort.

Se confirmă legătura dintre avort și problemele psihice

Creșterea riscului de afecțiuni psihice variază între 34% și 230%, în funcție de tulburarea studiată, astfel: tulburări anxioase – risc crescut cu 34%, depresie – 37%, abuz de alcool – 110%, uz/abuz de droguri "ușoare" – 220%, comportament suicidar – 155%.

Meta-analiza are la bază 22 de studii publicate anterior și un număr de 877.181 subiecți consultați. Aceasta este cea mai importantă estimare asupra relației între avort și problemele de sănătate mentală disponibilă la ora actuală în literatura mondială.

Dr. Priscilla Coleman de la Bowling Green State University, liderul echipei care a derulat cercetarea, afirmă că documentul are ca scop să prezinte o analiză imparțială a celor mai importante dovezi disponibile, care situează avortul printre factorii de risc în apariția problemelor de sănătate mentală.

Există așadar riscuri reale asociate avortului, care ar trebui făcute cunoscute femeilor, la consilierea dinaintea întreruperii de sarcină, a declarat dr. Coleman pentru presa de specialitate. "Acest studiu oferă o estimare exhaustivă a riscurilor apariției tulburărilor mentale asociate cu avortul, disponibile în literatura de profil. Rezultatele relevă risc moderat până la crescut de apariție a problemelor de ordin psihic, post-avort. Aceste informații trebuie folosite de personalul medical calificat, alături de remedii dovedit eficiente".

Documentul este o meta-analiză, adică o sinteză de date apărute în studii publicate anterior. Doar studiile care au întrunit criterii metodologice foarte stricte au fost luate în considerare; în concluzie, rezultatele obținute sunt mult mai credibile decât rezultatul unui singur studiu sau decât o simplă evaluare calitativă, datorită multitudinii de date încorporate și a metodelor obiective în combinarea efectelor.

"Lucrarea este publicată într-un jurnal prestigios, Jurnalul Britanic de Psihiatrie, considerată una dintre publicațiile mondiale de top în domeniu. Acest lucru înseamnă că lucrarea a fost îndelung analizată de oameni de știință de notorietate, iar rezultatele sunt acceptate de practicanții în domeniu din întreaga lume", a mai spus Coleman.

Puteți afla alte detalii și consulta abstract-ul studiului pe site-ul Asociației Pro-vita București, http://www.provitabucuresti.ro

Despre PRO VITA Bucuresti

Pro-vita este organizaţie civică independentă care are ca scop afirmarea valorilor vieţii umane, ale familiei şi ale vocaţiei parentale, în special a dreptului la viaţă al tuturor fiinţelor umane de la concepţie pâna la moartea naturală.