Reţeaua Muzeelor implementează un proiect pentru atragerea voluntarilor în muzee

BUCURESTI - 2 noiembrie 2011

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, ONG

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a iniţiat proiectul Muzeul nostru în vederea atragerii şi formării voluntarilor care să se implice în activităţile derulate de muzeele membre ale reţelei.

Reţeaua Muzeelor implementează un proiect pentru atragerea voluntarilor în muzee

Proiectul, finanţat cu sprijinul Asociaţiei Fondului Cultural Naţional, sesiunea de proiecte culturale 2011, are ca obiectiv principal dezvoltarea unei culturi puternice a voluntariatului în rândul muzeelor şi al comunităţilor unde acestea îşi desfăşoară activitatea.

Partenerii implicaţi în proiect sunt Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Banatului Montan, Complexul Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, precum şi Centrul de Pregătire Profesională în Cultură.

Partenerii au realizat o analiză a nevoilor organizaţiei privind voluntarii, identificând sarcinile pentru voluntari şi stabilind profilului voluntarilor în vederea demarării campaniei de recrutare. Voluntari cu soluţii inteligente şi dornici de a crea conţinut muzeal vor participa la ateliere creative de formare care le vor asigura competenţele necesare implicării în activităţile specifice fiecărui muzeu, în scopul valorificării patrimoniului acestuia.

Miza proiectului este recunoaşterea de către muzeografi şi de către comunităţile locale a rolului determinant al voluntarilor în interiorul muzeelor.

Într-o perioadă cu posibilitati de recrutare plătită limitate, atragerea voluntarilor asigură împrospătarea forţei de muncă cu noi contribuţii, idei şi energii, îmbunătăţeşte legăturile cu categorii diverse de public, prin introducerea de noi programe şi servicii şi, nu în ultimul rând, ajută oamenii care îşi caută un loc de muncă să-şi dezvolte calităţile profesionale.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va crea astfel prima piaţă oficială de voluntariat muzeal.

 

 

Pentru detalii suplimentare:

Dragoş NEAMU

Manager proiect

O757.030.173

dragos@muzee.org

 

www.muzee.org

Despre Asociatia Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania

Asociatia Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania