În România sunt 4420 de persoane cu sindrom Down

Piatra Neamt - 13 octombrie 2014

Comunicat tip General in ONG, Sanatate, Social

Dintre aceștia 2611 sunt copii și 1809 adulți.
Județul cu cele mai multe persoane cu sindrom Down este Iași în număr de 274, iar cele mai puține se află în Sălaj în număr de 34.

Această statistică a fost realizată în cadrul proiectului ”Ai carte, ai parte”, ce se desfăşoară în perioada 04.11.2013 - 04.05.2015, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune. Obiectivul principal al proiectului vizează posibilitatea integrării pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități precum și integrarea lor în învățământul de masă.
Proiectul este implementat de Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial din Piatra Neamț, O.N.G. ce are ca beneficiari principali persoanele cu sindrom Down. www.asocitiariana.ro

Statistica Sindrom Down Romania

Statistica Sindrom Down Romania

Copii

Nivelul de școlarizare: Județul cu cei mai mulți copii cu sindrom Down în învățământul preșcolar este Buzău cu 26 copii, primar Mureș cu 23 copii, gimnazial Hunedoara cu 21 copii, iar neșcolarizați Vaslui cu 59 copii.

Din cei 2611 copii cu sindrom Down, doar 41% urmează o formă de învățământ, restul fiind neșcolarizați.

Servicii de recuperare: Județul cu cei mai mulți copii cu sindrom Down care beneficiază de servicii de recuperare în cadrul DGASPC este Timiș cu 66 copii iar județul Iași deține recordul cu cei mai mulți copii cu sindrom Down, 50 la număr, care beneficiază de servicii de recuperare în cadrul O.N.G.-urilor.

Din toți copii cu sindrom Down doar 27% urmează un program de recuperare, 23% în centrele de stat și 4% în cadrul O.N.G.-urilor.

Adulți

Dacă v-ați întrebat vreodată cât trăiește o persoană cu sindrom Down, vă putem răspunde că în România sunt 2 adulți cu sindrom Down cu vârsta peste 71 de ani. Unul în județul Argeș și unul în județul Bihor.

Din cei 1809 adulți cu sindrom Down, doar 142 (8%) au urmat o formă de învățământ, restul fiind neșcolarizați.

Statistica a fost realizată în urma centralizării datelor oferite de către cele 47 de D.G.A.S.P.C.-uri din țară (excepție județul Ilfov, care nu a dat curs solicitării noastre). Precizăm că datele prezentate sunt orientative. Este posibil ca numărul de adulți cu sindrom Down să fie relativ mai mare. De asemenea sunt părinți care nu au optat pentru încadrarea copilului lor cu sindrom Down într-un grad de handicap, aceștia nefiind în evidența D.G.A.S.P.C.-uri din țară.

Despre Asociatia Riana pentru dezvoltarea vietii si sprijin familial

ASOCIAŢIA RIANA PENTRU DEZVOLTAREA VIEŢII ŞI SPRIJIN FAMILIAL este persoană juridică de drept privat cu scop nepatrimonial, independentă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înfiintata de un grup de parinți, la data de 08.04.2010, căpătând personalitate juridică la data de 15.04.2010.
Obiectivele Asociației sunt:
- asigurarea unui nivel de viaţă corespunzător dezvoltării fizice, psiho-spirituale, morale şi sociale a persoanelor cu dizabilități promovând totodată dreptul acestora la integritate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
- promovarea, protejarea şi reprezentarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor cu dezabilități.
- creşterea şanselor de integrare a copiilor în comunitate.
- crearea unor grupuri suport pentru părinţi (sau alte persoane care doresc sa se simtă utili și doresc sa fie alături de aceşti copii și tineri).
- să acorde sprijin, sfaturi și informații în mod direct persoanelor cu sindrom Down și familiilor acestora în vederea dezvoltării și educării copiilor și tinerilor cu sindrom Down.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-riana-pentru-dezvoltarea-vietii-si-sprijun-familial/in-romania-sunt-4420-de-persoane-cu-sindrom-down