Încheierea proiectului „Ai carte, ai parte”

Piatra Neamt - 6 mai 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Educatie / Cultura, ONG, Sanatate, Social

Live site

Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial anunță încheierea proiectului „Ai carte, ai parte”, care s-a desfăşurat în perioada 04.11.2013 - 04.05.2015. Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Echipa de proiect

Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial (Asociația Riana) anunță încheierea proiectului „Ai carte, ai parte”, având numărul RO-51-E28-2013-R2, și care s-a desfăşurat în perioada 04.11.2013 - 04.05.2015. Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților politicilor de tineret asupra problematicii incluziunii pe piața muncii a tinerilor cu dizabilități.

Pentru îndeplinirea obiectivului, echipa de proiect, a recrutat 20 de tineri nemțeni, cu vârste între 15 și 30 de ani, dintre care 3 cu sindrom Down, care au participat la activitățile derulate în cadrul proiectului. Tinerii voluntari au beneficiat de trei seminarii de formare pe parcursul celor 12 luni de activități, seminarii în cadrul cărora s-au format ca voluntari, au descoperit necesitatea și frumusețea lucrului în echipă, și-au descoperit potențialul creativ și au experimentat o gamă cât mai variată de metode de educație nonformală (Foto-voice, Cafenea publică, Metoda Smart, Public Speaking, etc.)

Prima etapă de formare a avut loc în perioada 07-09 februarie 2014 în localitatea Văratec, judeţul Neamţ, unde au fost formați 20 de tineri, resursă din judeţul Neamţ cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani, pentru a desfășura activităţi de voluntariat pe întreaga perioadă proiectului. Din cele 20 de persoane au făcut parte şi trei tineri cu sindrom Down, Livia, Cristina şi Gabriel.

Pe parcursul celor trei zile de activități, tinerii au interacţionat, s-au cunoscut mai bine şi au legat prietenii. În timpul petrecut împreună au luat parte la diverse jocuri începând cu cele de cunoaştere reciprocă şi de reţinere a numelor, desfăşurate în prima zi, imediat după începerea activităţilor. Altele au avut drept obiective dezvoltarea lucrului în echipă. Astfel, câțiva voluntari şi-au descoperit calitățile de lider, îndrumător, iar alții de cooperare.

A doua etapă de formare a avut loc în perioada 27-29 iunie 2014, în localitatea Petru Vodă din judeţul Neamţ, având ca temă generală „Public Speaking”.

Pe parcursul celor 3 zile petrecute împreună, voluntarii au aflat în cadrul acestei sesiuni de formare foarte multe informaţii utile despre vorbitul în public: structura unei prezentări, cum să faci o impresie memorabilă, cum să ne pregătim pentru a ne urca pe scenă, cum să ne controlăm emoțiile, cum să primești și să dai feed-back, formula de prezentare în 30 de secunde.

A treia etapă de formare a avut loc în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2014 în localitatea Bicazul Ardelean din județul Neamț, având ca subiect principal Educația non-formală.

De asemenea, prin intermediul proiectului ne-am propus  realizarea unei statistici la nivel național a numărului de persoane cu sindrom Down încadrate în grad de handicap, nivelul de școlarizare la care au ajuns, terapia recuperatorie pe care o urmează și câți dintre aceștia sunt încadrați în muncă.

Astfel am aflat că în România sunt 4420 de persoane cu sindrom Down. Dintre aceștia 2611 sunt copii și 1809 adulți. Județul cu cele mai multe persoane cu sindrom Down este Iași în număr de 274, iar cele mai puține se află în Sălaj în număr de 34.

Alte evenimente desfășurate în cadrul proiectului au fost două Cafenele Publice și o Masă Rotundă Nonformală.

În data de 29.05.2014 la Pub ”KM 0” din Piatra Neamț s-a desfășurat prima "Cafenea publică", o metoda de dialog interactiv care s-a centrat pe schimb de informații valorizând contribuțiile tuturor participanților.

Subiectele care s-au dezbatut:

Tinerii cu dizabilități, antreprenoriatul și piața muncii.Incluziunea socială și școlară a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.Educația nonformală/voluntariat.Rolul familiei în dezvoltarea autonomiei personale a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.Asistența socială a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.Cadrul legislativ, îmbunătățiri/schimbări ale legii 448/2006.

În data de 30.01.2015 la "The Library Bar" din Piatra Neamț s-a desfășurat cea de-a doua "Cafenea publică" organizată în cadrul proiectului "Ai carte, ai parte" în care am abordat următoarele subiecte:

Statistica la nivel național cu privire la persoanele cu sindrom Down.Primul site al tinerilor cu sindrom Down care s-a realizat tot pe acest proiect.Soluțiile care s-au oferit până acum.Educația nonformală pentru tinerii cu dizabilități.Care sunt avantajele/dezavantajele voluntariatului.Noi idei pentru alte proiecte.

În data de 24 octombrie 2014 s-a organizat în The Library Bar din Piatra Neamț „Masa rotundă nonformală”, având tema principală învățământul dual pentru persoanele cu dizabilități.

Participanții, în număr de aproximativ 60 de persoane au luat parte la o discuție antrenantă despre avantajele și dezavantajele acestui tip de învățământ, dar și despre posibilitatea implementării cât mai rapide și eficiente în România.

Un alt obiectiv al proiectului a vizat realizarea unui site www.downinfoplus.ro cu scopul de a evidenția faptul că tinerii cu sindrom Down pot fi încadrați în câmpul muncii, își pot dezvolta abilitățile necesare unei meserii în condițiile în care li se oferă șansa să se dezvolte. Chiar dacă la momentul actual tinerii cu sindrom Down care își pot câștiga singuri existența sunt extrem de puțini, mare parte din ei reușesc, cu ajutorul ONG-urilor de profil, să-și dezvolte abilitățile și să confecționeze diferite obiecte hand-made, iar asta le pot oferi șansa de a deveni antreprenori, prin valorificarea acestor obiecte.

La finalul proiectului am organizat un Seminar național ”Abilitățile celor cu dizabilități” în care am prezentat rezultatele muncii noastre, dar și cel două publicații ce vor fi realizate în cadrul proiectului, ”Viața adultă a persoanelor cu sindrom Down” și ”Metode de educație nonformală pentru persoanele cu dizabilități”.

Seminarul ”Abilitățile celor cu dizabilități” a avut loc în data de 4 aprilie 2015, la Central Plaza Hotel din Piatra Neamț, în sala Millenium, cu o participare de peste 150 de persoane. Seminarul a cuprins patru sesiuni de comunicări, momente artistice susținute de copii și tineri cu dizabilități, precum și exemple de bune practici ale altor asociații din țară.

În cadrul acestui seminar au fost invitate asociații de profil din țară, iar printre cei care au răspuns pozitiv invitației s-au numărat asociații din Botoșani, București, Baia-Mare, Bacău, Focșani, Pașcani, Iași, precum și alte asociații din Piatra Neamț.

Mai mult, la eveniment au participat și părinți, cadre didactice, specialiști, elevi și toți cei care au dorit să afle mai multe despre persoanele cu dizabilități.

Participarea la seminar a fost gratuită, iar la final, toată lumea a primit certificat de participare.

Proiectul ”Ai carte, ai parte” sa desfășurat în perioada 04.11.2013 - 04.05.2015 și a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Proiectul a fost implementat de Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial, având ca parteneri Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Direcția Județeană de Sport și Tineret Neamț și Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu.

Pentru orice alte informații, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon, la datele de contact menționate mai jos:

Lorian Apopei Pruteanu, Manager de Proiect, Telefon: +40 726 306 360

Lavinia Apopei Pruteanu, Președinte Asociația Riana, Telefon: +40 726 306 068, +40 757 762 760

“Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi responsabilă pentru orice utilizare care poate fi efectuată din informațiile conținute de acestea.“

Despre Asociatia Riana pentru dezvoltarea vietii si sprijin familial

Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial (Asociația Riana) este persoană juridică de drept privat cu scop nepatrimonial, independentă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înfiintata de un grup de parinți, la data de 08.04.2010, căpătând personalitate juridică la data de 15.04.2010.
Obiectivele Asociației sunt:
- asigurarea unui nivel de viaţă corespunzător dezvoltării fizice, psiho-spirituale, morale şi sociale a persoanelor cu dizabilități promovând totodată dreptul acestora la integritate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
- promovarea, protejarea şi reprezentarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor cu dezabilități.
- creşterea şanselor de integrare a copiilor în comunitate.
- crearea unor grupuri suport pentru părinţi (sau alte persoane care doresc sa se simtă utili și doresc sa fie alături de aceşti copii și tineri).
- să acorde sprijin, sfaturi și informații în mod direct persoanelor cu sindrom Down și familiilor acestora în vederea dezvoltării și educării copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
Până acum, Asociația a desfășurat activități ca:
- proiectele ”Propriul meu pas” și "Believe in yourself", finanțate prin programul Tineret în Acțiune, demonstratie Special Olympics la Piatra Neamț, Ziua sindromului Down, Ziua copilului, etc.
- tipărirea de broșuri, pliante, cărți cu informații referitoare la sindromul Down, jocuri educative și distribuirea lor, etc.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-riana-pentru-dezvoltarea-vietii-si-sprijun-familial/incheierea-proiectului-ai-carte-ai-parte