Asociatia Romana pentru Coaching, 5 ani de activitate

BUCURESTI - 4 iulie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Banci / Asigurari, Educatie / Cultura, Social, HR

Live site

Coaching-ul s-a nascut si inspirat din sport, “certificatul de nastere” al acestuia fiind cartea “The inner game of tennis” scrisa de Tim Gallwey in anii ’70. Acesta a constat ca sportivii obtin rezultate mai bune in momentul in care se confrunta cu intrebari deschise legate de modul de a-si imbunatati performanta. Astfel, ei isi concentreaza atentia asupra unor tehnici noi, aplicabile in urmatoarea competitie, si nu pe ceea ce au gresit in competitia precedenta.

coaching-in-romania

coaching-in-romania

 „Coaching is unlocking a person's potential to maximise their own performance. It is helping them learn rather than teaching them.”  

Tim Gallwey,The inner game of tennis,1975

Asociatia Romana pentru Coaching ARC – 5 ani de existenta

Asociatia Romana pentru Coaching – ARC (Romanian Coach Guild) este o organizatie profesionala care reuneste coachii profesionisti din Romania, si a fost fondata in anul 2008 de catre un grup format la acea vreme din coachi acreditati sau in curs de acreditare internationala.

Coaching-ul s-a nascut si inspirat din sport, “certificatul de nastere” al acestuia fiind cartea “The inner game of tennis” scrisa de Tim Gallwey in anii ’70. Acesta a constat ca sportivii obtin rezultate mai bune in momentul in care se confrunta cu intrebari deschise legate de modul de a-si imbunatati performanta. Astfel, ei isi concentreaza atentia asupra unor tehnici noi, aplicabile in urmatoarea competitie, si nu pe ceea ce au gresit in competitia precedenta.

Definitia ARC pentru Coaching profesional

"Coachingul este acompanierea dialogului clientului (con)centrat pe obtinerea unui rezultat."

Coachingul este o relatie sustinuta care permite oamenilor sa isi imbunatateasca semnificativ performantele si sa obtina rezultate remarcabile, atat la nivel personal cat si la nivel profesional.

Datorita rezultatelor obtinute pe parcursul celor peste 20 de ani de existenta in practica internationala, coachingul a devenit o resursa permanenta si de incredere atat in viata privata cat si in organizatii.

Obiectivele si specificul ARC

Asociatia Romana pentru Coaching – ARC (Romanian Coach Guild) are drept obiectiv promovarea si dezvoltarea comunitatii de coaching in Romania la nivelul standardelor cerute de cele mai importante asociatii profesionale internationale care ofera certificari in acest domeniu:

    - International Coach Federation (ICF);
    - European Mentoring and Coaching Council (EMCC);
    - European Coaching Federation (EuCF);
    - International Coaching Institute (ICI);
    - International Institute of Coaching (IIC).

In prezent, asociatia numara peste 50 de membri (coachi) activi, mai mult de jumatate dintre acestia fiind acreditati pe plan international. Lista cu coachi acreditati international,  membri ai Asociatiei Romane pentru coaching poate fi consultata pe site-ul ARC, sectiunea www.coaching-arc.ro/coachi acreditati.

Doua elemente diferentiaza coachii acreditati, membri ai Asociatiei Romane pentru Coaching:

- importanta acordata unei acreditari profesionale internationale;

- aderarea la Codul Etic profesional al ARC, aliniat la randul sau standardelor internationale. Serviciile de coaching oferite sunt oferite intr-un cadru sustinut de principii etice la cel mai inalt nivel, care acopera atat cerintele ICF cat si cele EMCC (Codul Etic al ARC este publicat pe site-ul www.coaching-arc.ro).

Specificul activitatii de coaching

Asociatia Romana pentru Coaching (Romanian Coaching Guild – ARC) adera la acea formula de coaching care onoreaza clientul ca expert in viata si munca sa si presupune ca fiecare client este creativ, intreg si plin de resurse.

In fiecare sesiune de coaching, clientul isi alege subiectele conversatiei, in timp ce coachul asculta si contribuie cu observatii si intrebari lamuritoare, precum si cu instrumente de interventie specifice.

Interventia specializată a coachului profesionist faciliteaza un proces de invatare non-formala si constă in asistarea si ghidarea clientului cu mijloace si instrumente specifice pentru:

- a-si manifesta capacitatile potentiale;

- a-si defini sau clarifica obiective specifice;

- a identifica resurse si blocaje, a-si intelege propriile perspective si perceptii;

- a intelege contextul mai larg in care actioneaza;

- a avea incredere in fortele proprii;

- a invata sa caute si sa aleaga solutii viabile;

- a elabora planuri de actiune;

- a actiona sustinut in directia obtinerii rezultatelor dorite;

- a stabili modalitati optime de monitorizare a propriilor rezultate.

In acest mod, coachingul se concentreaza pe situatia actuala a clientului si pe ceea ce el doreste sa obtina in viitorul imediat. In final, aceasta interactiune va aduce claritate si va orienta clientul catre actiune. De aceea coachii membri ARC  considera rezultatele procesului de coaching ca fiind numai meritul intentiilor, alegerilor si actiunilor clientului.

Formare continua in coaching

ARC organizeaza evenimentele proprii de sustinere a dezvoltarii continue a profesionistilor in domeniul coaching-ului astfel:

Lunar - Sesiunile de Supervizare - sunt „antrenamente” periodice, pentru rafinarea abilitatilor de coaching; ateliere de practica pentru formare continua, acreditate International Coach Federation si supervizate de coachi certificati international.

Lunar - Sesiunile de Knowledge Caffe - sunt seminarii cu teme prestabilite, moderate de coachi cu experienta;

Anual - Conferinta Challenges of Coaching – a carei prima editie a avut loc in anul 2009 - reuneşte formatori, coachi si studenti ai celor mai importante scoli de coaching din Romania (Competent Consulting, Metasysteme Coaching, Mind Master, Noble Manhattan, Coaching Essence) dar si directori de companii si directori ai departamentelor de resurse umane interesati de acest domeniu in dezvoltare rapida. Alte evenimente periodice, ce contribuie la dezvoltarea profesionala a coachilor din Romania.

Angajamentul solemn (garantia etica) a coachilor membri ARC

„In calitatea mea de coach profesionist, marturisesc si ma oblig sa respect obligatiile etice ale acestui Cod in relatia mea cu clientii si colegii. Ma declar de acord sa respect si sa aplic acest Cod Etic Profesional (ARC), sa tratez oamenii cu respect si sa le respect independenta si demnitatea de fiinte umane. Daca voi incalca acest Cod de Etica sau parti ale sale sunt de acord ca ARC din proprie initiativa si prin vointa singura a sa sa ma faca raspunzator de faptele si pozitiile mele. Aceasta responsabilitate pe care mi-o asum fata de ARC ma poate duce, daca incalc acest Cod, sau parti ale sale, la pierderea drepturilor mele de apartenenta profesionala la comunitatea membrilor sau asociatilor ARC.”

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-romanian-coaching-guild-arc1/asociatia-romana-pentru-coaching-5-ani-de-activitate