Omagiu lui Sir Chandrika Prasad Srivastava

BUCURESTI - 24 iulie 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Educatie / Cultura, Politic, Social

Live site

Dr. Chandrika Prasad Srivastava, KCMG, Padma Vibhushan, Secretar general emerit al Organizaţiei Maritime Internaţionale, ONU, soțul lui Shri Mataji Nirmala Devi – Fondatoarea Sahaja Yoga, a încetat din viață luni 22 iulie 2013, la Genova, Italia, în vârstă de 93 de ani.

Sir Chandrika Prasad Srivastava

Patriotismul este foarte important. Dacă nu ai niciun sentiment pentru țara ta, nu poți face nimic bun. Niciun fel de sacrificiu nu este suficient pentru a împlini acea dorință de a face ceva pentru țara ta și oamenii ei. Politicienii noștri ar trebui să știe un lucru: că ei nu sunt în afaceri, nu sunt aici pentru a face bani, ci pentru a obține prestigiu. Chiar și astăzi, dacă vă amintiți de Lal Bahadur Shastri, gândurile se opresc, dispar.

Shri Mataji Nirmala Devi - Fondatoarea Sahaja Yoga

Sahaja Yoga – România anunță cu infinită tristețe trecerea în neființă a lui Sir Chandrika Prasad Srivastava, soțul lui Shri Mataji Nirmala Devi - Fondatoarea Sahaja Yoga. Sahaja yoghinii din întreaga lume se consideră privilegiați pentru faptul de a-l fi avut alături. Ei l-au apreciat ca pe un adevărat tată, un exemplu de onestitate, dăruire, umilință și altruism, o sursă de nobilă inspirație.

Sir C.P. Srivastava a sprijinit generos mișcarea Sahaja Yoga încă de la începuturile ei, iar după retragerea din cariera politică şi din viaţa publică, și-a dedicat viaţa pentru a-şi sprijini soţia în dezvoltarea şi împlinirea activităţii ei divine, prin Sahaja Yoga.

Sir C.P. Srivastava a afirmat că viața i-a fost puternic influențată de către soția sa și că a fost motivat și inspirat în toate aspectele vieții de viziunea lui Shri Mataji despre un Dumnezeu unic și o unică familie umană.

Dr. C.P. Srivastava s-a născut la 8 iulie 1920 şi şi-a împlinit instruirea în Lucknow, India. Înalt funcţionar în mai multe ministere ale guvernului indian, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Shipping Corporation of India, cosecretar şi asistent al Primului Ministru al Indiei, Lal Bahadur Shastri, pe întreaga durată a mandatului acestuia (1964-1966), Administrator la Banca Centrală a Rezervelor din India, a fost ales în mod unanim în 1974 de toate naţiunile membre ale ONU ca Secretar general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO).

S-a bucurat de o înaltă stimă şi de onoarea excepţională de a fi reales în mod unanim în această funcţie de mai mult de trei ori, mandatele sale însumând în total 16 ani (1974-1989). Numărul statelor membre ale organizaţiei a crescut sub conducerea sa de la 86 la 134. Recunoscând nevoia presantă a unui organism central educaţional pentru afacerile maritime internaţionale, a înfiinţat în 1983 World Maritime University în Malmo, Suedia.

Succesul carierei sale a fost definit pe scurt de Cecil Parkinson, Secretarul de stat britanic al transporturilor. Găzduind o recepţie în onoarea lui Sir CP, acesta a afirmat: „Este destul de dificil să facem două naţiuni să cadă de acord asupra unei probleme, dar numai dvs. aţi fi putut reuşi să faceţi ca 134 de naţiuni să cadă de acord în mod unanim la o convenţie importantă după alta. IMO, mulţumită dvs., este un exemplu remarcabil de cooperare globală autentică între naţiuni”.

Regina Elisabeta a-II-a a Regatului Unit i-a acordat în 1990 una dintre cele mai înalte decoraţii ale ţării sale, cea de Cavaler de onoare al Ordinului Sfinţilor Mihail şi Gheorghe în grad de Comandor. A fost decorat de regii Suediei, Norvegiei şi Spaniei. În lumea întreagă i s-au acordat onoruri şi premii dintre cele mai înalte ca recunoaştere a serviciului său neobosit şi a atributelor sale remarcabile.

Exemplu de integritate, imparţialitate şi moralitate intransigentă pe întreaga durată a unei vieţi consacrate activităţii publice, Sir C.P. Srivastava a adus o contribuţie uriaşă comunităţii internaţionale, şi-a câştigat încrederea şi respectul lucrând cu o dedicare exemplară pentru a pune schimbările în aplicare, pentru prosperitatea tuturor naţiunilor, siguranţă maritimă sporită şi protecţia mediului.

Sir C.P. Srivastava lasă în urmă două fiice.

Cariera academică Lucknow University, India: 1940 Licenţiat ca şef de promoţie 1941 Licenţiat cu diplomă de merit 1942 Master cu diplomă de merit 1944 Licenţiat în drept ca şef de promoţie Medalii de aur pentru performanţă în Literatura engleză şi ştiinţe politice 1984 Doctor în drept cu titlul Honoris Causa - Universitatea Bhopal, India 1987 Doctor în drept cu titlul Honoris Causa - Universitatea Wales, Regatul Unit 1988 Doctor în drept cu titlul Honoris Causa - Universitatea din Malta.

Cariera profesională 1946-48 Funcţionar cu atribuţii speciale - Ministerul Comerţului, Guvernul Indiei 1948-49 Sub-Secretar în Guvernul Indiei, Ministerul Comerţului 1950 Magistrat al oraşului Lucknow, India 1951-52 Magistrat adjunct al oraşului Mesrat, India 1953 Funcţionar cu atribuţii speciale - Direcţia Generală a Transportului Maritim, Guvernul Indiei 1954-57 Director general adjunct al Transportului Maritim, Guvernul Indiei 1958 Secretar adjunct în Ministerul Transporturilor şi Secretar privat al Ministrului transporturilor şi comunicaţiilor / Ministrului comerţului şi industriei, Guvernul Indiei 1959-60 Director general adjunct principal al transportului maritim, Guvernul Indiei 1961-64 Director general al Shipping Corporation of India Limited, Întreprindere a statului indian 1964-66 Cosecretar şi asistent al Primului-Ministru al Indiei, Lal Bahadur Shastri 1966-73 Preşedintele Consiliului de administraţie şi Director general al Shipping Corporation of India Limited, Întreprindere a statului Indian 1967 Director al Central Inland Water Transport Corporation (Compania centrală a transporturilor fluviale interne), India 1967-73 Director, Consiliul central, Banca Rezervelor din India 1974-89 Secretar general al Organizaţiei Maritime Internaţionale, ONU, Londra.

Secretar general emerit din 1990 al Organizaţiei Maritime Internaţionale, ONU Rector între 1989-91 al World Maritime University, Malmo, Suedia Rector emerit fondator - 1991 World Maritime University, Malmo, Suedia Preşedinte 1971-73 Asociaţia Naţională a Armatorilor din India 1972-80 Institutul de Tehnologii Maritime, India 1973-74 Conferinţa plenipotenţiarilor ONU privind Conduita pentru conferinţa maritimă 1980-91 Asociaţia Internaţională a Conferenţiarilor Maritimi.

Şef de prezidii 1972 Comitetul privind Tranzacţiile Invizibile inclusiv transportul maritim, asigurări şi turism, a 3-a Conferinţă ONU privind Comerţul şi Dezvoltarea 1988 Premiul Anual Seatrade pentru Realizări, Marea Britanie 1989 Consiliul de conducere, Institutul Dreptului Maritim Internaţional din cadrul IMO (Organizaţia Maritimă Internaţională), Malta 1991 Registrul Transportului Maritim din India 1992 Comitetul privind Educaţia şi Instruirea Maritimă din cadrul Guvernului Indiei 1998 Consiliul de conducere, Institutul Maritim Tolani, Induri, Pune 2000 Comitetul Premiilor de Ziua Maritimă Naţională a Indiei.

Preşedinte locţiitor şi membru pe viaţă 1991 Consiliul de conducere, World Maritime University Malmö, Suedia Vice-Preşedinte 1970 Consiliul Cadeţilor Marini, India 1989 Centrul de Afaceri Internaţionale din Welsh, Marea Britanie 1989 Comitetul Consultativ privind Poluarea Maritimă (ACOPS), Marea Britanie.

Membru 1959-73 Consiliul Naţional al Transportului Maritim, India 1959-73 Consiliul de Instruire al Marinei Comerciale, India 1963-73 Consiliul Naţional de Asistenţă Socială pentru Marinari, India 1969 Biroul American al Transportului Maritim 1970 Organism guvernamental, Institutul Comerţului Exterior din India 1970-73 Consiliul Naţional al Porturilor, India. 1971 Comitetul General, Camera de Comerţ şi Industrie din Bombay 1972-73 Organism de conducere, Institutul de Management din India - Ahmedabad, India 1978-89 Comitetul Consultativ al Academiei de Comerţ Maritim 1981-89 Consiliul Biroului Maritim Internaţional din cadrul Camerei Internaţionale de Comerţ 1985-89 Consiliul de administraţie al Centrului ICC pentru Cooperare Maritimă 1989-90 Comitetul Consultativ Onorific, Congresul Internaţional privind “Portul – o provocare ecologică”, Hamburg, Germania 1989-01 Membru ales special, Comitetul General Lloyd’s Register, Marea Britanie.

Consilier pe viaţă 1984 The Maritime Society, Marea Britanie

Publicaţii 1995 „Lal Bahadur Shastri: A life of Truth in Politics”, New Delhi, Oxford University Press 2001 „Corruption: India’s Enemy within”, Macmillan India Limited 2003 „World Maritime University - First 20 Years”, Pune, India. Articole despre transportul maritim publicate în ziare şi reviste.

Decoraţii, premii şi titluri onorifice 1972 Decoraţia “Padma Bhushan”, acordată de Preşedintele Indiei 1978 Meritul “Almirante Padilla”, Columbia 1978 “Gran Amigo Del Mar”, Columbia 1978-89 Membru onorific, The Honorable Company of Master Mariners, Marea Britanie 1979 Colaborator onorific al Universităţii Politehnice Plymouth, Marea Britanie 1980-89 Comitetul Onorific Internaţional Europort 1981 Membru onorific al Institutului Tehnologilor Maritimi, India 1981 Colaborator „Royal Society of Arts”, Marea Britanie 1982 “Commander du Merite Maritime”, decoraţie acordată de Guvernul Franţei 1982 Comandor al Ordinului Saint Olav, decoraţie acordată de Regele Norvegiei 1983 “Grande Ufficiale dell’ Ordine al Merito”, decoraţie acordată de Preşedintele Italiei 1983 „Ordinul Infantelui Dom Henrique, Navigatorul” (Comandor), decoraţie acordată de Guvernul Portugaliei 1983 Nautical Medal, First Class, medalie acordată de Guvernul Greciei 1984 Gold Mercury International Award, Ad Personam 1984 “Orden Cruz Peruana al Merito Naval” grande “Gran Cruz Distintivo Blanco”, ordin acordat de Guvernul Peru 1985 Colaborator onorific, The Nautical Institute, Marea Britanie 1985 Membru onorific, Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Comandanţilor de Nave 1985 “Orden del Manuel Amador Gierrero” grande “Grand Cruz”, ordin acordat de Preşedintele Panama. 1985 “Orden do Merito Naval” grande “Grande-Official”, ordin acordat de Guvernul Braziliei 1986 Ordinul de Merit în grad de Comandor, ordin acordat de Preşedintele Poloniei 1988 Membru onorific, Asociaţia Warsash, Marea Britanie 1988 Membru onorific, Asociaţia Internaţională a Piloţilor Maritimi 1988 Medalia onorifică de argint a oraşului Malmö, Suedia 1989 Cavaler în grad de Mare Bandă al Ordinului Umanist Liberian al Mântuirii Africane, acordat de Preşedintele Liberiei 1989 Premiul Seatrade pentru Realizări (Organizaţia Seatrade), Marea Britanie 1989 Premiul de apreciere BIMCO (Consiliul Maritim Baltic şi Internaţional) 1989 Ordinul de Merit în grad de Comandor, acordat de Preşedintele Germaniei 1989 Ordinul Regal al Stelei Polare, în grad de Mare Cruce, acordat de Regele Suediei 1990 Cavaler Onorific în grad de Comandor al Celui Mai Distins Ordin al Sfinţilor Mihail şi Gheorghe, acordat de Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit 1990 Ordinul de Merit, în gradul I, acordat de Preşedintele Egiptului 1992 Premiul Maritim Internaţional, IMO - Organizaţia Naţiunilor Unite 1994 Encomienda de Numero de la Orden de Isabel La Catolica, acordat de Regele Spaniei 2000 Premiul pentru întreaga carieră (Lifetime Achievement Award), Lloyd's Ship Manager Manning and Training, Marea Britanie 2003 Medalia Onorifică de Aur a Oraşului Malmö şi Cetăţean de onoare al oraşului Malmö, Suedia 2005 Al 6-lea Premiu Naţional Lal Bahadur Shastri 2004 pentru excelenţă în administraţie publică, studii academice şi management, acordat de Preşedintele Indiei, Dr. A.P.J. Abdul Kalam2006 Premiul pentru întreaga carieră (Lifetime Achievement Award) acordat de Centrul Biografic Internaţional - Cambridge, Marea Britanie2007 Premiul Seatrade pentru întreaga carieră (Organizaţia Seatrade), Marea Britanie2009 Decoraţia “Padma Vibhushan”, a doua distincție civilă națională a Indiei, acordată de Preşedintele Indiei, E.S. Pratibha Devisingh Patil

Despre Asociatia SAHAJA YOGA - ROMANIA

Asociaţia „SAHAJA YOGA – ROMÂNIA” a luat fiinţă în ianuarie 1991, cu un număr de 22 de membri fondatori.
Astăzi Sahaja Yoga este practicată în România în peste 40 de oraşe, în 37 dintre acestea fiind organizate cursuri de iniţiere gratuite.
SAHAJA YOGA – ROMÂNIA îşi propune prezentarea şi popularizarea metodei Sahaja Yoga prin conferinţe publice, cursuri, expoziţii, manifestări artistice, publicaţii, editări audio şi video, precum şi prin studii şi activităţi de cercetare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-sahaja-yoga-romania/omagiu-lui-sir-chandrika-prasad-srivastava