S-a lansat campania 'Nu-ti lasa banii in plata domnului!'

BUCURESTI - 5 august 2010

Comunicat tip General in Social

In Romania sint 18.300 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor.
In Romania, in ultimii 15 ani, s-a inaugurat cite o biserica noua la fiecare doua zile; nota de plata fiind achitata, intr-o masura semnificativa, de bugetul de stat sau de catre bugetele locale. In Romania, in aceeasi perioada, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educatiei, s-au desfiintat peste 21.000 de unitati de invatamint echivalent cu disparitia a patru scoli in fiecare zi a fiecarui an!

S-a lansat campania 'Nu-ti lasa banii in plata domnului!'

In Romania se doreste extinderea bazei de impozitare; drept urmare sint taxate medicamentele, pensiile, tichetele de cresa si de masa. In Romania, cu toate ca se doreste extinderea bazei de impozitare, cultele religioase, desi ofera servicii numeroase si diverse, depasind cu mult oficierea regulata a slujbei, isi desfasoara in voie activitatile lucrative; iar sume importante scapa de fiscalizare si alimenteaza economia subterana.

In urma cu doua saptamini, asociatia noastra a publicat o scrisoare deschisa (poate fi consultata pe www.asur.ro), adresata autoritatilor, prin care se solicita taxarea activitatilor economice ale cultelor si restrictionarea finantarii acestora din banul public.
Pe 2 August s-a lansat campania 'Nu-ti lasa banii in plata domnului!' destinata a sensibiliza opinia publica si factorii de decizie politica asupra propunerii de taxare si a problemelor legate de finantarea de catre Stat a cultelor religioase.
Debutul campaniei va fi marcat de amplasarea unor panouri publicitare in zona din jurul Palatului Parlamentului, inclusiv in apropierea terenului pe care BOR urmareste sa ridice asa-numita Catedrala a Mintuirii Neamului. Pentru a afla mai multe, va invitam sa vizitati site-ul de campanie aflat la adresa: http://in.plata-domnului.ro. Dorim sa multumim pe aceasta cale tuturor celor care au facut aceasta campanie posibila.

Asociatia noastra solicita autoritatilor Statului sa ia masurile care se impun pentru:
- a stopa finantarea cultelor religioase de la bugetul de stat sau din bugetele locale, cu exceptia unor proiecte cu caracter umanitar, clare si bine-definite
- a obliga toate cultele religioase care primesc finantare din partea autoritatilor centrale sau locale ale statului, a regiilor autonome si a companiile cu capital majoritar de stat sa publice anual rapoarte financiare detaliate prin care sa justifice modalitatea de cheltuire a banilor
- a obliga regiile autonome si companiile cu capital majoritar de stat sa faca publice destinatarii si sumele sponsorizarilor, inclusiv cele efectuate in beneficiul cultelor religioase, pentru a se asigura transparenta procesului
- a asigura transparenta activitatilor economice desfasurate de culte in scopul fiscalizarii corespunzatoare a acestora

Despre Asociatia Secular-Umanista din Romania

Asociația Secular-Umanista din Romania (ASUR) a fost fondata la inceputul acestui an cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifica si gindirea critica.
In cele sase luni de la inființare am derulat atit proiecte legate de popularizarea stiintei cit si actiuni de advocacy in privinta Legii Educatiei.
In cadrul unui parteneriat cu University of California, Berkeley, lucram la realizarea versiunii romanesti a unui portal educational dedicat predarii teoriei evolutiei in scoli. Deasemeni am contribuit la marcarea in Romania a Darwin Day (12 februarie; vezi www.darwinday.ro) si a Zilei Internationale a Astronomiei (24 aprilie; vezi www.ziua-astronomiei.ro).
Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta prin email la pr@asur.ro sau telefonic la 0788 39 25 39. Persoana de contact: Alexandru Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR
pr@asur.ro