Schimb de experienta romano-american in comunitatile de romi

Locul desfasurarii: Hala Traian, Sintesti, Padureni, Ghimpati, Letca Veche, Glina, Jilava si Carpenisu

Organizator: Asociatia Siloam

In perioada 5-20 aprilie 2011, 13 reprezentanti ai organizatiei americane Partners Together vor veni in Romania pentru a participa alaturi de Asociatia Siloam la activitatile organizate in aceasta perioada.

Comunitatile vizate sunt Hala Traian, Sintesti, Padureni, Ghimpati, Letca Veche, Glina, Jilava si Carpenisu. Asociatia Siloam este o organizatie nonguvernamentala care a luat fiinta in anul 2000 ca o asociatie ce avea ca principale  activitati alfabetizarea si recuperarea scolara a grupurilor defavorizate si oferirea de consultanta spre reabilitarea adolescentilor delicventi. Ulterior, gama de activitati s-a extins, in prezent realizand si activitati de consiliere si asistenta pentru comunitatile de romi, sprijin material si financiar pentru familiile sarace, organizarea de tabere educative, organizarea de seminarii si conferinte pe teme legate de problemele interetnice si interculturale. 

Cu sprijinul organizatiei Partners Together, in luna aprilie vom organiza in comunitatile vizate ateliere de joaca in care copiii se vor putea exprima în mod liber prin jocuri de grup interactive si jocuri de rol. Cu ajutorul acestor metode si tehnici ei îsi vor depăşi blocajele în comunicare si îsi vor dezvolta abilităţile de relaţionare şi de lucru în echipă.

De asemenea, se vor organiza seminarii cu tinerii si cu parintii acestora referitoare la importanta educatiei, la perspectivele pe care le au in viitor si la avantajele finalizarii studiilor. Aceste seminarii au rolul de a creste gradul de constinetizare a comunitatii rome in ceea ce priveste educatia, dar si de a incuraja parintii sa isi asume un rol activ in procesul educational.

Pe langa activitatile de alfabetizare si recuperare scolara, Asociatia organizeaza si tabere scolare cu scop educational unde copii sunt informati despre stereotipuri si prejudecati, si in cadrul carora au luat contact cu o serie de persoane considerate exemple si modele de urmat in comunitate.

In plus, asociatia si-a manifestat interesul si ingrijorarea privind respectarea drepturilor omului in Romania si tratamentul aplicat minoritatilor, in general, si comunitatilor de romi, in special. In acest sens, asociatia a intervenit ca actor civic in procesul de consolidare a statului de drept si in functionarea institutiilor publice prin asumarea de responsabilitati privind respectul fata de principiile fundamentale ale drepturilor omului si, in special, respectul fata de minoritati.

 

Despre ASOCIATIA SILOAM

Asociatia Siloam este o organizatie nonguvernamentala care a luat fiinta in anul 2000 ca o asociatie ce avea ca principale activitati alfabetizarea si recuperarea scolara a grupurilor defavorizate si oferirea de consultanta spre reabilitarea adolescentilor delicventi. Ulterior, gama de activitati s-a extins, in prezent realizandu-si activitati de consiliere si asistenta pentru comunitatile de romi, sprijin material si financiar pentru familiile sarace, organizarea de tabere educative.

Confirmare pana la data: 10 April 2011

Participare: Intrare libera