Telefonul Copilului, mai aproape de copiii din regiunea Moldova

BUCURESTI - 12 martie 2010

Comunicat tip General in Social

Asociaţia Telefonul Copilului lansează proiectul „Suntem aici numai pentru a te asculta!”, care îşi propune să identifice toate problemele cu care se confruntă copiii din regiunea Moldova. Demersul se va axa pe mediul rural şi va oferi atât părinţilor, cât şi autorităţilor posibilitatea de a interveni, pe de o parte pentru a permite prevenirea şi pe de altă parte pentru a ajuta la reducerea răspândirii situaţiilor de încălcare a drepturilor copilului. Sărăcia, locul de muncă în străinătate şi somajul părinţilor sunt principalele cauze ale abuzului asupra copiilor din regiunea Moldova, raportate în anul 2009 Asociaţiei Telefonul Copilului la 116 111.

Telefonul Copilului, mai aproape de copiii din regiunea Moldova

Iniţiativa este finanţată de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, prin intermediul fondurilor Matra KAP şi se va desfăşura până la data de 31 mai 2010. Parteneri implicaţi în implementarea iniţiativei sunt, totodată, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Romtelecom şi Cosmote.

Proiectul se va desfăşura în unităţile de învăţământ, iar toţi copiii din cele 8 judeţe ale regiunii Moldova (Galaţi, Bacău, Vrancea, Iaşi, Suceva, Vaslui, Botoşani şi Neamţ) vor învăţa despre telefonul copilului şi vor ştii ca pot suna la 116 111 pentru orice problemă cu care se confruntă. Posterul proiectului va fi afişat cu sprijinul Inspectoratelor Scolare Judeţene în toate unităţile de învăţământ din regiune. De asemenea, vor avea loc 4 întâlniri directe cu beneficiarii în care un număr de cel puţin 3500 de copii se vor bucura de rechizite personalizate produse special pentru ei.

Numărul apelurilor primite la Telefonul Copilului 116 111 din această regiune a fost de 1159 în anul 2009, reprezentând o creştere de 112,27%, faţă de anul precedent, semnalând o nevoie accentuată de asistenţă – consiliere, informare, îndrumare şi monitorizare a cazurilor. Proporţia dintre numărul copiilor şi adulţilor care au apelat 116 111 a fost de 724 adulţi (62,47%) şi doar 435 copii (37,53%).

Cele mai multe cazuri sesizate de copii au fost înregistrate din judeţul Iaşi (24,37%), urmat de judeţele Bacău (23,67%), Vaslui, Neamţ (12,41% fiecare).
55,17% dintre cazuri au fost înregistrate din partea fetelor, iar 44,83% din partea băieţilor. Cel mai mic apelant a avut vârsta de 6 ani, iar cel mai mare a avut 18 ani. Majoritatea copiilor care a apelat 116 111 aparţine grupei de vârstă 13 - 15 ani, în procent de 43,61%, urmată de grupele de vârstă 10 – 12 ani şi 16 – 18 ani (25,24% fiecare).

Statisticile Asociaţiei Telefonul Copilului au arătat că, în anul 2009, copiii din Regiunea Moldova au sesizat, în principal, cazuri de abuz (32,79%), nevoia de consiliere psihologică (28,52%) şi probleme educaţionale (24,59%). Cauzele principale ale problemelor semnalate de copii au fost: locul de muncă al părintelui / părinţilor în străinătate, sărăcia, somajul părinţilor. Tipurile de abuz semnalate de copii sunt următoarele: neglijarea (47,62%), molestarea fizică (35,24%), exploatarea prin muncă (11,43%) şi abuzul emoţional (5,71%).

\'Guvernul Olandei a sprijinit în perioada 1995-2010, prin programul Matra, proiecte implementate de societatea civilă românească în cele mai variate domenii, printre care educaţie, sănătate, cultură, protecţia mediului, media, administraţie publică sau minorităţi naţionale. Ne bucurăm că în cadrul ultimei runde de finanţare Matra în România am avut oportunitatea de a sprijini implementarea acestui proiect, care ar putea reprezenta, prin caracteristicile sale, o iniţiativă emblematică pentru eforturile care au fost sprijinite şi susţinute de Ambasada Olandei în România pe parcursul ultimilor 15 ani. Telefonul Copilului reprezintă un instrument accesibil şi facil care permite semnalarea unor probleme care altfel nu ar putea fi identificate şi care ar putea conduce la tragedii. Sperăm ca această iniţiativă să se bucure şi pe viitor de sprijinul sectorul public şi privat, astfel încât copiii din România să simtă, chiar şi în cele mai dificile momente, că nu sunt singuri şi că cineva e acolo ca să îi asculte şi să ii ajute. Aşa cum s-a mai spus, testul suprem al unei societăţi este modul în care îi sprijină pe cei vulnerabili şi neajutoraţi. Prin existenţa unor astfel de proiecte societatea românească dă dovadă de responsabilitate, de maturitate şi de atitudine pro-activă, de prevenire şi combatere a abuzurilor şi neglijenţei\', dna. Norma Niţescu, Program Officer, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.

“Dorim să mulţumim Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos şi partenerilor implicaţi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Romtelecom şi Cosmote, pentru ca au făcut posibilă implementarea acestui proiect. Ne confruntăm şi în acest an cu o creştere a numărului cazurilor înregistrate din regiunea Moldova şi acest lucru se reflectă în analiza comparativă 2009 – 2010, aferentă perioadei ianuarie – februarie: 20 de cazuri sesizate în anul 2009 faţă de 108 în anul 2010. Considerăm că identificarea tot mai multor cazuri de încălcare a drepturilor copilului va facilita intervenţia, totodată înlăturarea situaţiilor de risc în care cei mici se află,” dna. Cătălina Florea, Director Executiv, Asociaţia Telefonul Copilului

“Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului colaborează cu Asociaţia Telefonul Copilului încă din anul 2006, în vederea respectării dreptului tuturor copiilor la educaţie. Astfel, MECTS monitorizează permanent situaţia cazurilor înregistrate la 116 111, care au ajuns în atenţia Inspectoratelor Şcolare. Considerăm că Telefonul Copilului vine în sprijinul copiilor, care întâmpină dificultăţi în indeplinirea dreptului la educatie, din motive de ordin familial sau financiar si consideram binevenita iniţiativa organizaţiei de a implementa acest program în şcolile din mediul rural, din cele 8 judeţe ale regiunii Moldova”, dna. Liliana Preoteasa, Director General, Direcţia Generală Educaţie Timpurie, Şcoli, Performanţă şi Programe, MECTS

“Povestea dintre Romtelecom şi Asociaţia Telefonul Copilului a început în urma cu 9 ani, când compania a pus la dispoziţia copiilor şi părinţilor linia verde 0800 8 200 200. De-a lungul acestor ani, Romtelecom a devenit un partener de încredere al Asociaţiei alături de care a militat pentru o lume mai bună pentru cei mici şi a făcut mii de copii să zâmbească în cadrul unor evenimente care le-au fost dedicate. Romtelecom este, de altfel, un susţinător frecvent al cauzei copiilor, pentru care a dezvoltat proiecte de responsabilitate socială,” dna. Cristina Popescu, Director Relaţii Publice Romtelecom.

“COSMOTE România a sprijinit Asociaţia Telefonul Copilului încă din 2006 prin dezvoltarea unor proiecte relevante pentru domeniul protecţiei copilului. Din 2009, Cosmote susţine Asociaţia şi prin oferirea de acces gratuit la linia 116 111 pentru toţi clienţii COSMOTE, prin deschiderea de linii de SMS, precum şi prin susţinerea unor proiecte ale Asociaţiei din sumele colectate în cadrul programului ”, dna. Ruxandra Vodă, Corporate Affairs Manager, COSMOTE România

Contăm şi în cazul acestui proiect pe sprijinul reprezentanţilor mass media şi le mulţumim tuturor pentru asigurarea constantă a vizibilităţii numărului în rândul copiilor şi părinţilor, ceea ce a facilitat tratarea cât mai multor cazuri de încălcare a drepturilor copilului.

116 111 este linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului și Romtelecom. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom și Cosmote.

Despre Asociatia Telefonul Copilului

Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, activă în domeniul protecţiei drepturilor copilului. 7 zile din 7, între orele 08.00-20.00, Asociaţia Telefonul Copilului raspunde apelurilor copiilor si parintilor la 116 111. Un număr total de 1.499.745 de apeluri a fost înregistrat de Asociaţia Telefonul Copilului în perioada 21 noiembrie 2001 – 28 februarie 2010, iar dintre acestea au fost identificate 27.246 de cazuri valide.
Tel / Fax: 021 413 00 11
Mobil: 0740 111 468
telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-telefonul-copilului/telefonul-copilului-mai-aproape-de-copiii-din-regiunea-moldova