Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) îşi manifestă profunda îngrijorare faţă de cotele alarmante la care a ajuns flagelul societăţii moderne accidentul de circulaţie şi urmările

BUCURESTI - 4 iunie 2004

Comunicat tip General in Social

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) propune ca această problema să se afle permanent pe agenda de priorităţi a tuturor autorităţilor centrale şi locale, organizaţiilor neguvernamentale şi a mass-media, a personalităţilor politice şi culturale, ştiinţifice, sportive, artistice şi ale mediului de afaceri.

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) îşi manifestă profunda îngrijorare faţă de cotele alarmante la care a ajuns flagelul societăţii moderne accidentul de circulaţie şi urmările

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) îşi manifestă profunda îngrijorare faţă de cotele alarmante la care a ajuns flagelul societăţii moderne accidentul de circulaţie şi urmările sale nedorite. În pofida numeroaselor măsuri legislative, administrative, tehnice şi sociale de siguranţa a traficului şi transportului pe căile rutiere, aeriene, de cale ferată, pe cablu etc., zilnic se produc în România zeci de accidente, unele adevărate catastrofe soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale de nerecuperat pentru societate şi familiile celor implicaţi.
Având în vedere nivelul alarmant al accidentelor de circulaţie, consecinţele lor deosebit de grave, dar şi percepţia de fatalitate indusă populaţiei de prezentarea preponderant emoţională a evenimentelor cu victime omeneşti, AVAC trage un serios semnal de alarmă şi face un apel urgent pentru ca întreaga societate să acţioneze şi să reacţioneze privind una din marile provocări ale societăţii noastre: protecţia vieţii şi integrităţii fizice şi psihice a oamenilor aflaţi pe căile de transport.
În acest sens, AVAC propune ca această problema să se afle permanent pe agenda de priorităţi a tuturor autorităţilor centrale şi locale, organizaţiilor neguvernamentale şi a mass-media, a personalităţilor politice şi culturale, ştiinţifice, sportive, artistice şi ale mediului de afaceri.
La integrarea deplină a României în structurile europene, în anul 2007, sa ne propunem un obiectiv major: tara noastră să aibă cele mai puţine accidente de circulaţie. În acest sens, este necesară adoptarea unei strategii naţionale, care să aibă în vedere următoarele:
1.Adoptarea de către Parlament, Guvern, ministere şi alte instituţii şi organisme de acte normative care să vizeze atât prevenirea şi combaterea accidentelor, cat şi protecţia rapida şi efectivă a victimelor şi familiilor lor;
2.Analiza periodică în comisiile parlamentare, în şedinţele CSAT şi ale guvernului, a modului de aplicare a standardelor europene în materie şi a rapoartelor Consiliului Interministerial pentru Siguranţă Rutieră şi ale altor organisme cu atribuţii similare în domeniul circulaţiei, precum şi popularizarea măsurilor adoptate;
3.În cadrul disciplinelor obligatorii şi opţionale având ca obiect educaţia pentru viaţă şi sănătate, în întregul proces de învăţământ să se desfăşoare o intensa şi complexă activitate de formare a unor atitudini şi comportamente vizând reducerea riscului de accidente şi a urmărilor acestora.

4.Modernizarea rutelor şi mijloacelor de transport să vizeze în acelaşi timp asigurarea siguranţei participanţilor la trafic, vizualizarea semnelor şi indicatoarelor de circulaţie, adaptarea vitezei şi confortului la condiţiile din România cu reducerea coeficienţilor de risc.
5.Formele organizate de instruire pentru prevenirea accidentelor şi protecţia muncii să conţină şi teme practice obligatorii cu specific de criză.
6.Adoptarea unui sistem naţional modern şi rapid de asistenţă sanitară, juridică, financiară psihologică şi socială a victimelor accidentelor de circulaţie şi a familiilor lor, urmărindu-se micşorarea urmărilor evenimentelor şi reintegrarea oamenilor în societate.
7.Întărirea intervenţiei şi controlului organismelor abilitate şi al societăţii civile asupra factorilor de risc în producerea de accidente, dezvoltarea opiniei publice în sesizarea lor, stimularea şi aprecierea pe toate căile, dar mai ales în mass-media a exemplelor de curaj şi eroism civic şi profesional.
Desigur, mai sunt şi alte măsuri ce pot şi trebuie luate în acest domeniu, pentru care chemăm întreaga societate românească, în colaborare cu forurile europene, la o dezbatere raţională, responsabilă, matură, eficientă.
AVAC este astăzi şi va fi mereu alături de autorităţile centrale şi locale ce au responsabilităţi în prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie, dar se află permanent şi lângă familiile victimelor, pentru a le da asistenta profesională, juridică, psihologică, socială, tehnică spre a atenua, pe cat posibil, urmările grave ale evenimentelor.
Preşedinte AVAC
Prof. Marian NEDELESCU

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-victimelor-accidentelor-de-circulatie/asociatia-victimelor-accidentelor-de-circulatie-avac-isi-manifesta-profunda-ingrijorare-fata-de-cotele-alarmante-la-care-a-ajuns-flagelul-societatii-moderne-accidentul-de-circulatie-si-urmarile