ZF primește prestigiosul premiu CLEPA pentru inovația I2SM - motorul electric fără pământuri rare

Timisoara - 10 decembrie 2024

Comunicat tip General in Auto, Industrie, Tehnologie

• European Automotive Suppliers Association oferă grupului tehnologic ZF această distincție la categoria „Green”
• Motorul electric inovator elimină utilizarea magneților, îmbunătățind sustenabilitatea, eficiența și reziliența lanțului de aprovizionare
• Premiul pentru inovație CLEPA reprezintă o recunoaștere majoră a tehnologiilor sustenabile și inovatoare
Friedrichshafen/Bruxelles. Asociația Europeană a Furnizorilor Auto (CLEPA) a recunoscut ZF drept lider în inovație, acordându-i premiul în categoria „Green” pentru motorul electric fără pământuri rare . Această tehnologie premiată stabilește noi standarde în electromobilitate, eliminând utilizarea magneților și oferind aceeași performanță cu un impact semnificativ mai mic asupra mediului.

Dr. Otmar Scharrer, la ceremonia de premiere de la Bruxelles

Dr. Otmar Scharrer, la ceremonia de premiere de la Bruxelles

 Motorul nostru electric oferă o alternativă sustenabilă la soluțiile convenționale, eliminând utilizarea pământurilor rare și asigurând, în același timp, performanțe maxime. 

Dr. Otmar Scharrer, Head of Engineering Electrified Powertrain Technology

„Acest premiu confirmă eforturile noastre constante de a dezvolta soluții inovatoare și prietenoase cu mediul, pentru electromobilitate”, a declarat Dr. Otmar Scharrer, directorul Departamentului de Inginerie a Tehnologiilor de Propulsie Electrificată la ZF. „Motorul nostru electric oferă o alternativă sustenabilă la soluțiile convenționale, eliminând utilizarea pământurilor rare și asigurând, în același timp, performanțe maxime.”

Metalele rare sunt dificil de extras, iar exploatarea lor are un impact semnificativ asupra mediului. Totuși, acestea sunt componente esențiale pentru electromobilitate, fiind utilizate în baterii și magneți. Tehnologia I²SM (In-Rotor Inductive-Excited Synchronous Machine) de la ZF elimină complet aceste metale, folosind un sistem fără magneți, cu excitație inductivă în rotor.

Această abordare reduce dependența de resursele critice și îmbunătățește semnificativ sustenabilitatea și eficiența. Renunțarea la pământurile rare economisește resurse valoroase în producție și reduce vulnerabilitățile din lanțurile de aprovizionare. În plus, comparativ cu motoarele sincrone cu magneți permanenți (PSM) utilizate în prezent, această tehnologie elimină pierderile prin frecare, cauzate de magneți, oferind o eficiență mai bună la viteze mari pe autostradă.


ZF a mai câștigat premiul CLEPA Innovation în 2022 pentru un autobuz autonom, în 2020 pentru prototipul eTrailer cu tracțiune electrică integrată și în 2017 pentru sistemul de asistență la manevre de evitare, dezvoltat împreună cu WABCO.

Anual, CLEPA recunoaște realizările inovatoare remarcabile din industria furnizorilor auto. În categoriile „Digital” și „Green”, un juriu internațional de experți premiază proiectele cele mai progresive, sustenabile și digitale.

În 2024, titlul de „Top Innovator” a fost ales din aproximativ 80 de aplicații și a fost prezentat într-o ceremonie festivă la Autoworld Bruxelles, marcând cea de-a 65-a aniversare CLEPA. Categoria „Green” premiază inovațiile care promovează mobilitatea mai sustenabilă și neutră din punct de vedere climatic.

 

Legendă:

1)     La ceremonia de premiere de la Bruxelles, Dr. Otmar Scharrer, Director al Departamentului de Inginerie pentru Tehnologia Sistemelor de Propulsie Electrice la ZF, a subliniat importanța eforturilor comune ale echipei de dezvoltare, pentru acest succes.

2)     Dr. Scharrer și-a exprimat entuziasmul la primirea Premiului pentru Inovație, din partea Asociației Europene a Furnizorilor din Industria Auto (CLEPA), pentru motorul electric fără pământuri rare, la categoria „Green”.

3)     Fără magneți și pământuri rare: I²SM - motorul sincron inductiv cu excitație în rotor, de la ZF.

Imagini: CLEPA (1,2), ZF (3)

 

Puteți descărca videoclipul motorului I²SM aici.

 

Contacte presă:

Johannes Jerg, Electric Mobility,

Telefon: +49 7541 77 963 246, email: johannes.jerg@zf.com

 

Despre ZF

ZF este o companie globală de tehnologie care furnizează produse și sisteme avansate pentru mobilitatea vehiculelor de pasageri, vehicule comerciale și tehnologie industrială. Gama sa cuprinzătoare de produse este destinată în principal producătorilor de vehicule, furnizorilor de mobilitate și startup-urilor în domeniul transportului și mobilității. ZF electrifică o gamă variată de tipuri de vehicule. Cu produsele sale, compania contribuie la reducerea emisiilor, protejarea climei și îmbunătățirea mobilității sigure. Pe lângă sectorul auto – vehicule de pasageri și comerciale – ZF deservește și segmente de piață precum mașinile de construcții și agricole, energia eoliană, propulsia maritimă, transmisii feroviare și sisteme de testare.

Cu aproximativ 168.700 de angajați la nivel mondial, ZF a raportat vânzări de 46,6 miliarde euro în anul fiscal 2023. Compania operează 162 de locații de producție în 31 de țări.

Informații suplimentare pentru presă, precum și fotografii pot fi găsite aici: press.zf.com

 

ZF în România

ZF are aproximativ 4.700 de angajați în cinci locații din România: fabrici de producție în Timișoara, Roman, Oravița, Lupeni, Marghita și ZF R&D Tech Center din Timișoara.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: www.zf.com/ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/atu-advertising1/zf-primeste-prestigiosul-premiu-clepa-pentru-inovatia-i2sm-motorul-electric-fara-pamanturi-rare