Scrisoare Deschisa a Automobil Clubului Roman catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA)

BUCURESTI - 16 februarie 2009

Comunicat tip General in Social

Automobil Clubul Roman, organizatie a Societatii Civile din Romania, detinatoare a Premiului de Excelenta al Comisiei Europene pe anul 2007 pentru activitatile desfasurate in domeniul securitatii rutiere a hotarat sa infiinteze un post de radio, pentru a interveni la diminuarea accidentelor rutiere si a urmarilor acestora, pentru a stopa numarul mare de victime ale circulatiei rutiere.
Consiliul National al Audiovizualului a refuzat categoric solicitarea ACR.
Nefiind indiferenti la ce se intampla pe soselele tarii, Consiliul de Conducere al ACR a hotarat sa transmita urmatoarea:

SCRISOARE DESCHISA,
adresata Consiliului National al Audiovizualului

Prin scrisoarea nr. 165/2009, Automobil Clubul Roman a solicitat Consiliului National al Audiovizualului unele lamuriri in legatura cu proiectul privind acordarea unor licente pentru infiintarea unui post de radio de interes public, denumit „TRAFIC FM”. Acest post de radio urma sa ofere informatii rutiere si sa contribuie prin actiuni educationale la ameliorarea unui fenomen deosebit de periculos, accidentul rutier, iar pentru infiintarea sa ACR a depus 31 dosare de licenta si s-a prezentat la un asa zis concurs, dar nu a obtinut nici o licenta!

In locul unui raspuns transparent, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului nr. 504/2002 art. 10, prin scrisoarea nr. 1563/2009, Consiliul National al Audiovizualului a evitat cu buna stiinta raspunsurile care se cuveneau la intrebarile punctuale solicitate de ACR, mentionand chiar faptul ca netransparent are dreptul „sa decida cu privire la acordarea licentelor audiovizuale”.

Cu aroganta se afirma in aceeasi scrisoare ca „CNA nu avea nici o obligatie de a transmite individual fiecarui participant la concurs, un raspuns la cererea prin care se solicita licenta radio”, cu toate ca are in structura sa 170 salariati, 6 Directii si 15 servicii, deoarece a publicat pe site-ul sau rezultatele concursului.

Pe site-ul CNA, dealtfel unica sursa de informare, se constata ca nu exista nici o stenograma a sedintelor concursului, nu exista o lista completa a solicitantilor de licenta si nici voturile obtinute de acestia, desi ar fi fost corect si legal. Se prezinta doar castigatorii asa zisului concurs.

Automobil Clubul Roman, valorificand bogata sa experienta si traditie in activitatea de educatie rutiera si prevenire a accidentelor, a solicitat infiintarea acestui post de radio deoarece in anul 2008 au murit in accidentele rutiere aproape 3.000 oameni si au fost accidentati grav alti peste 9.000 oameni, iar in total in ultimii 20 ani au murit peste 50.000 oameni in accidentele rutiere.

Fata de acest carnagiu care duce la disparitia anuala a populatiei unei comune medii din Romania si accidentarea unui numar nepermis de mare de oameni, Consiliul National al Audiovizualului, a concluzionat ca „un canal dedicat informatiilor din trafic nu isi gaseste deplina justificare din punct de vedere al interesului public”.

Revoltatoare aceasta concluzie, care ne permite sa acuzam fie reaua credinta, fie ignorarea starilor de fapt. Se poate oare concluziona ca o activitate care poate contribui la salvarea vietilor umane nu este o activitate care raspunde interesului public? Ce fapte si constatari pot indreptati Consiliului National al Audiovizualului sa afirme ca informatiile si educatia rutiera, cu efecte directe in diminuarea numarului accidentelor si urmarilor acestora, nu au justificare in interesul public?

Consiliul National al Audiovizualului a inteles ca autonomia se traduce, prin a emite puncte de vedere fara acoperire si fara existenta unor sondaje sau studii de specialitate.

Familiile celor care si-au pierdut viata in accidentele rutiere va vor acuza domnilor membri ai Consiliului National al Audiovizualului si vor acuza pe toti cei care au posibilitatea, dar nu fac nimic, pentru a reduce numarul si urmarile accidentelor rutiere. Persoanele care si-au pierdut viata au fost rudele noastre, au facut parte din famiile romanilor. Acesta este adevaratul interes public!
Mai avem in vedere si interesul celor peste 200.000 membri ai Automobil Clubului Roman, sau ai soferilor romani, toti contribuabili la Bugetul Statului.

Automobil Clubul Roman organizatie detinatoare a Premiului de Excelenta al Comunitatii Europene pe anul 2007 pentru activitatea desfasurata pe linia securitatii rutiere, avea dreptul la un raspuns lipsit de aroganta unor concetateni insarcinati cu diverse atributiuni, dar platiti din taxele si impozitele noastre.

Suntem toti, inclusiv membrii ACR, contribuabili si nu putem accepta arbitrariul si lipsa de transparenta a unor persoane care vremelnic detin o autoritate publica, fie ea si autonoma.

Suntem o organizatie a Societatii Civile, legala, cuprinzatoare la nivel national, cu vechime de peste 100 ani si nimeni nu are dreptul de a ne “pune la zid”! Dorim, tocmai de aceea, mai mult respect din partea autoritatilor.
In numele Automobil Clubului Roman si al membrilor sai respingem modul arogant prin care CNA isi justifica lipsa de transparenta, in adoptarea deciziilor!

De asemenea, ne exprimam indignarea ca in Romania exista o “piata secundara a licentelor audiovizuale”, iar CNA a adoptat norme de validare a circulatiei licentelor, (art. 18 din Decizia CNA nr. 403/2005), creind premizele existentei abuzului de pozitie dominanta, descurajand libera concurenta si acceptand astfel traficarea licentelor, contrar prevederilor Legii audiovizualului.

Suntem poate singura tara din Uniunea Europeana care nu avem un asemenea post de radio, suntem una din tarile cu cea mai mare mortalitate, urmare a accidentelor rutiere, iar o initiativa venita in scopul ameliorarii acestor fapte este respinsa cu brutalitate.

Zilnic se petrec pe sosele adevarate tragedii, iar daca noi am dorit sa intervenim, pe masura posibilitatilor noastre, pentru a diminua acest fenomen, iata ca ne izbim de barierele create artificial de un organism care se mai si doreste a reprezenta “interesul public”!

Tot in scrisoarea CNA se scrie ca indeplinirea tuturor conditiilor “prevazute de decizia CNA nr. 403/2005 nu presupunea in mod automat si atribuirea unei licente”, iar aprecierile noastre sunt pur subiective, dar Consiliul “a avut in vedere intre alte motive „ ... tot pareri subiective si fara o baza reala.

Semnalam ca acest subiectivism si lipsa de transparenta poate ascunde ceva si poate naste suspiciuni!

Regretabil ca la cca. 19 ani de la instaurarea democratiei se mai produc asemenea fenomene, iar diverse organisme, intre care si Consiliul National al Audiovizualului, trateaza cu asa o aroganta contribuabilii!

Doamnelor si Domnilor membri ai Consiliului National al Audiovizualului, se impune mai mult respect pentru noi cetatenii Romaniei, contribuabili la Bugetul Statului. Relatia Consiliului National al Audiovizualului cu cetatenii acestei tari este cea mai importanta responsabilitate care va apartine!

Fata de cele prezentate, in conformitate cu Legea audiovizualului nr. 504/2002 revenim la scrisoarea noastra anterioara si va rugam sa faceti publice procedurile inserate de CNA in Decizia nr. 403/2005, respectiv publicarea stenogramelor sedintelor concurs/dezbatere publica din care probabil va rezulta modul in care au fost apreciate cele 31 solicitari ale ACR.

Deasemenea, aveti obligatia de a face publice rezultatele complete ale concursului/dezbatere publica reprezentand modul de votare la fiecare solicitare si un clasament pe baza voturilor obtinute.

In lipsa acestora, care inseamna lipsa de transparenta, avem indoiala ca solicitarile ACR au fost supuse la vot.

Dorim sa cunoastem si aprecierile, pozitive sau negative, ale membrilor CNA in procedura de votare. Probabil ca au existat si situatii de explicare a votului, avand in vedere ca acesta era public si nu secret. (Toate aceste solicitari au fost adresate si intr-o scrisoare anterioara, dar raspunsuri nu s-au primit).

Adoptata de
Consiliul de Conducere al Automobil Clubului Roman
in sedinta sa din 11 februarie 2009

P.S. Unele posturi de radio care au obtinut Licente la CNA in dec. 2008 au transmis in ziua de 13 febr. 2009 instigari la incalcarea legislatiei rutiere si la favorizarea accidentului rutier:
-Un post a indemnat un sofer sa se aseze cu automobilul inaintea primului semafor din o intersectie, sa se urce pe automobil si timp de un minut sa strige o anume expresie pentru a primi o diploma.
-Un alt post a solicitat unei perechi de indragostiti sa opreasca automobilul in mijlocul unei intersectii si sa se sarute timp de un minut.
Asa se face informatie si educatie rutiera sub obladuirea CNA!

Despre Automobil Clubul Roman

Automobil Clubul Roman
Str. Tache Ionescu, Nr.27
Sector 1, Bucuresti