Taxa auto - prilej de batjocorire a populatiei

BUCURESTI - 2 aprilie 2008

Comunicat tip General in Auto

Consiliul de Conducere al Automobil Clubului Roman, asociatia automobilistilor din Romania intrunit in sedinta extraordinara astazi, 2 aprilie 2008, la Alba Iulia, protesteaza in numele cetatenilor onesti, detinatori ai unui automobil, fata de informatiile transmise public de doi membri ai Guvernului in ziua de 1 aprilie 2008 (informatie antedatata 31.03.2008).

Taxa auto instituita prin Codul Fiscal in anul 2007 se aplica pana la 30 iunie 2008, in contradictie cu normele europene, cu avertizarile Comisiei Europene si cu vointa populara.

Toate actiunile Guvernului Romaniei ignora cu buna stiinta protestul popular si realitatea ilegalitatii taxei auto.

Cei doi demnitari guvernamentali ne-au explicat in extenso modul in care se incearca introducerea unei taxe noi, denumita de mediu, sau „pe poluare”, care sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare, care, iata, se “sugereaza” ca a fost ilegala din moment ce ni se promite (fara suport legal), restituirea unei eventuale diferente intre cele doua taxe.

Ni se explica o discutie neoficiala din Guvernul Romaniei si care a fost agreata de Comisia Europeana. Concluzionand, afirmam ca, daca pana in prezent, organismul comunitar ne-a aparat pe noi cetatenii de agresiunea Guvernului, urmeaza ca aceasta agresiune sa se desfasoare fara apararea existenta astazi.

”Nepriceputi si creduli naivi” ne mai cred guvernantii !! (ne cerem scuze pentru expresie)

Noi cetatenii onesti, platitori de taxe, suntem „informati oficial” de „decizii neoficiale” care s-ar adopta urmare a unui test civic realizat de o obscura si necunoscuta asociatie a societatii civile, asociatie care ne-a explicat prin glasul presedintelui sau, ca va folosi „experti specializati” pentru a testa civic opiniile cetatenilor fata de taxa auto intr-o zi anume, pe baza unei expuneri scrise de trei pagini (nu se spune pe ce format de hartie si cate semne ortografice trebuie sa cuprinda) sau discurs de trei minute, cu expunere prealabila, in scris, tot pe trei pagini si toate intr-o sala a Parlamentului Romaniei, unde orice cetatean stie, ca nu se intra ca in „gara”!

Intuim insa rezultatul final al sintezei „expertilor” folositi si vom vedea ca „cercetarea stiintifica” va prezenta dorinta poporului roman de introducere a taxei „pe mediu”, „pe poluare” sau cum i se mai spune, iar marja de eroare va fi situata intre 3 – 5 %.

Rugam automobilistii onesti sa retina aceasta constatare si sa o compare cu cea „stiintifica” care va fi data publicitatii de asociatia respectiva aleasa de Guvernul Romaniei fara licitatie dar pe baza de „vasta experienta” care se reflecta in „abordarea in premiera a unei audieri publice la nivelul Guvernului” (citate din Comunicatul Guvernului).

Nu ne dam seama cum poate aceasta minuscula asociatie sa apere interesele consumatorilor, deoarece toti membrii ei fondatori sunt organizatii patronale din Judetul Timis.

Se mai retine ca „Activitatea de Advocacy pentru sectorul privat, adica demersurile de influentarea a deciziilor si politicilor publice in favoarea mediului de afaceri, este activitatea principala a Academiei de Advocacy.” (citat de pe site-ul oficial al Advocacy Academy, www.advocacy.ro)

Am prezentat diletantismul si anomaliile existente in „Briefingul de presa” de la Guvernul Romaniei din 31 martie 2008 si de site-ul asociatiei cu o vasta experienta!
Domnilor guvernanti, va rugam, in numele automobilistilor platitori de taxe, sa ne acordati respectul cuvenit!

Suntem “consumatori” de autoturisme, asa cum ele se comercializeaza in Romania, alaturi de aparatura electronica, produse audio si video, carti, etc si pentru care se incaseaza timbre speciale.

Taxa auto este tot un “timbru” special, dar spre deosebire de celelalte, acesta se incaseaza separat si nu odata cu cumpararea produsului, respectiv automobilul. Nu ne mai oferiti “explicatii academice”, anevoioase, deoarece nu mai credem in ele!

Introduceti aceasta taxa in pretul automobilului si sa fie achitata la vanzator. Din care motiv aceasta taxa auto este separata de pretul de achizitie. Atunci cand cumparam o carte avem timbrul literar, alaturi de pret si nu ni se vinde cartea fara timbru. Nu cumva se continua doar protectia vanzatorilor de automobile?

De asemenea, nu intelegem motivele pentru care, daca Guvernul doreste o noua taxa, nu o solicita fabricantilor de automobile poluante. Noi consumatorii nu putem si nici nu avem dreptul legal de transformare a automobilelor.

Sunt intrebari si constatari la care automobilistii nu primesc un raspuns, indiferent de cat de lungi vor fi expozeurile guvernantilor.

Din cate cunoastem, automobilul este singurul „ bun proprietate privata” dublu impozitat la detinator si care nu are toate taxele cuprinse in pretul de vanzare, spre deosebire de marfuri sau bunuri, care se impoziteaza global la cumparare si avem in vedere combustibilii auto, aparatura electrocasnica, produsele de cultura, etc.

Si mai exista o constatare cu caracteristica de unicat: Guvernul Romaniei protejeaza fabricantii, producatorii de automobile, agresand concomitent proprii cetateni, consumatorii si in final umilii alegatori!

Daca inainte de integrarea in Uniunea Europeana ni se explicau aceste aspecte suntem convinsi ca sprijinul popular era serios afectat!

Solicitam Guvernului Romaniei sa-si revizuiasca politica de taxe auto deoarece nu suntem dispusi sa corectam greselile de management guvernamental.

Pe “colegii nostri” din asociatia neguvernamentala care vor face “audierea publica” in premiera in Romania ii rugam sa nu se considere singurul ONG priceput la asa ceva deoarece exista suficiente alte organizatii neguvernamentale nationale de profil si sa nu ignore cele 130.000 de semnaturi reale ale cetatenilor Romaniei care s-au legitimat cu optiunea lor impotriva taxei auto!

La afirmatia unui membru al Guvernului ca doar un sfert din familiile din Romania detin automobile si trei sferturi nu, amintim ca aceasta taxa ii priveste pe cetatenii din acel sfert si nu suntem in perioada haiduciei cand se “luau de la unii si se dadeau la altii”! ( Nu luam in calcul faptul ca afirmatia respectiva nu are suport real).

Aceste explicatii le consideram arogante si jignitoare!

In final, cu optimism, in cel de al “doisprezecelea ceas”, acceptam gluma de 1 aprilie!

Briefingul Guvernului este o mostra de explicatie neconcludenta si cu aspect de manipulare grosolana!

Consiliul de Conducere ACR

Despre Automobil Clubul Roman

Automobil Clubul Roman
Str. Tache Ionescu, Nr.27