Amenajarea sălii de clasă pentru stimularea randamentului școlar

BUCURESTI - 22 februarie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design

Modul în care sunt amenajate sălile de clasă a cunoscut o evoluție importantă în ultimii ani. Asistăm la o schimbare masivă care marchează trecerea de la designul rigid și structurat al acestor spații, la zone care îmbrățișează tehnologia și care mizează pe abordări mai flexibile de amenajare.

Amenajarea sălii de clasă pentru stimularea randamentului școlar

Toate acestea au ca scop stimularea randamentului școlar al elevilor și, totodată, sporirea confortului resimțit de către aceștia, dar și de către profesori pe durata orelor de curs.

Poate influența aspectul sălii de clasă performanțele școlare?

Potrivit celor de la sciencedirect.com, designul clasei în care aceștia învață potențează performanțele școlare ale elevilor cu până la 16 procente. Pe de altă parte, o serie de cercetări efectuate în cadrul Universității din Salford, se pare că progresul educațional al copiilor poate fi îmbunătățit cu până la 25% atunci când este asigurat un mediu potrivit de învățare.

Amenajarea sălii de clasă - o abordare constructivistă

Modelul behaviorist care face parte din teoriile învățării promovează un mediu de lucru tradițional, în care profesorii și învățătorii conduc și gestionează întreaga activitate didactică. Se mizează, deci, pe o instruire programată; de cealaltă parte a baricadei, abordarea constructivistă are drept valori colaborarea și implicarea activă a studenților în procesul de însușire a cunoștințelor, plasându-i pe profesori pe poziția de facilitatori și nu de instructori. Această viziune este adoptată astăzi  de tot mai mulți designeri în proiectele de amenajare a sălilor de clasă.

Așadar, de la alegerea corectă a paletei cromatice sau instalarea unui sistem de iluminat adecvat, până la soluțiile de amenajare și design inteligente, orice demers de organizare a sălii de curs trebuie să țină cont de acele elemente care urmăresc stimularea randamentului școlar.

Mobilierul școlar Matte, alegerea care schimbă percepții

Alegerea și dispunerea  mobilierului în sala de clasă influențează gradul de confort resimțit de către elevi și profesori de-a lungul orelor de curs. În plus, mobilierul potrivit poate servi unor scopuri specifice (cum ar fi realizarea de activități de echipă - tip atelier - sau, din contră, focusarea pe activități individuală). Mobilierul școlar din portofoliul celor de la Matte sprijină obiectivele specifice de învățare și face parte din dotările de bază ale oricărei săli de clasă. Compania oferă seturi de bănci și scaune școlare, catedre, birouri și dulapuri, cuiere și obiecte de mobilier specializat confecționat din materiale premium. Acestea se pretează pentru diverse activități didactice și contribuie la crearea unui climat propice dezvoltării educative a elevilor.

Sălile de clasă virtuale, apanajul orizonturilor vaste

Am stabilit deja că acele caracteristici care țin de mediul fizic al elevilor le poate influența performanța academică, precum și starea generală de spirit. Proiectarea unui mediu adecvat care să stimuleze pofta de cunoaștere, concentrarea și cooperarea devine, deci, o prioritate pentru managerii instituțiilor de învățământ.

Sălile de clasă revoluționare din punct de vedere tehnologic prezintă numeroase beneficii pentru procesul educațional, permițând profesorilor să îmbunătățească implicarea elevilor. În plus, introducerea tehnologiei în sala de clasă poate contribui la crearea unei experiențe de învățare personalizată. De la dispozitive unul la unul, la instrumente digitale ale viitorului, implementarea unor astfel de soluții electronice poate face ca atât predarea, cât și însușirea cunoștințelor să fie mai ușoare și mai distractive.

Cu atât mai mult, pe măsură ce popularitatea învățământului online continuă să crească, este important să acordăm o atenție sporită către proiectarea mediilor educaționale virtuale. Astfel, a apărut necesitatea de a înlocui o parte din obiectele convenționale pe care le regăsim într-o sală de clasă cu adevărate gadget-uri ultramoderne. O tablă interactivă sau un display multitouch sunt acum mult mai utile decât tablele clasice de scris, în timp ce accesoriile din sfera realității virtuale și a soft-ului 3D își găsesc rapid locul în sălile de clasă virtuale. Toate aceste soluții moderne de predare și învățare pot fi achiziționate de pe matte.ro, alături de alte materiale didactice moderne. O altă inovație pusă la dispoziție de prestigiosul brand este învățarea prin descoperire, anume conceptul STEM, în cadrul căruia elevii pot utiliza roboți programatori sau kit-uri digitale pentru diverse discipline școlare (ex: biologie, chimie, fizică etc.).

Pentru jucătorii din domeniul învățământului, rezultatele elevilor reprezintă cel mai important indicator al succesului. În vederea amenajării sălilor de clasă astfel încât să fie stimulat randamentul școlar, Matte a creat un portofoliu complex de dotări premium, printre care mobilier modern și soluții tehnologice de ultimă generație.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/avant-net-advertising-srl/amenajarea-salii-de-clasa-pentru-stimularea-randamentului-scolar