BOALA ALZHEIMER

BUCURESTI - 10 octombrie 2011

Comunicat tip General in Afaceri, Sanatate, Stiinta / Cercetare

La Azil Privat, situat in Bucuresti pe str. Badea Cartan nr. 16, azilprivat.ro, se afla persoane in varsta care sufera de Alzhaimer.
Boala Alzheimer reprezinta cea mai frecventa si mai importanta afectiune degenerativa cerebrala a varstnicului avand intr-un procent crescut de cazuri un mare impact socio-cultural, declara Dr. Alina Tugui, specialist neurolog.

BOALA ALZHEIMER

Atrofia cerebrala ( reducerea in dimensiuni si greutate a creierului ) constituie un process ireversibil si “normal” in cadrul procesului de imbatranire; insa in unele cazuri ( fara a fi decoperita inca o cauza certa ) anumite zone cerebrale sufera un proces de degenerare mai rapida ( zona hipocampica si regiunea mediala a lobului temporal cerebral ), fapt ce se reflecta intr-un tablou de manifestari clinice caracteristic dementei Alzheimer.

Simdromul demential in general reprezinta o alterare progresiva a statusului cognitiv global, ce implica un declin fata de nivelul de functionare anterior si asociaza o gama larga de simptome psihice, psihologice si comportamentale.

In cazul bolii Alzheimer nu se cunosc inca factorii declansatori desi procesul fiziopatologic a fost pe deplin inteles din punct de vedere medical. Studii de specialitate arata ca exista o predispozitie catre acesta afectiune la persoanele cu nivel intelectual limitat, din mediul rural, care au antecedente la membrii familiei de boala Alzheimer, dupa traumatisme cranio-cerebrale etc.

Ariile cognitive afectate in boala Alzheimer sunt:

MEMORIA – initial este afectata memoria de scurta durata pentru notiunile recent asimilate, amintirile vechi fiind prezervate mult timp. Pacientii uita initial numele proprii, denumirea obiectelor rar utilizate, locul in care au pus lucruri, programari ale intalnirilor, repeta frecvent aceeasi intrebare fara sa retina raspunsul etc Pe parcursul evolutiei bolii memoria poate fi atat de sever afectata incat persoanele apropiate din familie sa nu mai fie recunoscute.

VORBIREA – este si ea afectata prin uitarea cuvintelor, vocabularul saracind iar frazele fiind frecvent intrerupte prin lipsa fluentei. Pot sa apara stereotipii verbale cu repetarea unor cuvinte sau expresii. In stadii avansate unii pacienti nu mai pot forma propozitii cautandu-si frecvent cuvintele.

CALCULUL – este alterat pe parcursul progresiei bolii, pacientii avand dificultati in efectuarea de cumparaturi sau plati datorita greselilor aritmetice.

ORIENTAREA – vizio-spatiala se pierde treptat, pacientii uitand drumul spre casa, neputandu-se orienta in locuri cunoscute, uitand locul de parcare al masinii etc.

PRAXIA – ( capacitatea de a efectua o serie de secvente motorii ce duc la implinirea unui scop ) este alterata in timp bolnavii nemaistiind sa foloseasca obiecte personale( aparat de ras, periuta de dinti, obiectele vestimentare ) sau sa efectueze acte motorii complexe .

Manifestarile psihiatrice cum ar fi : ANXIETATEA, DEPRESIA, HALUCINATIILE, FOBIILE ( in special frica de a fi abandonat ) sunt si ele prezente asociat tulburarilor cognitive din boala Alzheimer.

TRATAMENTUL este complex si implica lucrul in echipa. NU exista tratament curativ al bolii.

Terapia medicamentoasa este una de incetinire a progresiei bolii, folosind agenti anticolinesterazici, fara a avea insa rezultat garantat la toti pacientii. Unii prezenta o evolutie rapida chiar sub medicatie.

Tratamenul simptomelor asociate ca: agitatia psihomotorie, halucinatiile, delirul, depresia, insomniile etc.

Terapia nemedicamentoasa

Pacientii cu boala Alzheimer necesita ingrijire si supraveghere permanenta atat din punct de vedere al asistentei primare, asitentei medicale cat si pentru stimularea cognitiva. Printre metodele de terapie se numara psihoterapia cognitiv-comportamentala, meloterapia, terapia ocupationala, terapia sociala (prin dans, jocuri etc).

Speranta de viata a pacientilor cu boala Alzheimer este mai scauta decat a populatiei generale atat prin boala de baza ce duce la un declin alert cat si prin comorbiditatile care apar frecvent in evolutie.

Dr Alina Tugui

Medic specialist neurolog

Azil Privat – www.azilprivat.ro – Info: 031.100.22.05

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/azil-privat/boala-alzheimer