Atasamentul fata de un obiect al copilului

BUCURESTI - 20 august 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

O data ce invata mai multe despre lumea inconjuratoare si incep sa distinga oamenii, vocile, lucrurile si obiectele, bebelusii se ataseaza adeseori de o jucarie, o perna sau o suzeta de care nu mai vor sa se desparta sub nici un chip.

Subiectul pasiunii bebelusului fata de un obiect se numeste in limbaj de specialitate “obiect de tranzitie” sau “obiect de confort”.

Acest atasament fata de obiecte apare la copii in preajma varstei de 6 luni si dureaza cel putin 2-3 ani.

Atata timp cat “prietenul” de nadejde al copilului nu este un obiect taios sau periculos, grijile parintilor vis-a-vis de comportamentul celor mici nu sunt fondate. In principiu este o etapa normala din viata copiilor.

De fapt, aceste obiecte de care bebelusii nu se mai despart fac parte din aventura numita crestere si dezvoltare pe care o experimenteaza fiecare copil intr-un fel sau altul.

Ce semnifica obiectul de atasament pentru copil?

Obiectul de confort apare intr-o perioada de tranzitie din viata copilului, cand cel mic incepe sa se detaseze treptat de mama, cu sau fara voia lui.

Aceasta etapa poate avea loc atunci cand mama este nevoita sa revina in campul muncii, apare un alt bebelus in familie sau copilul este inscris in colectivitate.

In aceasta situatie cand are loc separarea partiala de mama, multi copii cauta un substitut matern si isi indreapta atasamentul fata de un obiect.

Este bine pentru copil sa se ataseze de un lucru?

Specialistii nu stiu exact ce se petrece in mintea bebelusilor care isi aleg din mediul inconjurator un obiect spre care isi indreapta afectiunea.

Unii dintre ei cred ca acest atasament are un rol pozitiv asupra copilului pentru ca il ajuta sa se obisnuiasca mai usor cu strainii, sa treaca peste o situatie stresanta cum ar fi vizita la medic sau sa coopereze cu educatoarea, respectiv colegii de clasa atunci cand este inscris in colectivitate.

Pe de alta parte, obiectul de atasament poate semnala ca micutul se teme de singuratate sau nu este pregatit sa stea mai mult timp departe de mama lui.

Mai dificil este atunci cand copilul ii acorda “prietenului” sau neinsufletit o atentie fara margini, il ia cu el peste tot si incepe sa se agite daca isi pierde sau isi strica fara intentie obiectul preferat.

Impune-i limite!

Parintii trebuie sa comunice deschis cu cei mici si sa le explice pe un ton ferm ca in anumite situatii nu este indicat sa se joace cu obiectul preferat, mai ales daca acesta este unul fragil care se strica usor.

De exemplu, daca bebelusul tau s-a atasat de o paturica sau o perna, nu il lasa cu ea la baie pentru ca se uda iar in parc la joaca se murdarese.

Chiar daca la inceput va protesta, cu timpul, va intelege ca adultii au dreptate si isi va schimba atitutindea dupa ce va procesa informatia.

In concluzie, nu este ingrijorator daca copilul isi face un obiect de atasament, acesta fiind un mod de a se obisnui si a se adapta la o situatie noua.

Totul este ca cel mic sa nu fie lasat sa faca mereu ce vrea si cand vrea el.

Taguri: copiibabyplus.ro
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/babyplus/atasamentul-fata-de-un-obiect-al-copilului