Balanta comerciala

Definitie Balanta comerciala

Tablou statistico-economic in care se inscriu si prin care se compara importul si exportul de marfuri ale unei tari, pe o perioada de timp determinata, de regula un an.Din punctul de vedere al sferei de cuprindere, balanta comerciala poate fi:- generala, atunci cand cuprinde ansamblul relatiilor comerciale externe ale unei tari, sau- partiala, daca se refera la relatiile de import si export cu o alta tara sau un grup de tari.Din punctul de vedere al rezultatelor relatiilor comerciale externe, poate fi:- activa (excedentara) daca exportul depaseste importul,- pasiva (deficitara) daca importul depaseste exportul, si- echilibrata (soldata) cand acestea sunt egale.In ansamblu balanta comerciala poate fi activa, dar pe tari poate fi excedentara sau deficitara.In balanta comerciala, gruparea marfurilor importate si exportate difera - mai mult sau mai putin - de la o tara la alta. Totusi, pe baza unei intelegeri internationale, s-a utilizat mult timp clasificarea Conventiei de la Bruxelles (31 decembrie 1913). in prezent se foloseste tot mai mult Clasificarea tip a comertului international (CTCI sau SITC).Pentru analiza balantei comercialeeste necesar sa se tina seama de preturile folosite si de mecanismul formarii lor. Balanta comerciala constituie una dintre cele mai importante parti ale balantei de plati externe.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Balanta comerciala? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Balanta comerciala.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Balanta comerciala. Definitiile termenilor despre Balanta comerciala cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Balanta comerciala, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Balanta comerciala.