BARMANIADA DESEMNEAZĂ BARISTA ANULUI

Locul desfasurarii: Tonka Soul Cafe

Organizator: Barmania si Tonka Soul Cafe

BARMANIADA DESEMNEAZĂ BARISTA ANULUI

București, septembrie 2009: Barmaniada 2009 – competiția unei noi generații de barmani – prezintă pe 29 septembrie etapa “Barista”! Competiția - organizată de Barmania și Tonka Soul Café și susținută de Beefeater, în calitate de partener principal – este primul concurs dedicat barmanilor ce cuprinde și o etapă specializată pe cafea, pregătind totodată viitori barista în industria bartending-ului.

Evenimentul, aflat la prima ediție anul acesta, are patru etape de desfășurare, cu specializările de: servire rapidă, barista, mixologie și entertainment. Barmaniada are ca scop motivarea barmanilor aflați la începutul carierei, specializarea lor în domeniu și crearea unei imagini profesioniste a oamenilor din spatele barului.

În cadrul etapei “Barista” – sustinuta de Bristot - care se va desfășura la Tonka Soul Café începând cu ora 15.00, vor concura peste 20 de barmani din întreaga țară care își vor dovedi priceperea într-ale cafelei, prin prepararea a două espresso, două cappuccino și – drept probă de creativitate - două cocktail-uri alcoolice pe bază de cafea espresso, acestea din urmă fiind rețete proprii. Pentru a-i pregăti cât mai bine pentru această etapă, Barmania si Bristot au organizat cu două săptămâni în urmă un training, în cadrul căruia concurenții au aflat ce presupune munca unui barista. Reglarea măcinătorului, atingerea consistenței ideale a cafelei, tehnici de preparare a cremei de lapte pentru cappuccino, servirea și aspectul cafelei sunt numai câteva dintre cunoștiințele de bază în această meserie, pe care ei trebuie să le stăpânească în cadrul competiției. Faptul că espressorul - pus la dispoziție de Bristot - este unul cu setări manuale reprezintă un test în plus care va stabili gradul de pregătire al fiecărui participant. Evaluarea concurenților va ține cont și de aptitudinile acestora de comunicare cu juriul și publicul pe parcursul preparării, precum și de atitudine și prezentare, atât din punct de vedere al vestimentației cât și al spațiului de lucru.

Pentru maximă acuratețe în ceea ce privește evaluarea concurenților, juriul va fi împărțit în două segmente: tehnic și degustativ și va fi format dintr-o echipă specialiști din domeniu: Mihai Panfil – Președinte Juriu, în calitate de barista, Costin Gache - Interbelic Cocktail Bar, Nimrod Almagor - Bristot și recunoscutul somelier Laurențiu Achim . Aceștia vor evalua concurenții și se vor pune de acord în ceea ce privește câștigătorii. Pe lângă premiile de 400€, 250€ și 150€ acordate finaliștilor în cadrul fiecărei etape, cel mai bun barista va primi cadou, din partea Bristot, un training cu specializare barista, în Italia.

Întrucât competițiile actuale se axează pe barmanii deja consacrați, s-a creat o barieră între aceștia și barmanii din generația nouă, care vin din urmă. De aceea Barmaniada 2009 încurajează barmanii aflați la început, lipsiți de experiența competițiilor naționale sau internaționale. Concursul va fi, pentru aceștia, o rampă de promovare și o ocazie de a-și demonstra priceperea în cadrul unei competiții specializate.

Parteneri Barmaniada: Beefeater, Bristot, Marie Brizard, Carlsberg, Granini, Caffe & Bar, Gastromedia.

www.barmaniada.ro


Miruna Sfia
0757 086 687

Despre BARMANIA ACTION

Barmania este o echipa de oameni pasionati de bartending, existenta de trei ani pe piata romaneasca, ce ofera servicii profesionale de bar ce constă în cursuri profesionale pentru barmani, consultanţă pentru baruri şi cafenele, catering pentru evenimente si organizare “Cocktail team-buildings”. Ideea Barmania aparţine lui Mihai Panfil şi lui Bogdan Nicolae, doi barmani de renume cu numeroase competiţii naţionale şi internaţionale la activ şi o experienţă acumulată de 20 de ani în industria barului.

Barmania organizeaza lunar cursuri specializate adresate atat barmanilor incepatori, cat si celor cu experienta, care doresc sa isi dezvolte cunostintele, sa se specializeze si sa investeasca in imaginea lor.
De la cursurile complete de barmani, pana la cele specializate pe mixologie, flair, barista sau somelier, sesiunile de training se desfasoara in conditii optime pentru participanti, folosindu-se logistica necesara si mijloace specifice pentru asigurarea unui mediu propice de invatare. Cursantii vor avea la dispozitie o sala de studiu pentru asimilarea notiunilor teoretice si o sala de practica dotata cu statii individuale de lucru si echipament profesional.

Accentul este pus pe invatarea prin exercitiu, respectiv 60% din activitati sunt rezervate practicii. Astfel asimilarea cunostintelor este mai eficienta, asigurand un nivel superior de înţelegere si accentuand legătura dintre cunoştinţe şi experienţa personală.

\'Am creat Barmania pentru a reîmprospăta conceptul actual de bar si tot ceea ce implică el. Ne-am propus să contribuim la creșterea nivelului serviciilor pentru horeca, să promovăm și să dezvoltăm ideea de profesionalism în spatele barului și, totodată, să educăm barmanii prin programe de training și consultanță. Mergem pe ideea “nu servim băuturi, ci oameni\'\' - Mihai Panfil, barman profesionist.

Participare: Intrare libera