Sommelierul Anului 2010 in Romania

BUCURESTI - 17 noiembrie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Marti – 17 noiembrie – a fost ziua vinului la BARMANIADA 2010: a avut loc etapa dedicata sommelierilor. Evenimentul – al patrulea dintr-o serie de cinci - s-a desfasurat la Tonka Soul Cafe si a reunit zece dintre cei mai priceputi maestrii in tainele vinului, cunoscuti si sub denumirea de sommelieri.

Bogdan todor sommelierul castigator

Bogdan todor sommelierul castigator

BARMANIADA 2010:

Castigatorul titlului Wine Master 2010

BUCURESTI – 16 noiembrie, ora 17.30

    Adauga in Google calendarAdauga in Outlook calendar

Locul desfasurarii: Tonka Soul Cafe

Organizator: Barmania, Tonka Soul Cafe alaturi de Federatia Sommelierilor din Romania

I

Marti – 17 noiembrie – a fost ziua vinului  la BARMANIADA 2010: a avut loc etapa dedicata sommelierilor.  Evenimentul – al patrulea  dintr-o serie de cinci - s-a desfasurat la Tonka Soul Cafe si a reunit zece dintre cei mai priceputi maestrii in tainele vinului, cunoscuti si sub denumirea de sommelieri. Concurentii au fost supusi pe parcursul zilei unui test teoretic, iar seara cei mai buni 7 concurenti  au concurat din nou, de aceasta data in finala. Misiunea lor nu fost deloc usoara: recunoasterea si descrierea unei spirtoase albe, a unei brune, si a trei tipuri de vin; corectarea la prima vedere a unui meniu de vinuri si servirea clasica a unui vin sau a unei sampanii. Recunoasterea si descrierea unei bauturi presupune analiza acesteia din punct de vedere: vizual, olfactiv si de gust.   Vinul si bauturile spirtoase au fost evaluate de fiecare competitor in parte in privinta culorii, densitatii, aromelor descoperite, echilibrului gustativ, persistenta gustului, savoare si buchet.  Corectarea unui meniu atat ortografic cat si prin felul in care a fost asezat in pagina a fost proba care i-a pus in dificultate pe competitori, acesta reusind ca din zece greseli, sa recunoasca cel mult sase. Ultima partea a probei a fost si cea mai spectaculoasa, punand la incercare aptitudinile competitorilor de a reusi sa faca servirea clasica, corecta a unui vin sau a unei sampanii pentru o masa de doua persoane. Lucrurile care au facut diferenta intre competitori au fost atat abilitatile tehnice de manevrare si deschidere a sticlei cat si descrierea produsului, stilul, prestanta si servirea.

 Juriul a fost format din patru specialisti de marca ai domeniului  care au evaluat fiecare competitor in parte atat tehnic cat si degustativ. Echipa de jurizare a fost formata din Sergiu Nedelea – Presedintele Federeatiei Sommelierilor din Romania, Bogdan Nicolae – Presedintele Asociatiei Barmanilor Profesionisti din Romania, Vslentin Ceafalau –redactor ser Vinul.ro si membru al juriului interntaional de la Bruxelles alaturi de Marian Timofti unul dintre cei mai recunoscuti sommelieri din Romania.O implicare deosebita a avut-o deasemenea Sommelierul  Laurentiu Achim, coordonatorul evenimentului si omul care a facut ca acesta etapa de sommleier sa se intample.   Castigatorul competitiei esteBogdan Todor din Cluj Napoca urmat de Marjan Kukuneshoski si Sergiu Biris.

Premiile competitiei au fost: 450 Euro, 250 Euro si 150 de Euro alaturi de  Vinuri de colectie oferite din partea sponsorilor. Punctele castigate de concurenti se vor aduna cu cele de la etapele trecute iar in ultima etapa se va decide barmanul anului, cel care va reusi sa acumuleze cel mai mare numar de puncte dupa toate cele cinci etape.

Ultima etapa Barmaniada 2010, cea de Working & Exhibition Flair va avea loc pe data de 14 Decembrie in locatia Tonka Soul Café. In cadrul acestei etape va fi oferit si premiul Barmanului Anului 2010 in Romania.

Despre Barmania Action

Barmania este o echipa de oameni pasionati de bartending, existenta de trei ani pe piata romaneasca, ce ofera servicii profesionale de bar ce constă în cursuri profesionale pentru barmani, consultanţă pentru baruri şi cafenele, catering pentru evenimente si organizare “Cocktail team-buildings”. Ideea Barmania aparţine lui Mihai Panfil şi lui Bogdan Nicolae, doi barmani de renume cu numeroase competiţii naţionale şi internaţionale la activ şi o experienţă acumulată de 20 de ani în industria barului.Barmania organizeaza lunar cursuri specializate adresate atat barmanilor incepatori, cat si celor cu experienta, care doresc sa isi dezvolte cunostintele, sa se specializeze si sa investeasca in imaginea lor. De la cursurile complete de barmani, pana la cele specializate pe mixologie, flair, barista sau somelier, sesiunile de training se desfasoara in conditii optime pentru participanti, folosindu-se logistica necesara si mijloace specifice pentru asigurarea unui mediu propice de invatare. Cursantii vor avea la dispozitie o sala de studiu pentru asimilarea notiunilor teoretice si o sala de practica dotata cu statii individuale de lucru si echipament profesional.Accentul este pus pe invatarea prin exercitiu, respectiv 60% din activitati sunt rezervate practicii. Astfel asimilarea cunostintelor este mai eficienta, asigurand un nivel superior de înţelegere si accentuand legătura dintre cunoştinţe şi experienţa personală.\'Am creat Barmania pentru a reîmprospăta conceptul actual de bar si tot ceea ce implică el. Ne-am propus să contribuim la creșterea nivelului serviciilor pentru horeca, să promovăm și să dezvoltăm ideea de profesionalism în spatele barului și, totodată, să educăm barmanii prin programe de training și consultanță. Mergem pe ideea “nu servim băuturi, ci oameni\'\' - Mihai Panfil, barman profesionist.