Europarlamentar român se alătură apelului pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale produse de fibrilaţia atrială

BUCURESTI - 29 octombrie 2012

Comunicat tip General in Politic, Sanatate, Social

Nevoia urgentă de a reduce impactul personal şi economic devastator al acestor accidente vasculare cerebrale grave

 Europarlamentar român se alătură apelului pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale produse de fibrilaţia atrială

Bruxelles, Belgia - 24 octombrie 2012 – Membrul român al Parlamentului European, Dr. Cristian Silviu Buşoi, s-a alăturat înainte de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral 2012 (29 octombrie) multor oameni politici europeni  și unui număr de peste 90 de organizaţii medicale şi ale pacienţilor, precum şi celor peste 100.000 de persoane, în sprijinul  Manifestului Internaţional al Pacienţilor cu Fibrilaţie Atrială (FA),  pentru lansarea unui apel către Guverne şi  Organizaţia Mondială a Sănătăţii în vederea acţionării pentru transformarea prevenirii accidentelor vasculare cerebrale produse de fibrilaţia atrială într-o prioritate. Manifestul subliniază modalităţile de îmbunătăţire a diagnosticării şi gestionării FA care, dacă ar fi implementate, ar putea preveni an de an apariţia a mii de accidente vasculare cerebrale.

 

De ce trebuie să luăm măsuri acum? Aceasta este considerată o epidemie deja în desfăşurare, numai în Europa zece milioane de persoane sunt afectate de FA - cea mai cunoscută tulburare care afectează ritmul inimii. De asemenea, pentru o populaţie  în care numarul persoanelor în vârstă crește, se preconizează ca numărul de europeni afectaţi să crească până la 25-30 de milioane până în anul 2050. Acest lucru este foarte îngrijorător, deoarece persoanele cu FA au o predispoziţie de cinci ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral decât cele fără FA. În plus, aceste accidente vasculare cerebrale sunt mai grave decât cele care nu sunt produse de FA şi sunt, prin urmare, mai costisitoare din punctul de vedere al impactului asupra persoanelor afectate şi asupra bugetului serviciilor sociale şi de sănătate.

 

„Cred că este foarte important ca Ministerele Naţionale ale Sănătăţii din toate cele 27 de State membre europene să acorde atenţie Manifestului Internaţional al Pacienţilor cu FA”, a declarat membrul Comitetului Mediului, Sănătăţii Publice şi Siguranţei Alimentare al Parlamentului European, Dr. Cristian Silviu Buşoi. „Recomandările Manifestului ar putea ajuta guvernele să îndeplinească obiectivele Manifestului European al Sănătăţii Inimii şi obiectivul adoptat recent de către Naţiunile Unite de a reduce mortalitatea din cauza bolilor netransmisibile cu 25% până în anul 2025. Acest lucru ar putea limita traumele umane şi impactul substanţial asupra bugetelor sectorului sănătăţii, cauzat de accidentele vasculare cerebrale produse de FA”. 

Presiunea financiară pe care numărul accidentelor  vasculare cerebrale o exercită asupra ţărilor europene este uriaşă. În anul 2010, costul estimat al tratamentului accidentelor  vasculare cerebrale în Europa era de 64 de miliarde de euro. Presupunând că 15% dintre aceste accidente vasculare cerebrale au fost provocate de FA şi că acestea sunt în general mai grave, costurile generate de acestea ar putea fi de cel puţin 10 miliarde de euro numai în anul 2010.

Impactul personal asupra supravieţuitorilor accidentului vascular cerebral produs de FA şi asupra familiilor acestora nu poate fi subestimat, având în vedere că peste o treime dintre supravieţuitori se întorc acasă cu un anumit nivel de dizabilitate permanentă. FA sporeşte de asemenea riscul de complicaţii medicale în urma unui accident vascular cerebral, supravieţuitorii suferind mai frecvent de boli cum ar fi pneumonia. 

 

Accidentele  vasculare cerebrale pot fi prevenite: Preveniţi-le!

Cu toate acestea, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale pot fi prevenite. Deşi nu există nicio soluţie rapidă sau uşoară, există măsuri care pot fi luate pentru a îmbunătăţi conştientizarea, detectarea, diagnosticarea şi managementul FA în scopul reducerii numărului de persoane ale căror vieţi  sunt distruse în fiecare an.

 

„Guvernul român  ar trebui să lucreze împreună cu organizaţiile medicale şi ale pacienţilor pentru a transforma prevenirea accidentului vascular cerebral produs de FA şi asistenţa oferită într-o prioritate naţională a asistenţei medicale şi pentru a implementa planuri naţionale de prevenire a accidentului vascular cerebral”, a declarat Dr Bușoi.  „Ar trebui să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a spori accesul la educaţie, la diagnosticarea precoce a FA şi la un management  adecvat pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale produse de FA în România".

 

O voce unificată la nivel mondial

Manifestul Internaţional al Pacienţilor cu FA este susţinut de peste 90 de organizaţii medicale şi ale pacienţilor din întreaga lume. Campania sa de susţinere, Semnaţi Contra Accidentelui  Vascular Cerebral în Fibrilaţia Atrială, face apel la persoanele din întreaga lume să-şi treacă numele pe SignAgainstStroke.com, pentru a-şi demonstra sprijinul faţă de Manifest şi pentru a solicita guvernelor să implementeze recomandările conţinute de acesta pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale produse de FA.

 

„Sunt foarte bucuroasă să văd sprijinul din ce în ce mai amplu primit de Manifestul Internaţional al Pacienţilor cu FA”, a declarat Trudie Lobban MBE, Fondator şi Administrator al Alianţei pentru Aritmie şi cofondator şi Director General al Asociaţiei Fibrilaţiei Atriale. „Peste 100.000 de persoane printre care oameni politici, specialişti în domeniul sănătății, pacienţi, familiile acestora şi membrii ai publicului larg au susţinut Manifestul, semnând pe SignAgainstStroke.com. Acest lucru indică importanţa prevenirii accidentului vascular cerebral produs de FA, iar prin intermediul acestui sprijin putem conduce la schimbare".

Despre Manifestul Internaţional al Pacienţilor cu FA şi despre Campania Semnează Contra Accidentului Vascular Cerebral

Manifestul Internaţional al Pacienţilor cu FA a fost elaborat de către un Comitet de Conducere alcătuit din reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, inclusiv organizații precum  AntiCoagulare Europa, Alianţa pentru Aritmie, Asociaţia Fibrilaţiei Atriale, Fundaţia Irlandeză pentru Inimă, StopAfib.org şi Alianţa pentru Accidentul Vascular Cerebral pentru Europa, în colaborare cu 39 de organizaţii fondatoare ale pacienţilor din 20 de ţări. O listă completă a organizaţiilor care au colaborat  este disponibilă pe website-ul www.signagainststroke.com.

 

Oamenii pot afla mai multe despre FA şi despre accidentul vascular cerebral, pot citi şi semna Manifestul care este disponibil în 22 de limbi şi pot auzi ceea ce au de spus factorii de decizie politică pe website-ul campaniei, www.signagainststroke.com. Toate semnăturile reprezintă o contribuție în realizarea demersului  de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale produse de FA şi de îmbunătăţire a rezultatelor viitoare precum şi a calităţii vieţii persoanelor diagnosticate cu FA.

 

Website-ul oferă, de asemenea, videoclipuri cu Dl. Buşoi şi alţi membri ai Parlamentului European din diferite grupuri politice şi ţări care s-au reunit pentru a explica modul în care putem îmbunătăţi diagnosticarea şi managementul FA şi pentru a impulsiona guvernele să facă din prevenirea accidentelor vasculare cerebrale produse de FA, o prioritate sanitară la nivel naţional.

 

Bayer HealthCare este mândră să susţină Manifestul Internaţional al Pacienţilor cu FA şi Campania Semnează Contra Accidentului Vascular Cerebral.

 

Relaţii Media

Melissa Gonzalez            

E-mail: m.gonzalez@togorun.net

Tel.: +1 (212) 453 2047

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bayer/europarlamentar-romn-se-altur-apelului-pentru-prevenirea-accidentelor-vasculare-cerebrale-produse-de-fibrilaia-atrial