Maturizarea pietei imobiliare asaza preturile si elimina speculatorii

BUCURESTI - 25 iunie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Maturizarea pietei rezidentiale din Romania va determina o selectie a dezvoltatorilor imobiliari in functie de calitatea proiectelor, iar preturile apartamentelor vor continua sa creasca intr-un ritm mai scazut, ca urmare a diminuarii speculatiilor, potrivit jucatorilor din piata locala de real estate.

Maturizarea pietei imobiliare asaza preturile si elimina speculatorii

Dezvoltatorii vor fi nevoiti sa fie mai atenti la calitatea proiectelor si sa se orienteze catre utilizatorii finali, in conditiile in care speculatiile imobiliare vor disparea, a declarat Shimon Galon, CEO al Globe Trade Center (GTC). Potrivit lui Galon, criteriul calitatii a determinat bancile, in ultima perioada, sa devina mai stricte in acordarea finantarilor pentru proiecte, iar utilizatorii finali au devenit exigenti.

“Pe vremuri, puteai sa mergi la banca ducand un desen facut de un arhitect si luai credit foarte usor, iar terenurile se vindeau in urma unei discutii in avion, uneori chiar de doua ori pe acelasi drum. Epoca aceasta s-a terminat, cei care au venit sa stea o jumatate de an pentru castiguri imobiliare enorme au plecat, iar dezvoltatorii trebuie sa lucreze puternic la nivelul calitatii proiectelor si sa se adreseze end-userilor, si nu speculatorilor, ca pana acum”, a afirmat Galon.

Potrivit lui Ioan Bejan, Business Development manager in cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Romania are nevoie de norme clare si transparente in politicile de acordare a creditelor ipotecare si pentru incheierea tranzactiilor, pentru a evita declansarea unei crize similare celei din SUA.

Simina Istrate, head of Investment Team al diviziei rezidentiale a companiei de consultanta imobiliara Colliers' class='linkuri'>Colliers International, a anuntat ca lucreaza la o clasificare a proiectelor de peste 200 de unitati, in functie de locatie, pret, calitate si infrastructura, urmand ca acestea sa primeasca un numar de stele, asemenea hotelurilor. “Intentionam ca pana in septembrie sa perfectam acest sistem si sa putem face un scoring pentru fiecare proiect”, a spus Simina Istrate. In ceea ce priveste sistemul de politici fiscale pe sectorul imobiliar, Gabriel Biris, managing partner in cadrul casei de avocatura Biris Goran, a spus ca, anul trecut, o serie de proprietati au fost cumparate pe firma pentru a fi ocolita plata TVA-ului.

Acelasi fenomen se petrece si pe partea de dezvoltare, unde, potrivit lui Biris, dezvoltarile din ultimii ani, efectuate de persoane fizice, au creat distorsiuni concurentiale, din cauza ca pretul de vanzare nu include TVA, iar impozitul pe castigul din vanzare este doar de 2%, spre deosebire de impozitul pe profit de 16% impus persoanelor juridice, la care se adauga impozitul pe dividende, de 16%.

Totodata, in ceea ce priveste plata impozitului pe cladire, Biris a dat exemplu un apartament de 100 de metri patrati, localizat in zona A (central) si rang 0 (rangul cel mai ridicat al unei localitati), al carui pret de achizitie este in jur de 150.000 de euro si pentru care persoanele fizice platesc un impozit de 173 de lei pe an, in timp ce persoanele juridice platesc de 48 de ori mai mult, respectiv 8.325 lei pe an.

Astfel, costul ridicat al impozitului pe cladiri, aplicat persoanelor juridice, a impiedicat dezvoltarea de proiecte destinate inchirierii. Potrivit lui Marian Micu, directorul Casa Voastra, din cauza faptului ca Romania este a doua tara din lume dupa numarul de proprietari, piata chiriilor este aproape inexistenta, motiv pentru care, in lunile urmatoare, se intrevad noi cresteri de pret pe acest segment si un posibil blocaj spre finele acestui an.

Referitor la piata terenurilor, la inceputul acestui an s-a petrecut o mutatie in privinta achizitiilor, este de parere Daniel Mitarcu, directorul departamentului terenuri din cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

“Oamenii nu mai cred in cresteri spectaculoase de preturi la terenuri, motiv pentru care speculatorii or sa dispara”, explica Mitarcu.

Pe de alta parte, Cristian Antonescu, managing partner al ImoInvest, este de parere ca interesul cumparatorilor de terenuri se muta din zonele centrale si semicentrale ale orasului spre periferie, unde vor crea un nou pol de atractie pentru investitorii in locuinte. In acest sens, autoritatile locale vor fi nevoite sa isi identifice terenurile disponibile pentru a putea colabora cu actorii pietei de Real estate, in vederea dezvoltarii unor produse de calitate.

“Ministerul Dezvoltarii lucreaza la un pachet de legi privitoare la toate aspectele sistemului locativ, in prezent aflandu-se in dezbatere publica. Prin aceste legi, dorim sa cream un parteneriat intre autoritate, investitor si beneficiarul produselor imobiliare”, a subliniat Bogdan Suditu, director general adjunct al Directiei pentru Politica Locuirii din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). O alta problema ridicata de participantii la seminar a fost lipsa locurilor de parcare. “Nimeni nu a vorbit despre solutii folosite in alte tari din Europa, unde sunt construite parcari subterane pe mai multe niveluri, sub principalele bulevarde”, a afirmat Calin Negoescu, director tehnic in cadrul Westfourth Architecture.

Ce spun jucatorii imobiliari

GTC (developer): Dezvoltatorii vor fi nevoiti sa fie mai atenti la calitatea proiectelor
RBL(banca): Romania are nevoie de norme clare in acordarea creditelor ipotecare
Biris Goran (avocatura): Costul ridicat al impozitului pe cladiri, pentru firme, a impiedicat dezvoltarea de proiecte destinate inchirierii
MDLPL (autoritati): Pachetul de legi referitoare la locuire va ameliora problemele de pe piata imobiliara
Colliers (consultanta): Se doreste o clasificare a proiectelor in functie de locatie, pret, calitate si infrastructura
‘Oamenii nu mai cred in cresteri spectaculoase de preturi la terenuri, motiv pentru care speculatorii or sa dispara Daniel Mitarcu director divizie terenuri DTZ Echinox.

Sursa: www.standard.ro

Despre BDOBC Business Center


Targul National Imobiliar
18-21 septembrie 2008
Palatul Parlamentului - Sala Unirea

BDOBC Business Center
021 310 64 67
info@targimobiliar.eu

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bdobc-business-center/maturizarea-pietei-imobiliare-asaza-preturile-si-elimina-speculatorii