Scaunul auto - intre obligatie si optiune

BUCURESTI - 14 octombrie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Live site

Codul rutier (H.G. nr. 56/2007) spune: „pana la varsta de 12 ani, copiii nu au voie pe scaunul din dreapta soferului, chiar daca poarta centura, iar copiii pana in 3 ani au nevoie de suport de retinere omologat”.

 Scaunul auto - intre obligatie si optiune

Plimbarea cu masina este una dintre cele mai fine placeri pentru micutii nostri. Pentru unii drumul cu masina inseamna multe necunoscute, un prilej bun de adormit in 10 minute si doua curbe, o varianta de scurtare a drumului spre parc, gradinita sau direct la mare/ munte. Asa ca trebuie sa se simta cat mai bine. Daca ei sunt fericiti si parintii sunt multumiti.

Scaunul de masina: reprezinta cea mai importanta piesa din masina pentru copilul nostru. Este locul unde doarme, de unde exploreaza lumea de dincolo de geam, de unde se joaca, unde mananca… scaunul de masina este cel care are grija de micutul tau. De aceea EL trebuie sa indeplineasca multe, multe cerinte! Din partea lui tati, a lui mami, a celui mic, a masinii, a domnului politist (acolo unde legislatia o cere)…

Intre moda, brand, buget, culoare, cu sau fara izofix etc etc, cum ar trebui de fapt un scaun de masina sa fie?:

- Sigur; In primul rand este un element vital pentru siguranta copilului nostru!

- Confortabil; scaunul de masina trebuie sa ofere micutului confort si protectie maxima in caz de somn, joaca, masa...

- Discret; sa nu ocupe jumatate din bancheta din spate si fara sa fie atat de greu incat sa il faca imposibil de miscat.

Dupa varsta „pasagerului” scaunele de masina se clasifica in:

- scoica - de la nastere (0-13 kg) sau 0-18kg

- 9-18 kg

- 9-36 kg

Cum alegem un scaun de masina?

Acum, ca ne-am convins de utilitatea unui scaun de masina, ne-am decis sa il cumparam. Dar ce model? Care aspecte sunt esentiale si care optionale? Recomandari primim de la consultantii www.bebikut.ro

Incepem prin a verifica daca masina noastra recomanda un anumit tip de scaun, datorita sistemului de prindere posibil existent pe aceasta. Alegem un scaun care sa sa potriveasca masinii si copilului (varsta, inaltime, greutate…). Este recomandat sa asortam culoare scaunului cu interiorul masinii, pentru ca vor fi aproape tot timpul impreuna. Nu facem insa concesii de siguranta in favoarea design-ului!

Scaunul de masina are un cadru metalic. Este recomandat ca acesta sa fie cat mai dur, spre exemplu de otel, pentru a avea o rezistenta mai mare la impact lateral

Citim cu atentie specificatiile tehnice ale scaunului. Iata mai jos o lista cu cateva elemente de care trebuie tinut cont inainte de cumparare:

- Recomandarea de varsta

- Recomandarea de greutate

- Inaltimea scaunului

- Rezultatele in testele de siguranta

- Materialul din care este realizat cadrul principal

- Husa detasabila si lavabila

- Sistemul de prindere pentru masina

- Sistemul de prindere pentru copil

- Numar de pozitii reglabile, atat pe vertical cat si pe orizontala

- Unghiul maxim de deschidere

- Pozitionarea in masina

- Greutate proprie

- Dimensiuni proprii

- Spatar ajustabil pe inaltime, cu rol de tetiera

- Lateralele scaunului

Cum se monteaza scaunul de masina?

Scaunul de masina se poate prinde direct de bancheta sau cu ajutorul centurii de siguranta, iar in unele cazuri prin ambele sisteme. Este recomandat sa fie fixat pe bancheta din spate, in partea dreapta. In acest fel copilul este aparat de un eventual accident. In acelasi timp deschiderea usii pentru acces este mereu spre trotuar, evitand astfel traficul de pe banda din stanga. Pozitionarea centrala nu este recomandata, din cauza expunerii directe catre parbriz in caz de accident. Fixarea se face:

- prin prindere de bancheta(system IsoFix) sau

- prin prinderea cu centura de siguranta a masinii,

- iar uneori prin ambele modalitati.

Pentru ca scaunul de masina nu poate fi mutat in timpul calatoriei, este recomandata si montarea unui parasolar eficient pe geamul lateral al masinii, in dreptul scaunului de masina. Montati scaunul in dreptul tetierei laterale de pe bancheta din spate, pentu o protectie suplimentara.

Calatorie placuta! va ureaza www.bebikut.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bebikut/scaunul-auto-intre-obligatie-si-optiune