BRG work intre agentiile de incredere pentru Work and Travel USA 2011

Cluj Napoca - 12 mai 2011

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, Turism

In anul 2011 Ambasada USA la Bucuresti a facut public pe site-ul lor lista agentiilor de recrutare din Romania care sunt autorizate sa desfasoare programul pilot Work and Travel 2011. Dar ce inseamna efectiv programul "pilot" pentru agentii, ce efecte are asupra studentilor romani care participa in program? Peste 130 000 studenti la nivel global au participat in acest program in 2010, iar peste 3 000 au fost din Romania.

Work and Travel USA

Work and Travel USA

 At home or around the world, we will be there for you and support you. Work, study, cultural exchange, volunteering for a better world, these are our services. FOR YOU! Recruitment since 2005! www.brgwork.ro 

BRG work

Programul Work and Travel exista in Romania de multi ani, in 2010 din totalul de peste 130 000 studenti la nivel global, peste 3000 de studenti au fost din Romania si au plecat in USA prin intermediul agentiilor de recrutare locale, iar din 2000 si pana in prezent peste 30 000 studenti Romani au lucrat in USA pe perioada vacantei de vara (conform notelor de informare prezentate de Ambasada USA la intalnirea cu reprezentantii agentiilor de recrutare din Romania si: http://romania.usembassy.gov/policy/media/pr-02142011.html)

Anul 2011 aduce multe schimbari in programul Work and Travel 2011, Romania intrand in programul pilot pentru acest program, cu reguli mult mai stricte pentru Sponsorii de viza J-1, agentiile de recrutare din Romania si Ambasada USA.

Schimbarea de procedura din 2011 se datoreaza dorintei de a creste siguranta participantilor pe acest program. Astfel, studentii din Romania, Belarus, Bulgaria, Moldova, Rusia si Ukraina au intrat in 2011 pe asa numitul “program pilot”.

 

Dar ce inseamna asta in mod concret:

-         ofertele primite de studenti sunt mult mai bine verificate de Sponsorii de viza, solicitandu-se companiilor din USA informatii suplimentare precum: Federal Tax ID (numar inregistrare fiscala), Workers Compensation Information (conditiile de acoperire a accidentelor/bolilor pe perioada programului de lucru/ legate de lucru)

-         publicarea pe site-ul oficial al Ambasadei USA la Bucuresti, a companiilor de recrutare din Romania care sunt aprobate sa desfasoare acest program in Romania. Companiile Romanesti publicate au trebuit sa indeplineasca anumite criterii, iar BRG work se numara intre putinele companii Romanesti acceptate: http://romania.usembassy.gov/visas/summer_work.html

-         Certificatele de eligibilitate DS-2019 nu se mai trimit la companiile de recrutare din Romania ci Sponsorii de viza le trimit direct la sediul Ambasadei din Bucuresti si doar dupa o verificare in prealabil se pot solicita programari de viza in baza acestora

-         Certificatele de eligibilitate DS-2019 nu mai pot fi emise anterior verificarii companiei Americane unde studentul va lucra pe perioada verii

-         Formularele pentru aplicare la viza pe care studentii trebuie sa le completeze electronic nu mai pot contine adresa sponsorului de viza la locatia din USA ci datele companiei unde va lucra la vara

-         Agentiile de recrutare din Romania gestioneaza dosarele pentru viza, in sensul primirii tuturor documentelor in original prin posta si trimiterea acestora tot in original la sediul Ambasadei din Bucuresti anterior sustinerii interviurilor.

 

Ce efecte au aceste modificari asupra studentilor:

-         s-au inchis optiuni de program, gen optiunea “Independent”, mai accesibila ca si cost decat optiunile “Full Service” pentru ca prin “Independent” studentul primea tot suportul pentru viza si obtinerea Numarului de Inregistrare Sociala (Social Security Number), dar isi cauta unde sa lucreze dupa ce sosea in USA. BRG work nu a permis studentilor nici in anii anteriori sa apeleze la aceasta optiune, desi mai accesibila si prin asta mai atractiva, exceptand situatia in care aveau rude in USA. Decizia noastra s-a bazat pe faptul ca la sosire, studentul se supune la costuri suplimentare pe care poate nu le constientizeaza (depozite de cazare, mancare, bani de buzunar si transport pana la gasirea unui job, reticenta companiilor din USA de a lua studenti care nu detineau efectiv SSN in mana)

-         daca nu s-au inscris din timp, studentii risca sa nu poata ajunge in USA pana in 15 iunie (data optata de majoritatea dintre ei) pentru ca daca in anii anteriori se putea sustine interviul de la Ambasada in 1 saptamana de la data prezentarii ofertei unde va lucra si achitarea taxelor, acum sunt necesare in medie 4 saptamani.

-         Nu isi pot rezerva biletele de avion, chiar daca anumite companii aeriene accepta returnari 100% pentru refuz de viza. Provocarea e cauzata de faptul ca  daca studentul nu sustine interviul pentru viza in timp optim, se poate modifica data de plecare si din cunostintele noastre putine companii aeriere ofera si aceasta facilitate gratuit.

-         Estimam ca in aceste conditii preturile la biletele de avion vor creste, fiind rezervate mai tarziu decat in sezoanele anterioare

-         Sunt afectati in special studentii care au apelat la linia de creditare prin BRD, respectiv Creditul Work and Travel pentru studenti, deoarece pe langa perioada de medie 4 saptamani, se mai adauga perioada medie de creditare de 3 saptamani de la data obtinerii ofertei la compania din USA.

-         Multe companii unde studentii puteau lucra in sezoanele anterioare nu sunt deschise sau nu pot oferi toate informatiile necesare pentru a fi validate pentru sezonul 2011.

-         Costuri suplimentare cu serviciile de curierate, dat fiind ca trebuie sa trimita in original pasapoartele la sediile agentiilor de recrutare si sunt obligati sa foloseasca servicii sigure de curierat

 

In mod ideal pasii de urmat ar fi fost: plasarea la o companie din USA, obtinerea creditului BRD (unde e cazul), efectuarea platilor pentru taxele de program, emiterea certificatului DS-2019, trimiterea acestuia la sediul Ambasadei, validare, completarea DS-160 de catre solicitantul de viza, trimiterea programarilor pentru viza, trimiterea documentelor la sediile agentiilor din Romania si sustinerea interviului la sediul Ambasadei din Bucuresti (daca nu se califica pentru drop box).

Riscul cel mai ridicat al studentilor este: companiile din USA nu sunt familiare cu procedura pe 2011 sau nu sunt neaparat interesati de acest fapt, avand multe alte nationalitati la nivel global din care pot alege pe cine sa ia pe perioada sezonului estival. Cei care totusi au confirmat la timp ofertele si au oferit toate informatiile suplimentare, nu credem ca vor fi asa de intelegatori daca studentul initial contractat pentru data de 15 iunie nu se va putea prezenta in 15 iunie ci ulterior datorita procedurii administrative mai lunga decat in anii urmatori si in aceste situatii au dreptul sa anuleze ofertele chiar daca studentul are viza in pasaport! Evident ca in situatiile in care studentul a apelat la serviciile Full Service prin BRG work si partenerii sai, vor primi alte oferte in acest caz, dar va pierde din perioada de sedere in care putea lucra.

Interviurile la studentii BRG work inca se deruleaza normal si in limitele datelor de plecare, dar cu fiecare zi incepem sa devenim mai preocupati de studentii inscrisi pe “ultima suta de metri” si care si-au ales data de plecare de 15 iunie. Speram deasemenea ca exploatand istoricul parteneriatelor cu Sponsorii de viza si cu un management organizational foarte bun vom continua sa gasim solutii pentru a ne asigura ca fiecare client BRG work va putea participa si finaliza cu bine programul Work and Travel 2011.

In fiecare an Ambasada SUA a deschis sesiuni de interviuri pentru Work and Travel si in zilele de joi din luna iunie, la acest moment fiind deschise doar sesiuni pentru zilele de Vineri.

Pentru sezonul urmator, BRG work recomanda studentiilor in Romania sa caute o agentie de recrutare si sa se inscrie in un program Work and Travel intre Octombrie- Decembrie pentru a nu ii fi afectata plecarea in nici un mod.

Viza J-1 cuprinde 13 categorii de programe, Work and Travel fiind cel mai popular, dar la fel de competitive si cerute sunt programele de Au Pair (cel mai sigur program de babysitting, world wide am putea spune), Internship si Career Training USA (programe de cariera profesionala platita la cel putin minimul pe economie in domeniile: business management, management, IT, sales, project management, inginerie). BRGwork ofera aceste programe cetatenilor Romani care indeplinesc criteriile de eligibiltitate si din fericire nu s-au anuntat modificari semnificative la aceste categorii de programe.

Ramona Crisan

BRG work

Despre BELRAO GROUP

BRGwork
Birou Central
400001, Cluj Napoca
Horea 72 ap1
Agenti locali/cooperatori locali: Cluj, Bucuresti, Arad, Pitesti
www.BRGwork.ro
info@BRGwork.ro