Provocările companiilor de distribuție de piese și accesorii auto rezolvate prin digitalizare

Brasov - 22 februarie 2024

Comunicat tip Produse / Servicii in Auto, Afaceri, Finante / Contabilitate, IT&C, Logistica/Transport

Live site

Entersoft Business Suite, suita completă și integrată de aplicații ERP, SFA, xVAN, WMS, BI și eCommerce oferă un avantaj competitiv companiilor care doresc să integreze inovația și tehnologia de top în combinație cu o strategie de dezvoltare continuă.

solutii bitsoftware

solutii bitsoftware

Afacerile distribuitorilor de piese de schimb pentru automobile depășesc pragul de 1.5 miliarde de euro din vânzări anuale. Peste 50% din vânzări sunt generate de principalele 10 companii de pe piață, restul fiind împărțit între ceilalți actori din industrie.

Dezvoltarea firmelor din acest sector depinde de modul în care se regăsesc în strategia lor o serie de factori precum:

- Îmbunătățirea experienței oferite clienților

- Diversificarea portofoliului de piese și accesorii

- Diversificarea și structura portofoliului de clienți

Ritmul de încorporare a tehnologiilor moderne cu impact semnificativ asupra dezvoltării și creșterii avantajului competitiv

Am urmărit piața și am identificat principalele provocări cu care se confruntă.

Volumul mare de repere

Distribuitorii au constant mii de repere pe stoc sau în tranzit, de la consumabile, piese de caroserie, roți, anvelope, electrice și până la accesorii, pe care trebuie să le urmărească pe mărci, modele, mărimi, loturi, producători, DOT și termen de valabilitate în unele cazuri, cum sunt consumabilele sau anvelopele.

Codul DOT și termenul de valabilitate

Reperele trebuie să fie urmărite în funcție de DOT sau termen de valabilitate. În acest caz, vorbim în principal despre consumabile (uleiuri, lubrifianți, lichide) și anvelope. În cazul anvelopelor, codul DOT conține informații despre producătorul anvelopei, țara de proveniență și data fabricației.

“Normele europene ne obligă să ținem cont de DOT și astfel suntem nevoiți să ținem o evidență foarte clară a produselor noastre, astfel încât să putem respecta metoda de descărcare FIFO pentru data de fabricație. Dacă nu vindem mai întâi produsele cu DOT mai vechi, riscăm să rămânem cu ele pe stoc, iar acest lucru generează pierderi”, susține Tiberiu Anghel, Director General la Handlopex România.

Descărcare gestiune FIFO

Metoda de descărcare a stocurilor, pe care distribuitorii de piese și accesorii auto o folosesc, este FIFO (first in, first out), ceea ce presupune ca ieșirea loturilor de produse să se facă după criteriul datei de valabilitate sau a termenului de expirare. Urmărirea loturilor asigură și o trasabilitate a produselor. Urmărind îndeaproape termenele de garanție a produselor comercializate, pot evita cu ușurință expirarea consumabilelor, și de aici și pierderile de bani.

Erori apărute la setul de acte de transport

În lipsa unui soft care să asigure întocmirea actelor specifice livrărilor (factură, notă de livrare), pot apărea situații în care anumite fișe se încurcă sau se rătăcesc și apare riscul ca transportul să plece cu acte neconforme. Acest fapt atrage după sine riscul de amenzi și/sau încărcări ulterioare eronate, în cazul transporturilor LTL, din punct de vedere greutate și capacitate volumetrică greșite.

Preluarea și plasarea corectă a comenzilor

Atunci când se folosește emailul sau telefonul pentru preluarea sau plasarea comenzilor client și furnizor, este aproape inevitabil să nu se producă erori, iar o cifră greșită la cantitate sau la codul de produs va produce o serie de erori în serie: facturări pentru cantități mai mici sau mai mari decât cele solicitate, produse neconforme cu comanda, sume pierdute pe transport și, foarte important, mulțumirea clientului.

Soluția completă Entersoft ERP I SFA I X-VAN I WMS I BI I e-Commerce susține dinamica vânzărilor! 

- Integrarea tuturor proceselor și a canalelor de distribuție

- Gestiunea comenzilor și vânzărilor de pe toate canalele

- Gestiunea corectă și completă a reperelor și a termenelor de valabilitate

- Multiple metode de descărcare a gestiunii (FIFO, FEFO, LIFO, LEFO)

- Integrare EDI pentru preluarea și plasarea automată a comenzilor client și furnizor

- Integrare cu multiple platforme online pentru preluarea comenzilor

- Un calcul automat al necesarului de aprovizionare, în funcție de modul de lucru (pe comandă sau pe forecast)

- Analize și rapoarte specifice pentru un control îmbunătățit, pentru creșterea cotei de piață, a cifrei de afaceri și a profitabilității 

Ne face plăcere să vă invităm la un demo personalizat pentru a vedea gama extinsă de funcționalități și de beneficii pe care le puteți obține cu soluția software completă și integrată pentru distribuția de piese și accesorii auto de la BITSoftware. 

Despre BIT SOFTWARE

Cu peste 30 de ani de experiență, BITSoftware dezvoltă și implementează soluții ERP, CRM și BI de ultimă generație pentru diferite industrii, companii mijlocii și mari din sectorul privat. Ca parte a Grupului Entersoft, suntem acum unul dintre cei mai importanți furnizori de software de business din România, cu un portofoliu vast de produse.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bit-software/provocarile-companiilor-de-distributie-de-piese-si-accesorii-auto-rezolvate-prin-digitalizare