Top 10 ameninţări de securitate în luna iulie în România

BUCURESTI - 3 august 2009

Comunicat tip General in IT&C

Troienii şi viermii domină din nou topul lunar al ameninţărilor informatice alcătuit de BitDefender®, producătorul autohton de soluţii de securitate. Astfel, din cele zece poziţii, cinci sunt ocupate de astfel de programe, iar primele două menţiuni din top revin tot troienilor.

Top 10 ameninţări de securitate în luna iulie în România

Vulnerabilitatea cel mai des folosită pentru a infecta calculatoare în perioada de referinţă, însă, este MS08-067 – vulnerabilitate de Windows care permite ca un program să fie rulat de la distanţă, fără voia utilizatorului, folosind un pachet RPC (remote procedure call) construit special.

Această vulnerabilitate este modul principal de răspândire pentru Worm.Autorun.VHG, aflat pe locul 10, dar şi pentru Win32.Worm.Downadup.Gen (alias Conficker) aflat pe locul 3.

De altfel, Conficker mai ocupă un loc în topul BitDefender, pe o cale ocolită - Trojan.Autorun.AET (locul 4 în top) se răspândeşte prin directoare partajate şi prin schimb de medii (discuri sau stick-uri USB, de exemplu), instalând apoi o variantă de Conficker pe calculatoarele infectate.

Acelaşi mod de răspândire îl are şi Trojan.AutorunINF.Gen, aflat pe prima poziţie în topul ameninţărilor.

Partajarea de fişiere în reţea, de această dată prin intermediul programelor ca DC++ sau oDC este şi modul prin care se răspândeşte Win32.Worm.Delf.NFW (locul 9 în top), pentru ca apoi să şteargă de pe calculatoarele infectate, fişiere audio în format mp3 care conţin în denumirile lor numele unor cântăreţi români foarte populari precum Adrian Minune, Adi de la Valcea, Florin Salam, Fraţii de Aur, Laura Vass, Liviu Pustiu sau Liviu Guţă.

Top 10 ameninţări informatice în luna Iulie în România
Pos Nume %
1Trojan.AutorunINF.Gen 9.85
2Trojan.Clicker.CM 7.39
3Win32.Worm.Downadup.Gen 5.44
4Trojan.Autorun.AET 4.36
5Trojan.JS.PYV 3.97
6Win32.Sality.OG 3.78
7Trojan.Vb.BO 2.6
8Exploit.SWF.Gen 2.42
9Win32.Worm.Delf.NFW 1.98
10Worm.Autorun.VHG 1.7
ALTII 56.51

Despre BitDefender

Despre BitDefender®
BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai rapide şi eficiente linii de soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional. Încă de la începuturile sale, din 2001, BitDefender a creat un nou orizont de aşteptări şi a ridicat standardele în materie de prevenţie proactivă a pericolelor informatice, viteză de reacţie şi actualizare uşoară. În fiecare zi, BitDefender protejează milioane de utilizatori individuali şi companii din întreaga lume, oferindu-le posibilitatea unei experienţe digitale în deplină siguranţă. Soluţiile BitDefender sunt distribuite printr-o reţea globală de parteneri (distribuitori şi reselleri) în peste 100 de ţări din întreaga lume. Pentru informaţii suplimentare vă invităm să vizitaţi site-ul dedicat solutiilor de securitate BitDefender. În plus, portalul BitDefender, www.malwarecity.com oferă informaţii utile şi ultimele noutăţi despre ameninţările de securitate pentru a ţine utilizatorii informaţi despre lupta zilnică împotriva malware.

Simona Bogdan
PR Manager Romania
BitDefender
sbogdan@bitdefender.ro