Cum crestem un copil cu o stima de sine sanatoasa?

BUCURESTI - 22 august 2019

Comunicat tip General in Afaceri

Exista o reteta care ne poate ajuta sa crestem un copil echilibrat emotional, cu o stima de sine sanatoasa?
Psiholog Constantin Cornea. O reteta eminamente valabila nu exista. Modul in care putem stabili un program de crestere pentru un copil, tine de fiecare familie in parte si are legatura cu gradul de cultura, de educatie, cu posibilitatile financiare dar si de timp, pe care le detin parintii. Insa putem vorbi de anumite reguli generale, ce ar trebui sa fie respectate, daca ne dorim un copil echilibrat emotional, inteligent, cult, educat, cu o capacitate crescuta de a lega relatii de prietenie.

Ne puteti spune care sunt aceste reguli?

Psiholog Bucuresti : Bineinteles. Insa, pentru a fi mai simplu de inteles, am sa le impart in cateva categorii:

Relatia dintre parinti. Este foarte important pentru copil sa vada in comportamentul vostru ca va iubiti, ca va apreciati si respectati reciproc. Sa nu uitam faptul ca, un copil, imita ceea ce vede in prima instanta la parinti lui. De aceea este recomandat sa aveti o comunicare calda, empatica, sincera si obiectiva.Relatia parintilor cu copilul. Daca relatia dintre parinti este asa cum am descries-o mai sus, le va fi usor sa comunice si sa isi educe copilul. Pentru asta, aveti nevoie de anumite norme si valori pe care sa le cultivati copilului. Alchimia stabilita in raportul dintre ceea ce ii oferiti si ceea ce ii cereti copilului, va stabili mai temperamentul si caracterul acestuia, elemente ce ii vor aduce, sau nu, succesul sau bucuria in propria viata. Pentru o mai buna intelegere a acestor norme si valori am sa si enumer cateva, ce pot diferi in functie de varsta copilului:Program de somnProgram de joaca si activitatiProgram de masaActivitati impreuna cu parintii: povestea de seara, jocuri si concursuri pe care sa le faceti impreuna, activitati casniceActivitati pentru dezvoltarea abilitatilor artistice: dans, instrumente musicale, desenActivitati pentru dezvoltarea abilitatilor sportive, pentru a invata sa isi controleze si coordoneze propriul corp, cum ar fi: inotul, alergatul in parc, dansul, sporturile de echipa sau individualeCalitatea partenerilor de joaca. Asa cum am mai spus, copilul invata prin imitatie. El imita ceea ce vede in mediul de referinta: parinti, bunici, copii.  De aceea este important sa se joace cu copii de la care sa aiba ce invata. Cornea Constantin Psiholog Bucuresti

3. Relatia dintre ceea ce primeste si ceea ce ofera. Copilul trebuie invatat de mic sa faca eforturi pentru a obtine ceea ce isi doreste. Deasemenea sa fie un echilibru intre ceea ce ofera si ceea ce primeste. Cu alte cuvinte, trebuie sa inteleaga faptul ca, daca isi doreste ceva, trebuie sa faca ceva pentru a obtine lucrul dorit.

 

4. Cresa, gradinita, scoala. Daca intr-adevar v-ati crescut copilul oferindu-I un mediu de familie cald, empatic, dar l-ati invatat ca are si propriile responsabilitati, atunci el se va adapta mult mai usor la cresa sau gradinita. Acestea este bine sa fie cat mai aproape de casa, pentru a nu duce copilul deja obosit. Insa, nu uitati faptul ca, educatia: morala, etica, civica, relationala trebuie sa o primeasca in primul rand de la parinti. La institutiile de invatamant, el trebuie sa capete cultura, prin obiectele de studiu oferite de acea institutie. Din nou, doresc sa scot in evidenta faptul ca, un copil educat si cu bun simt, va avea mai mult succes la scoala.

 

5. daca sunt probleme in relatia de cuplu, sau daca parintii vad diferit modul de crestere si aducare al copilului, ar fi bine sa apelati la un specialist. Un psihoterapeut va poate ajuta sa va recapatati increderea in parter/a, sa va dezvoltati abilitatile de comunicare si empatie necesare unui cuplu echilibrat. Deasemenea, daca vorbim de valori de crestere diferite, un psihoterapeut va poate ajuta, sa construiti un plan de dezvoltare al copilului, pe etape de varsta si dezvoltare.