Psiholog Bucuresti : Sunt importante fanteziile sexuale in cuplu?

BUCURESTI - 5 august 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cat de importanta este viata sexuala pentru un cuplu?
Psiholog Bucuresti : Viata sexuala poate reprezenta o veriga extrem de importanta. Din perspectiva psihologica, putem spune ca, este util vietii de cuplu sa se poarte discutii pe tema fanteziilor fiecaruia. Insa, din nefericire, de cele mai multe ori, nu se intampla acest lucru.

Sunt situatii cand cei doi nu isi pot comunica fanteziile?

Psiholog Bucuresti : Da. Foarte putine cupluri reusesc sa se deschida cu adevarat pentru a-si putea trai fanteziile. Iar acest aspect tine de cutura sociala, de gradul de educatie insa si de capacitatea de a comunica cu adevarat ceea ce iti doresti in pat. Ce este important de adaugat,este faptul ca, in conditiile in care anumite fantezii nu sunt satisfacute, dar sunt considerate importante de unul dintre parteneri, pot duce la suferinte de natura fizica sau psihica. Sau pot duce la decizia de a trai acele experiente in alta parte.

Ne puteti da exemple de situatii ce pot impiedica partenerii sa isi transmita unul, altuia ceea ce isi doreste?

Psiholog Constantin Cornea: Bineinteles. De cele mai multe ori, atunci cand unul dintre parteneri sau ambii nu gasesc o forma prin care sa isi transmita dorintele putem vorbi despre:

-        o stima de sine scazuta, sau o imagine de sine negative

-        probleme in familia de origine, sau din fostele relatii ce au traumatizat atat de mult persoana respectiva, incat nu si-a putut dezvolta sau si-a inhibat pur si simplu, capacitatea de a transmite ceea ce simte sau ceea ce isi doreste

-        anumite probleme de sanatate

-        un partener/partenera inhibante sau cu probleme de natura psihica

Spuneati ca neimplinirea acestor fantezii pot duce la anumite afectiuni. Ne puteti da cateva exemple?

Psiholog Constantin Cornea. Din perspectiva psihologica, putem vorbi de o gama foarte larga de tulburari ce se pot dezvolta in astfel de situatii. In acest sens putem aminti despre:

-        tulburari sexuale: anorgasmie, frigiditate, tulburari erectile, ejaculare precoce,

-        depresie, anxietate, atacuri de panica

-        tulburari de personalitate sau de comportament

-        tulburari alimentare: anorexie, bulimie, obezitate, mancat obsesiv-compulsiv

-        tulburari ale somnului: insomnia, cosmaruri, somn interrupt

-        recurgerea la tot felul de metode de infrumusetare ce denota o problema de natura psihica

 

Cum putem comunica corect nevoile noastre, astfel incat sa nu se ajunga la una dintre problemele enuntate de dvs mai sus?

Psiholog Bucuresti : In primul rand ar trebui sa fim sinceri cu noi insine. Asta ar insemna sa ne gandim daca ceea ce ne dorim cu adevarat sa obtinem din perspectiva sexuala de la partener/a, chiar simtim cu adevarat. Spun acest lucru, pentru ca de foarte multe ori, filmele pentru adulti, informatiile care circula pe internet, sau povestile altora, ne pot face sa credem ca realitatea din dormitor, nu este cea pe care o avem noi. Si tendinta este sa ne dorim sa imitam ceea ce vedem sau auzim la altii.

De foarte multe ori, ceea ce consideram a fi o realitate pe care ne-o dorim, daca ar fi pusa cu adevarat in practica ar putea duce la disolutia cuplului, sau ar putea rani sau traumatiza partenerul/a.

 

Ne puteti da cateva exemple de astfel de exagerari?

Psiholog Bucuresti . Din practica de la cabinet, pot aminti despre: schimbul de parteneri, sexul in trei, sau practicile sado-maso. In marea lor majoritate, cuplurile care au cautat cu prisosinta aceste ingredient, au ajuns sa se desparta.