Bankingul, între inovație și reglementări limitative

BUCURESTI - 21 martie 2019

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Banci / Asigurari, Finante / Contabilitate, Tehnologie

Live site

Suprareglementarea împiedică dezvoltarea sistemului bancar românesc la adevăratul său potențial și frânează adoptarea de inovații care să pot aducă economiei românești un plus de competitivitate decisiv în lumea globalizată actuală, au arătat participanții la prima ediție The Financial Conference, eveniment organizat de Biz Agency cu sprijinul Băncii Naționale a României (BNR), Asociația Română a Băncilor și Asociația Societăților Financiare din România (ALB România).

The Financial Conference

The Financial Conference

The Financial Conference a adus în discuție trendurile industriei financiar-bancare, reunind reprezentanți ai managementului celor mai importante bănci și instituții financiare prezente pe piața românească, dar și reprezentanți ai companiilor din zona de fintech.

"Sigur că foarte multe dezbateri din România pleacă de la ideea că băncile sunt lacome. Aș îndrăzni să spun ceva, din punctul meu de vedere, nu al Băncii Naționale, chiar dacă foarte mulți colegi de la Banca Națională îmi împărtășesc ideea: o bancă poate să fie lacomă atât cât o lasă legea să fie. Nu poate fi mai mult de atât", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Băncii Naționale a României. Acesta a adăugat că discuțiile despre costul creditului trebuie să țină cont de faptul că România are cea mai mică vânzare de credite din UE. "Dintre cele 28 de țări din UE, noi avem deverul cel mai mic. Orice magazin de bani din lumea aceasta ar vrea să vândă prin dever, deoarece asta înseamnă clienți mai mulți, bani mai mulți veniți din vânzări, câștiguri și profituri mari. Dumneavoastră, băncile, nu puteți să vă lansați în vânzări din dever. Sunteți nevoiți de situația din țară să vă lansați în câștiguri din marje, pe diferențe de preț", a subliniat Adrian Vasilescu.

"Am crescut anul trecut pe creditare cu 19%. Nu văd ce stimulente ar mai putea oferi statul ca să ne determine să creștem și mai mult. Piața este cea care mișcă lucrurile în zona bancară și este loc de creștere", a declarat Steven Van Groningen, Președinte și CEO Raiffeisen Bank.

În același timp, digitalizarea accelerată din zona financiară pune presiune pe bănci să se schimbe într-un ritm accelerat, în condițiile în care companiile din zona fintech creează deja noi comportamente financiare în rândul utilizatorilor prin tehnologii disruptive. "Banii costă. Dacă nu putem să îi facem să coste mai puțin, înseamnă că nu ne-am asigurat viitorul peste 25 de ani", a declarat Dana Demetrian, Executive Vice-president Retail & Private Banking, Member of the Management Board, BCR.

Dar, deși inovația este susținută la nivel declarativ, realitatea este diferită. "Ne dorim o industrie fintech, dar nu o încurajăm, nu susținem antreprenoriatul fintech. Ar trebui susținute companiile mici din zona fintech, care să inoveze «pe bucăți» în sistemul financiar-bancar", a spus Antonio Eram, CEO al Netopia.

Audiența a reunit peste 200 de participanți, reprezentanți ai autorităților, băncilor, companiilor de asigurări, fonduri de pensii, investitori, experți financiari sau consultanți.

Până la o următoare ediție, te invităm să urmărești evenimentele Biz aici https://www.revistabiz.ro/evenimente-in-curs/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/biz-age/bankingul-intre-inovatie-si-reglementari-limitative