Lectii invatate in 2009 si perspective pentru 2010, in prima sesiune a forumului Tax, Law& Lobby

BUCURESTI - 9 februarie 2010

Comunicat tip General in Afaceri

In cadrul primei sesiuni a evenimentului, invitatii Robin BARNETT- Ambasadorul Marii Britanii
Blair La Barge- Ambasada SUA, Peter de RUITER- PwC Romania, Sorin MINDRUTESCU- Oracle Romania si AmCham, Gabriel BIRIS- Biris Goran si Anca GRIGORESCU - bpv GRIGORESCU au prezentat lectiile invatate in 2009- atat din punctul de vedere al fiscalitatii cat si al reorganizarilor companiilor- si asteptarile mediului de afaceri de la factorii de decizie.

Lectii invatate in 2009 si perspective pentru 2010, in prima sesiune a forumului Tax, Law& Lobby

Business Review organizeaza pe 9 februarie, la Hotel InterContinental evenimentul Tax, Law & Lobby- forum fiscal, de legislatie si derulare a afacerilor. Cea de-a opta editie a fost organizata cu sprijinul unor importante companii din domeniu, precum PricewaterhouseCoopers Romania, Mazars, bpv GRIGORESCU, Ensight Management Consulting, Biris Goran, TaxHouse si Transfer Pricing Services.

Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania a sustinut prezentarea Lectii invatate in 2009 si perspective fiscale pentru 2010. „Ca si observaţie generala, PricewaterhouseCoopers Romania este de parere ca autoritatile fiscale din Romania pot si trebuie sa faca mai mult pentru a imbunatati eficienţa colectarii fiscale. Pe baza actualului cadru legislativ, ministerul de Finante ar trebui sa poata colecta mai multe taxe decat o face in prezent. Aceasta tine indeosebi de calitatea inspectorilor fiscali, dar si de reducerea complexitatii obligatiilor impuse contribuabililor”, a declarat Peter de Ruiter.

Gabriel BIRIS, Managing Partner Biris Goran, a subliniat de asemenea nevoia unei colectari mai eficiente a taxelor: „Noi, ca afaceri, nu avem asteptari foarte mari din partea Guvernului, preocupat de masuri marginale, de genul impunerii impozitului forfetar. As recomanda ca Guvernul sa analizeze mai degraba de ce sumele colectate din taxe sunt atat de mici si de ce evaziunea fiscala este atat de ridicata.Avem nevoie de o dezbatere aprofundata asupra modului in care trebuie gandit bugetul. ANAF a declarat ca numai 70% din taxele care trebuie colectate pot fi colectate de fapt. De aceea credem ca o dezbatere transparenta ar putea genera modalitati mai eficiente pentru realizarea bugetului de stat”, a declarat Gabriel Biris.

Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania a oferit si cateva exemple de masuri fiscale care pot stimula anumite comportamente de consum ce pot avea un impact semnficativ asupra relansarii economice. \\\'In general, aceste masuri se pot axa pe imbunatatirea climatului de afaceri si de investitii. O astfel de masura simpla ar putea fi introducerea deductibilitatii fiscale pentru dobanda platita de persoanele fizice pentru creditele imobiliare. Pentru bugetul de stat impactul unei astfel de masuri ar fi nesemnificativ, dar pentru consumatori o astfel de masura de stimulare ar putea influenta decisiv decizia de a cumpara sau nu o casa. De asemenea, pentru sectorul constructiilor, si in fapt pentru intreaga economie, aceasta ar putea reprezenta un balon de oxigen si ar putea duce la relansarea cresterii economice” a sustinut Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania.
Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a declarat in schimb ca :\\\' in Marea Britanie, ca si SUA si in alte state occidentale, nu asteptam masurile din partea Guvernului, nici nu ne-am astepta la modificari radicale in doar 8 saptamani de cand exista noul Guvern, trebuie sa le dam si timp pentru a implementa noua politica economica si fiscala.\\\'

Anca GRIGORESCU, LL.M.Eur, Partener - bpv GRIGORESCU, a prezentat o analiza a pietii muncii dupa un an de criza si problemele legate de angajari si reorganizari cu care se vor confrunta companiile in 2010. „Traim vremuri caracterizate de restructurari severe dispuse de angajatori, abuzuri de drept savarsite de angajati, precum si masuri excesive impuse de catre guvernanti. In acest context proba de foc o reprezinta mai mult decat oricand atingerea unui echilibru intre cei 3 parteneri sociali de pe piata muncii”, a declarat Anca Grigorescu, Partener - bpv GRIGORESCU, in cadrul primei sesiuni a forumului Tax, Law & Lobby.

Intrebat care este cea mai mare provocare cu care se va confrunta mediul de afaceri in 2010, Sorin Mindrutescu, presedintele AMCHAM, a declarat ca 7 camere de comert au prezentat anul trecut 170 de amendamente la Codul Fiscal. „Sectorul privat a avut numeroase initiative, insa provocarea cea mai mare in 2010 este generata de „prapastia” dintre mediul politic si cel de afaceri. Aceasta va fi cea mai mare provocare, sa cream o punte intre aceste doua medii.”

Din punctul de vedere al pietii muncii, Anca Grigorescu, Partener bpv Grigorescu, a punctat ca provocarile „vor fi sa tinem rata somajului cat mai scazuta, sa gestionam eficient reorganizarile si sa cream posibilitati functionale de reconversie profesionala „

In cadrul celor 6 sesiuni de conferinte si workshopuri si-au confirmat prezenta peste 30 de reputati specialisti din domeniul legislativ, fiscal, public affairs si lobby.



Despre Bloc - Notes Media S.R.L/ Business Review

Detalii despre eveniment si programul complet sunt disponibile pe www.business-review.ro/events

adina.milea@business-review.ro
events@business-review.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloc-notes-media-s-r-l-business-review/lectii-invatate-in-2009-si-perspective-pentru-2010-in-prima-sesiune-a-forumului-tax-law-lobby