Ce complicatii pot semnala gingiile inflamate si cum le tratezi

BUCURESTI - 19 iulie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sanatate

Inflamația gingivală, asociată de regulă cu dureri de intensitate minoră sau apărută în lipsa altor simptome, poate reprezenta un semnal de alarmă. Gingiile inflamate, descrise ca fiind de culoare roșu intens și mărite în dimensiuni, constituie un semn incipient al unei afecțiuni parodontale.

gingivita tratament

gingivita tratament

Există numeroase potențiale cauze pentru care gingiile devin inflamate, cele mai comune dintre acestea fiind însă gingivita și parodontoza, condiții orale care necesită întotdeauna evaluare de specialitate.

Gingivita

Afecțiune orală determinată de acumulările de placă bacteriană și tartru, caracterizată printr-o inflamație superficială a gingiilor. Gingivita reprezintă un stadiu incipient al bolii parodontale, care poate fi ușor prevenit prin periajul dentar efectuat în mod corect, de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți pe bază de fluor și o periuță cu peri de duritate medie.

Când depunerile de placă bacteriană se transformă în tartru, este necesar un tratament efectuat în cabinetul stomatologic, periajul efectuat acasă nemaifiind suficient. În cazul în care vizita la medic este amânată sau nu este efectuată, gingivita poate evolua în parodontoză, o boală mult mai severă, al cărui tratament este unul invaziv. Pentru gingivita tratament, în schimb, procedurile nu sunt unele invazive, tratamentul gingivitei presupunând un detartraj profesional și ulterior o bună igienă orală.

Parodontoza

Inflamație severă a gingiilor, parodontoza reprezintă o formă avansată de boală parodontală, care poate predispune la numeroase probleme orale. Comparativ cu gingivita, ale cărei simptome includ rar dureri, parodontoza determină mult mai frecvent dureri gingivale, adesea asociate cu infecții dentare.

Parodontoza: simptome pot include și sângerări gingivale apărute în urma utilizării periuței dentare sau a aței dentare, o stare de disconfort accentuat la nivelul gingiei, care se amplifică în urma consumului unor alimente prea reci sau prea calde sau a unor alimente acide, inflamarea gingiei, retracție gingivală, respirație urât mirositoare și apariția unor abcese parodontale (pungi cu puroi care apar în țesutul gingival de lângă rădăcina dintelui).

Cum pot fi tratate durerile gingivale?

Disconfortul provocat de afecțiunile gingivale, fie că este vorba de dureri sau de inflamarea gingiei, poate fi prevenit printr-o bună igienă orală și prin vizite regulate la medicul stomatolog. Atunci când durerile gingivale au apucat să se instaleze, ca o consecință a unei igiene deficitare sau a unei alte probleme de sănătate, este important să se acționeze cât mai rapid.

În urma vizitei la medicul stomatolog va fi stabilit planul de tratament personalizat, adaptat simptomelor raportate și afecțiunii diagnosticate. Principalul tratament nechirurgical, detartrajul și periajul profesional, se recomandă întotdeauna pacienților cu o boală parodontală. Pentru eliminarea unei infecții, poate fi efectuat un chiuretaj subgingival, sub anestezie locală, o procedură care, de asemenea, nu implică dureri.

Tratamentul chirurgical, ce presupune efectuarea unor incizii gingivale pentru a putea elimina depunerile de tartru situate dincolo de gingie, se recomandă exclusiv pacienților cu o boală parodontală aflată în stadiu avansat și se realizează sub anestezie locală.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/ce-complicatii-pot-semnala-gingiile-inflamate-si-cum-le-tratezi