Ce se va întâmpla cu piața muncii după pandemie?

BUCURESTI - 23 mai 2023

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Media / Publicitate, Social

Analiștii se așteaptă la implicații atât pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru piața muncii și economia globală în ansamblu.

piața muncii

Consecințele pe termen scurt

Una dintre cele mai evidente consecințe pe care probabil le vom vedea este o scădere a cererii de muncă. Acesta va fi rezultatul încetinirii economiilor mondiale, europene și românești. Cele mai amenințate grupuri din această ipoteză sunt lucrătorii în vârstă, precum și persoanele cu studii și competențe mai scăzute. Scăderea poate fi compensată într-o oarecare măsură de cererea din alte sectoare care vor rămâne mai puțin afectate de criză.

Consecințele pe termen lung

Analiștii prevăd mai multe tipuri de consecințe pe termen lung pentru piața muncii după încheierea crizei coronavirusului.

Lucru de acasă

Izolarea socială a forțat multe companii să introducă munca obligatorie de acasă - ceva ce înainte de pandemie era caracteristic doar unora dintre ele, în mare parte liber profesioniști. Pe de o parte, dacă munca de acasă se dovedește a fi la fel de productivă ca și munca de la birou, ar putea deveni mult mai frecventă odată ce criza virusului va trece. Dacă oferă rezultate bune, multe companii vor avea mai multă încredere în oamenii din echipele lor care vor lucra în afara biroului. Astfel, atunci când își caută un loc de muncă, tot mai mulți oameni vor începe să caute unul la distanță.

Dezvoltarea tehnologiei

Dezvoltarea tehnologiei va fi una dintre puținele consecințe pozitive pe termen lung ale crizei, potrivit experților. Odată cu necesitatea lucrului de la distanță, procesul de dezvoltare a tehnologiilor noi și de îmbunătățire a celor existente va fi accelerat. De aceea, se așteaptă ca high tech să aibă un boom și mai mare, în special cei care creează software și hardware. Aceste tehnologii sunt deosebit de necesare atunci când lucrați de la distanță.

Robotizare și mai puternică a industriei

Industria, în special producția, va continua pe calea roboticii, dar cu o viteză mai mare din cauza nevoilor pieței. Automatizarea este una dintre soluțiile de ținere a pandemiei în sectorul de producție, unde mulți oameni lucrează de obicei într-o singură cameră.

Pierderi economice

Economia arată că pierderile vor fi de milioane și vor afecta o serie de sectoare. Unul dintre primele sectoare afectate este transportul, deoarece producția și aprovizionarea cu materii prime și mărfuri vor scădea. Comerțul, restaurantele, cultura și sportul sunt, de asemenea, printre cele mai afectate industrii. Nu în ultimul rând este turismul, care suferă consecințe grave

Fără îndoială, pandemia a afectat piața muncii, dar încă mai găsim multe locuri de munca cu condiții bune și un salariu bun.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/ce-se-va-intampla-cu-piata-muncii-dupa-pandemie