De ce documente extra poți avea nevoie când înființezi un PFA

BUCURESTI - 8 mai 2023

Comunicat tip General in Afaceri

Înființarea unui PFA presupune parcurgerea mai multor pași, de la asigurarea unui sediu profesional la rezervarea unui nume pentru firmă și depunerea dosarului de înregistrare la Registrul Comerțului.

Infiintare PFA

Infiintare PFA

Înființarea unui PFA presupune parcurgerea mai multor pași, de la asigurarea unui sediu profesional la rezervarea unui nume pentru firmă și depunerea dosarului de înregistrare la Registrul Comerțului. Pe lângă actele obișnuite care ți se pot cere, precum dovada dreptului de funcționare sau declarația pe proprie răspundere pentru asumarea condițiilor legale de lucru, te poți confrunta cu situația în care angajatul de la Oficiul Registrului Comerțului îți solicită să completezi dosarul cu documente extra. Rămâi alături de noi pe parcursul acestui articol pentru a afla care sunt aceste documente în plus și de cât timp dispui pentru a le adăuga astfel încât înregistrarea firmei tale să fie considerată validă.

 

Afla ce documente in plus ti se pot cere la infiintare PFA !

 

În mod normal, înregistrarea în Registrul Comerțului a unei forme juridice, fie ea SRL sau PFA, necesită prezența tuturor documentelor obligatorii comunicate de Ministerul Justiției. Dintre acestea enumerăm: cererea-tip de înregistrare, dovezi că ai rezervat un nume unic pentru firmă și că ai la dispoziție un sediu social cu drept de folosință, copie după actul de identitate, anexa privind înregistrarea fiscală, etc. Colectarea, completarea și depunerea acestor acte presupune alocarea unei perioade de timp considerabile. Din momentul în care ai depus dosarul ți s-au comunicat nereguli, dispui de un termen de 15 zile pentru completarea corectă a acestuia. Odată validată înregistrarea, în 3 zile lucrătoare ar trebui să primești actele doveditoare ale înființării societății.

Dacă programul nu îți permite o implicare serioasă pentru validarea dosarului tău, o soluție excelentă este contactarea unei firme specializate în infiintare PFA, care să se ocupe de toate demersurile necesare și care să te sfătuiască în cazul în care te izbești de un obstacol. Mai jos enumerăm actele extra care ți se pot cere când depui o cerere de înființare pentru o societate:

 

Aviz de la asociatia de proprietari

 

Avizul de la asociația de proprietari și de la vecinii cu care împarți pereți este un document obișnuit pentru înființarea unei societăți. Acesta este cerut pentru sediul social, dacă acesta este situat într-un bloc. Totuși, există o situație în care ți se poate cere din nou un astfel de aviz. Dacă dorești să schimbi destinația imobilelor colective cu regim de locuință, este necesar să depui un aviz de la asociația de proprietari, formular-tip, pe care trebuie să îl depui în forma sa originală. Totuși, dacă nu este desfășurată o activitate economică la sediul profesional în cauză, titularul trebuie să declare pe proprie răspundere, sub semnătură privată, acest lucru.

Un alt aspect care ar trebui precizat este dacă soțul ori soția se implică în mod obișnuit în activitatea economică a societății. Dacă se întâmplă, ți se poate cere să depui la dosar un formular-tip prin care declari implicarea partenerului în activitatea PFA-ului.

 

Stabilirea unui patrimoniu de afectatiune

 

În contextul desfășurării activității unui PFA, patrimoniul de afectațiune reprezintă totalitatea bunurilor, drepturilor și obligațiilor unei persoane fizice autorizate, care sunt parte afectată a desfășurării activității. Patrimoniul poate conține 4 caracteristici: unitatea, unicitatea, divizibilitatea și afectațiunea.

Atunci când stabilești un patrimoniu de afectațiune delimitezi clar bunurile și drepturile care pot fi afectate de o executare silită, de exemplu. Mai exact, în momentul colectării unor creanțe de la tine, executorul se orientează spre anumite bunuri profesionale. Doar în cazul în care creanța depășește valoarea bunurilor în cauză, sunt afectate și cele care au fost trecute în patrimoniul de afectațiune. Astfel, ți se poate cere să depui o declarație pe proprie răspundere, în formă originală, prin care să delimitezi bunurile, drepturile și obligațiile care pot fi afectate mai întâi.

 

Documente care atesta pregatirea profesionala

 

Dacă activezi în anumite domenii, ți se pot cere documente care să ateste pregătirea profesională în acel domeniu, însă doar dacă legea în vigoare cere acest lucru. Dintre actele eligibile precizăm: o copie certificată olograf după diploma de studii sau după adeverințe și certificate de competență profesională, atestate de recunoaștere sau de echivalare pentru studiile realizate în străinătate.

Taguri: infiintare pfa
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/de-ce-documente-extra-poti-avea-nevoie-cand-infiintezi-un-pfa