Depresia postpartum - cum o recunosti si cum o depasesti?

BUCURESTI - 1 noiembrie 2021

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Sanatate, Social

Depresia postpartum este o tulburare afectiva (numita si tulburare de dispozitie) care afecteaza cel mai adesea femeile dupa nastere. Mamele se confrunta cu o tristete severa, o stare de anxietate si oboseala constanta care le impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice, cum ar fi ingrijirea bebelusului, a casei, a lor si a celorlalti.

depresia postpartum

depresia postpartum

Ce cauzeaza depresia postpartum?

Aceasta afectiune nu se datoreaza unei cauze specifice, este rezultatul unei combinatii de factori fizici si emotionali. Cel mai adesea acest lucru se datoreaza scaderii nivelului de hormoni (estrogen si progesteron) dupa nastere. Acest lucru provoaca modificari chimice in creier care pot provoca schimbari de dispozitie.

In plus, multe femei nu se odihnesc suficient si nu se pot recupera pe deplin dupa nastere. Insomnia persistenta poate duce la tonus scazut si epuizare, factori care contribuie la simptomele depresiei postpartum.

Care sunt simptomele depresiei postpartum?

Unele dintre cele mai frecvente simptome includ:

*tristete, disperare si neputinta;

*sensibilitate crescuta - femeia plange mai mult decat in ​​mod normal si fara un motiv anume;

*anxietate si nervozitate;

*doarme mai mult decat in ​​mod normal sau sufera de insomnie;

*probleme cu concentrarea, memoria si luarea deciziilor;

*pierderea interesului pentru activitatile care candva erau distractive;

*durere si stare de rau fizica - dureri de cap frecvente, probleme de stomac, dureri musculare;schimbarea dietei - consumul excesiv sau consumul unor cantitati foarte mici de alimente;

*evitarea rudelor si prietenilor;

*lipsa atasamentului emotional fata de copil;

*indoieli constante privind capacitatea materna;

*se teme pentru viata bebelusului;ganduri obsesive de auto-vatamare sau agresiune asupra bebelusului.

Cum stie o femeie ca are depresie postpartum?

Numai un profesionist calificat poate pune acest diagnostic. Deoarece simptomele sunt numeroase si diferite la fiecare femeie, doar un specialist poate decide daca acestea se datoreaza depresiei postpartum sau unui alt factor. O femeie care are oricare dintre simptomele de mai sus ar trebui sa solicite ajutor in cadrul unui cabinet psihiatrie in Bucuresti sau unui psiholog.

Cum se trateaza depresia postpartum?

Exista metode eficiente de tratament care pot fi aplicate individual sau in combinatie. Metoda adecvata va fi decisa de un specialist calificat, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog. Terapia poate fi:

*dialog / terapie de consiliere - conversatii individualizate cu un specialist in sanatate mintala;

*terapie medicamentoasa - antidepresivele actioneaza in primul rand asupra unor substante chimice din creier numite neurotransmitatori, care regleaza starea de spirit.

Ce se poate intampla daca depresia postpartum nu este tratata?

Daca nu este tratata corespunzator, depresia poate dura luni sau chiar ani. Pe langa afectarea sanatatii mamei, aceasta poate interfera cu capacitatile ei parentale - ingrijirea si comunicarea cu bebelusul. In timp, acest lucru poate duce la probleme cu somnul si nutritia copilului.

Cum pot ajuta rudele si prietenii?

Rudele si prietenii sunt primele persoane care pot recunoaste simptomele depresiei postpartum la o femeie care a nascut recent. Acestia o pot incuraja sa apeleze la un profesionist din domeniul sanatatii mintale, ii pot oferi sprijin emotional si ajutor in activitatile sale zilnice, cum ar fi ingrijirea copilului si ingrijirea casei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/depresia-postpartum-cum-o-recunosti-si-cum-o-depasesti