Evolutia bolii Alzheimer si optiunile de tratament

BUCURESTI - 18 august 2023

Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate, Social, Stiinta / Cercetare

Alzheimer este una dintre formele de dementa cele mai frecvent intalnite. Vorbim aici despre o afectiune neurodegenerativa care afecteaza cu preponderenta persoanele de peste 60-65 de ani, factorul varsta fiind de multe ori predominant in cazul dezvoltarii acestei afectiuni.

boala Alzheimer

boala Alzheimer

Insa trebuie spus ca nu doar persoanele peste 60 de ani pot dezvolta aceasta afectiune neurodegenerativa. Din acest motiv este foarte important sa cunoastem cat mai multe despre boala Alzheimer , evolutia acestei afectiuni neurodegenerative si optiunile de tratament pentru aceasta afectiune.

Manifestarile bolii Alzheimer si evolutia sa

Un aspect foarte important de punctat este acela ca Alzheimer nu apare brusc si manifestarile care indica simptome specifice acestei boli sunt dezvoltate treptat. Din acest motiv evolutia bolii este una progresiva. In faza incipienta de cele mai multe ori manifestarile sunt ocazionale si tocmai de aceea nici pacientul, dar nici persoanele foarte apropiate nu dau atentie simptomelor. Insa odata cu trecerea timpului, avansarea bolii poate duce pana in punctul in care pacientul sa aiba nevoie de supraveghere permanenta si de ajutor constant.

Evolutia in cazul bolii Alzheimer este cauzata de faptul ca in procesul patologic al afectiunii anumite proteine functioneaza eronat. In consecinta este alterata structura celulelor neuronale si din acest motiv mai multe zone ale creierului sunt afectate odata ce boala avanseaza. In prima faza va fi afectat centrul memoriei de scurta durata. Evolutia duce la afectarea inclusiv a memoriei de lunga durata.

Pe masura ce afectiunea continua sa se dezvolte, pacientul va fi afectat si in ceea ce inseamna limbajul, coordonarea miscarilor, judecata, integrarea informatiilor primite, dar si orientarea temporala si orientarea spatiala. Cu cat boala avanseaza, pacientul nu va mai putea sa isi desfasoare activitatile normale si va avea o perceptie distorsionata asupra tuturor lucrurilor din jurul sau. Persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer in jurul varstei de 60 de ani pot sa mai traiasca in jur de 10 ani de la diagnostic, dar prognosticul pentru persoanele cu varsta mult mai inaintata este de aproximativ 4 ani.

Optiunile de tratament in boala Alzheimer

Alzheimer are un impact semnificativ atat asupra pacientului diagnosticat, cat si asupra vietii familiei si apropiatilor pacientului. Desi vorbim despre o afectiune neurodegenerativa pentru care nu exista un tratament curativ, exista o serie de optiuni terapeutice care pot ameliora simptomele si pot imbunatati anumite aspecte din viata pacientului, fara insa a exista posibilitatea unei vindecari pentru pacient.

Una dintre optiuni este tratamentul medicamentos care implica administrarea de medicamente cu rol de a reduce simptomele sau manifestarile bolii. Pentru stadiile mai avansate ale bolii, atunci cand pacientul manifesta frecvente schimbari de dispozitie, medicul poate recomanda un tratament in care sa fie administrate antidepresive.

Concomitent cu tratamentul medicamentos, medicul specialist poate recomanda si schimbarea stilului de viata a pacientului, unde este nevoie, dar si respectarea programarilor privind consultatiile in care se evalueaza starea bolii si nivelul de avansare al acesteia. Exista si anumite abordari care implica tratamente ocupationale, acestea fiind menite a imbunatati pe cat posibil viata pacientului. Oricare dintre acestea sunt recomandate doar in urma diagnosticului stabilit de un medic specialist. Pentru mai multe informatii sau pentru o programare vizitati site-ul nostru www.pro-memoria.ro.

Taguri: boala alzheimer
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/promemoria/evolutia-bolii-alzheimer-si-optiunile-de-tratament