Forta de munca din Filipine

BUCURESTI - 25 ianuarie 2018

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri

Un fapt recunoscut este ca Romania are un deficit foarte mare de mana de lucru. Indiferent daca vorbim de servicii, agricultura, comert sau constructii, personalul existent este inferior ca numar celui necesar.

.

.

Salariile oferite de angajatori nu par sa multumeasca pe multi dintre cei care ar putea muncii in tara, alegand calea unui exil dur in cautarea unor salarii mai mari in Vestul Europei. O solutie simpla si la indemana este ocuparea, macar in parte a locurilor libere, cu forta de munca din Filipine .

Strategia pe termen mediu si lung in privinta fortei de munca autohtone si straine a Romaniei s-a schimbat. Pana acum cativa ani statul roman era un furnizor net de mana de lucru relativ ieftina pentru tariile dezvoltate din Occident.

Acum Romania este cea care accepta oferta altor tarii din Orientul Indepartat acceptand forta de munca din Filipine si alte tarii cu o dezvoltare redusa, inferioara tarii noastra.

Lasand la o parte prejudecatiile, toti mai multi angajatori din tara noastra apeleaza la personal asiatic, care, ca si in cazul est-europenilor (polonezii instalatori, romanii si bulgarii in agricultura) ce au emigrat, acesta are tendinta de de a fi specializat pe un anumit tip de activitate. De aceea o selectie a angajatorilor poate fi foarte facila, cunoscand tara din care provine forta de munca.

Lucratorii filipinezi dau dovada de pretentii financiare mai scazute, dovada ca in turism, de exemplu, acestia sunt multumiti cu salariile primite in Romania, care sunt de circa trei ori mai mari decat cele similare din tara lor, iar in domeniul ingrijirii copiilor (bone si guvernante), salariile sunt de cel putin doua ori mai mari. La fel si in celelalte domenii in care activeaza filipinezi.

Un aspect esential al fortei de munca din Filipine este  sarguinta in activitate, harnicia cu care abordeaza munca, care este superioara angajatului roman. Acest fapt este unul confirmat de cei ce au angajat forta de munca din Filipine, fie ca a fost vorba de cameriste sau bucatarese din turism, fie ca e vorba de bone, angajatii din constructii sau saloane de infrumusetare etc toti si-au exprimat multumirea fata de filipinezi.

Acesti angajatori autohtoni si-au exprimat dorinta ca sa apeleze tot mai des la muncitori din Filipine, recunoscand valoarea reala a fortei de munca din Filipine dorind sa suplimenteze domeniile de activitate deficitare, dar nu numai acestea.

Pe langa tenacitatea despre care am afirmat-o mai sus, forta de munca din Filipine are imensul avantaj al cunoasterii limbii engleze, limba oficiala, de altfel, in Filipine. Cum in Romania o parte din populatie de pana in 50 de ani, cunoaste cel putin la un nivel acceptabil aceasta limba, integrarea socio-profesionala a filipinezilor devine facila. Iar diferentele culturale nu constituie o bariera. Dimpotriva, poate fi un avantaj.

Un fapt imbucurator este ca in anul 2018 se va mari numarul angajatilor straini cu 1500 de persoane, fata de anul 2017, deci si pentru forta de munca din Filipine acestea sunt vesti bune. Din pacate numarul este insuficient pentru a acoperi nevoile economice romanesti, dar s-a mai facut un pas inainte.

Pentru mai multe informatii apelati site-ul:www.recrutare-vietnam.ro