Metodologie Agile – metoda dezvoltare centrata pe om

BUCURESTI - 27 iulie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, IT&C, Media / Publicitate

Metodologia Agile este o metoda de dezvoltare centrata pe om, iterativa si pas cu pas. In dezvoltarea agila, constructia unui proiect software este impartita in mai multe sub-proiecte, iar rezultatele fiecarui sub-proiect au fost testate si au caracteristicile de integrare si functionare.

metodologie Agile

metodologie Agile

Cu alte cuvinte, prin metodologie Agile, un proiect mare este impartit in mai multe proiecte mici care sunt legate, dar pot fi, de asemenea, rulate independent si finalizate separat. In timpul acestui proces, software-ul este intotdeauna intr-o stare utilizabila.

Clasificarea metodologiei Agile

Agile este o mentalitate si un set de valori si principii. Agilitatea este un mod de a gandi si de a actiona. Agile se refera la cicluri scurte, livrare iterativa si incrementala, esec rapid, strangerea feedback-ului, furnizarea din timp a valorii afacerii clientilor si despre oameni, colaborare si interactiune.

Citeste si: De ce ar trebui ca firma ta sa foloseasca metodele Agile?

Agile este o mentalitate care se refera la transparenta, inspectie si adaptare. Cu toate acestea, agilitatea nu consta in   roluri, evenimente sau  artefacte. Este o mentalitate. De exemplu,  Scrum  unul dintre cadrele utilizate pe scara larga sub umbrela Agile. Te poate ajuta sa devii mai agil, dar totusi exista mai multe cadre in cadrul miscarii Agile, cum ar fi Kanban, XP, Crystal si multe altele.

Scrum este un cadru in care oamenii pot aborda probleme complexe de adaptare, oferind in acelasi timp productiv si creativ, produse de cea mai mare valoare posibila. Este utilizat pentru managementul proiectelor software si dezvoltarea de produse sau aplicatii.

Accentul este pus pe o strategie de dezvoltare adaptativa a produsului in care o echipa interfunctionala lucreaza ca o unitate pentru a atinge un obiectiv comun in 2-4 saptamani (Sprint). Consta dintr-o colectie de valori, artefacte, roluri, ceremonii, reguli si bune practici.

Care sunt valorile cheie ale metodologiei Agile?

Termenul „Agile” a fost inventat in 2001 in Manifestul Agile. Manifestul isi propune sa stabileasca principii care sa ghideze o mai buna abordare a dezvoltarii software. Manifestul Agile consta din 4 valori cheie. Manifestul Agile spune ca nu poti spune ca articolele din dreapta nu mai au valoare, ci mai degraba ca miscarea Agile pune mai mult in valoare articolele din stanga.

Exista patru valori cheie care sunt elementele de baza ale fiecarei componente intr-o abordare agile. Acestia subliniaza o schimbare a concentrarii de la practici si procese la oameni si colaborare.

Metodologia Agile este una dintre marile cuvinte la moda ale industriei de dezvoltare software, care este o modalitate diferita de a gestiona proiectele de dezvoltare software. Nu este o metoda specifica de dezvoltare software, ci un termen umbrela pentru un set de metode si practici bazate pe valorile si principiile exprimate in Manifestul Agile.

Aplicarea metodelor Agile are sens in doua conditii. In primul rand, cand crezi ca oamenii sunt intrinsec motivati si lucreaza autodeterminati. In al doilea rand, cand ai de-a face cu medii si sarcini complexe. Aceasta inseamna ca nu poti nici defini cerintele pentru implementarea unui proiect si nici nu poti cunoaste solutia exacta.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bloomberg-it/metodologie-agile-metoda-dezvoltare-centrata-pe-om