Tenorul Bogdan Mihai, invitat în Austria să susțină opt concerte de belcanto

BUCURESTI - 10 aprilie 2012

Comunicat tip Produse / Servicii in Arta & Entertainment, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate

Cunoscut pentru măiestria cu care abordează repertoriul de belcanto italian, pentru frazarea frumoasă și utilizarea impecabilă a agilităților vocale, tenorul român Bogdan Mihai a fost invitat să susțină opt concerte pe scena Teatrului de Opera din Klagenfurt, Austria.

Tenorul Bogdan Mihai, invitat în Austria să susțină opt concerte de belcanto
 Mă onorează invitația Teatrului de Opera de la Klagenfurt pentru a sustine cele 8 concerte "VIVA BELCANTO", evenimentul reprezintand pentru mine o împlinire și, totodată, o continuare a ceea ce ofer publicului meloman în sfera belcanto-ului italian. Compozitorii Bellini, Rossini și Donizetti au fost mereu prezenți în repertoriul meu de concert, fie că m-am aflat la ST JOHN'S Smith Square de la Londra sau pe scena prestigioasei SUNTORY HALL din Tokyo, alături de marea soprana Angela Gheorghiu. 

Bogdan Mihai

Primul concert din seria intitulata “Viva Belcanto” este programat joi, 12 aprilie 2012 si va transmis live, în toată Europa, de postul de televiziune ORF.

Alături de Bogdan Mihai, vor mai urca pe scena soprana Olga Mykytenko și baritonul Richard Sveda. Ei vor fi acompaniați de orchestra și corul Operei din Klagenfurt, sub bagheta maestrului Michael Brandstätter.

Programul concertului include arii și duete din opere celebre precum Norma, de Bellini, Il Barbiere di Siviglia și Armida, de Rossini, Don Pasquale, Lucia di Lammermoor sau Don Sebastiano, de Donizetti.

Celelalte șapte concerte sunt programate pe 14, 17, 19 și 25 aprilie și pe 4 și 9 mai 2012.

Bogdan Mihai pășește în lumea muzicală odată cu studiul viorii însă datorită calităţilor sale vocale începe să studieze ca bariton, la Universitatea de Muzică din București, sub atenta îndrumare a profesorului Nicolae Constantinescu.

Descoperă noua sa vocalitate, cea de tenor, în Italia, unde marea soprana Mirella Freni îl formează și îi oferă bursa de studii „Nicolai Ghiaurov”. Obține diploma de Master în Belcanto la Universitatea Transilvania din Brașov, România, cu soprana Mariana Nicolesco.

Abordeaza cu succes roluri din sfera belcanto-ului italian, în special cele de Gioachino Rossini: Il Barbiere di Siviglia (Il Conte Almaviva), La Cenerentola (Don Ramiro), Armida (Goffredo si Carlo), Aureliano in Palmira (Aureliano), Adelaide di Borgogna (Adelberto).

Interpretează, de asemenea, roluri de Gaetano Donizetti: Don Pasquale (Ernesto), Parisina D'Este (Ugo), Gemma di Vergy (Tamas), L’Elisir d’Amore (Nemorino) și rolul tenorului italian din opera Der Rosenkavalier de Richard Strauss.

Debutează în rolul Contelui Almaviva, din opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini, pe scena Operei Naționale din București și include în spectacol scena și aria finală a tenorului "Cessa di piu resistere" care, din cauza dificultăților tehnice extreme, este ocolită de interpreții rolului, Bogdan Mihai realizând astfel o premieră absolută în România.

Acest rol îi deschide porțile marilor teatre de opera din lume unde astăzi este invitat: Stuttgart Staatsoper, Dresden Semperoper, Deutsche Oper Berlin, Zurich Opernhaus, Theatre du Chatelet (Paris), Garsington Opera Festival (Londra), St. Joan Smith Square (Londra), Festival della Valle d'Itria (Martina Franca) , Rossini Opera Festival (Pesaro), Suntory Hall (Tokyo), Mikhailovsky Theater (ST.Petersburg).

Cântă sub conducerea muzicală a unor dirijori importanți precum David Parry, Ion Marin, Horia Andreescu, Jean Christophe Spinosi, Alesandro De Marchi, Riccardo Frizza, Dmitri Jurowsky, Gullielmo Garcia Calvo, Giacomo Sagripanti, Mikhail Tatarnikov, Nello Santi, în regii semnate de Beat Feah, Martin Duncan, Timothy Nelson, Emilio Sagi, Grischa Asagarof, Stefan Herheim, Pier'Alli, Katharina Thalbach, Fabio Sparvoli.

În octombrie 2011, a fost invitat de marea soprana Angela Gheorghiu să susțină împreună două concerte extraordinare de belcanto, pe scena prestigioasei Suntory Hall din Tokyo, acompaniați de Japan Philarmonic Orchestra, la pupitrul dirijoral avându-l pe maestrul Ion Marin.

Angajamentele viitoare includ rolul Contelui Almaviva în Il Barbiere di Siviglia de Rossini la Deutsche Oper Berlin și New Orleans Opera (USA).

Va interpreta rolul Ernesto în Don Pasquale de Gaetano Donizetti la Cuivilles Theater Munchen (celebrul teatru unde însuși Mozart a dirijat premiera operei Idomeneo).

Lista contractelor se întinde până în 2014 iar din evenimentele viitoare enumerăm debutul în opera La Scala di Seta de Rossini la Concertgebouw Amsterdam (concert broadcast în toata Europa), rolul Don Ramiro în La Cenerentola de Rossini la Stuttgart Staatsoper și Opera du Rhin Strasbourg. Va debuta în rolul Orombello din opera Beatrice di Tenda de Bellini, la Salzburger Festspiele.

Anul 2012 înseamnă pentru tenorul Bogdan Mihai și apariția pe piața internațională a două DVD-uri de Rossini, Aureliano in Palmira de la Martina Franca (2011) la casa discografica italiană Bongiovanni și Adelaide di Borgogna de la Rossini Opera Festival Pesaro (2011) la Deutsche Gramophone. Ambele producții au fost transmise deja live în toată Europa, America și Asia.