Artistul plastic David Rayson prezinta Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului, din Colectia British Council

BUCURESTI - 3 decembrie 2013

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Arhitectura / Design, Educatie / Cultura

British Council Romania si Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza o serie de evenimente in cadrul expozitiei Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului, din colectia British Council. Invitatul principal este David Rayson, artist plastic si profesor de pictura la Royal College of Art din Londra. Una dintre lucrarile sale, intitulate De la Ashmore Park la Wednesfield: banca de pe pista (1998), este inclusa in expozitie .

Artistul plastic David Rayson prezinta  Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului, din Colectia British Council

Evenimentele se vor desfasura astfel:

      Miercuri, 4 decembrie 2013, ora 17.30:

vizita ghidata in expozitia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului, din colectia British Council; 

      Joi, 5 decembrie, ora 17.30:

conferinta cu tema Peisajul in arta contemporana britanica;

      Vineri, 6 decembrie, ora 11.00:

vizita ghidata in expozitia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului, din colectia British Council.

Vizitele ghidate si conferinta se vor desfasura in limba engleza.

Intrarea este gratuita, in limita locurilor disponibile, pe baza de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.

David Rayson a sustinut numeroase conferinte in cadrul celor mai mari institutii de invatamant in domeniul artei din Marea Britanie, la Central Academy of Fine Arts si la Universitatea Tsinghua din Beijing, China. Lucrarile sale au fost expuse in galerii prestigioase de arta, printre care: Tate Britain, Tate Modern, The Whitechapel Art Gallery si sunt incluse in numeroase colectii private britanice si internationale. In prezent, David Rayson este implicat activ in sprijinirea tinerilor artisti.

Expozitia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului, din colectia British Council cuprinde 57 de lucrari care prezinta o imagine complexa a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale si urbane. Structurata in patru sectiuni – orasul, industrialul, ruralul si tarmul – expozitia ofera publicului din Romania o perspectiva unica asupra peisajului britanic vazut prin ochii artistilor englezi de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana in zilele noastre. Grupate astfel, operele de arta recompun o harta subiectiva a Marii Britanii.

Artistii britanici au surprins in lucrarile lor privelistea industriala, dezvoltarea recenta a zonelor suburbane, dar si peisaje cu megaliti, ruine romane sau perspective aeriene ale campurilor. Pe langa pictura, grafica, sculptura si fotografie, in expozitie sunt prezente si instalatii si interventii de tip Land Art - amprente personale ale artistului asupra peisajului.

De la peisajul rural valurit la conturul crestat al coastelor, de la fragmente de peisaj urban pana la obiectivele industriale dezafectate din nord-estul Londrei, demolate intre timp pentru a face loc constructiilor care au gazduit editia din 2012 a Jocurilor Olimpice, lucrarile selectate ilustreaza o viziune dinauntru asupra peisajului britanic, inaccesibila calatorului strain.

Colectia British Council, initiata in 1935, cuprinde in prezent mai mult de 8500 de piese create de peste 1650 de artisti britanici, acoperind o gama larga de tehnici si genuri – pictura, sculptura, desen, acuarela, gravura, fotografie, instalatie. 

Expozitia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului, din colectia British Council ramane deschisa la Muzeul National de Arta al Romaniei pana in data de 19 ianuarie 2014.

Despre British Council

British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale ce oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice şi stabileşte relaţii durabile între Marea Britanie şi alte ţări. Activitatea sa este axată în special pe domeniile educaţie, limba engleză şi artă. British Council este o organizaţie apolitică ce se bucură de o strânsă colaborare cu guvernul britanic. Pentru mai multe informaţii despre activitatea British Council în România, vizitaţi: www.britishcouncil.ro.