Au inceput inscrierile pentru FameLab, cea mai captivanta competitie internationala de comunicare a stiintei

BUCURESTI - 10 aprilie 2012

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Stiinta / Cercetare

Transmite lumii intregi pasiunea ta pentru stiinta!

British Council invita tinerii talentati in comunicarea stiintei, sa se inscrie in cea mai importanta competitie internationala dedicata acestui domeniu - FameLab. Proiectul se afla la a cincea editie in Romania si se adreseaza tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, pasionati de stiinta si cu abilitati de comunicare. Acestora li se va oferi oportunitatea de a deveni, in doar trei minute, prezentatori de stiinta ai noii generatii. Intel sustine si anul acesta FameLab in Romania si va oferi un premiu special, Intel Technology Award, proiectului care va propune utilizarea cea mai eficienta a tehnologiei pentru a-si atinge scopul.

Au inceput inscrierile pentru FameLab, cea mai captivanta competitie internationala de comunicare a stiintei

FameLab este organizat deBritish Councilin asociere cu The Times Cheltenham Science Festival din Marea Britanie si se desfasoara simultan in alte 19 tari din din Europa, SUA, Orientul Mijlociu, Asia si Africa de Sud. Competitia a fost conceputa pentru a promova tinerii care au talentul si abilitatile necesare comunicarii stiintei catre publicul de televiziune sau catre publicul dintr-o sala de spectacole.

Cei care doresc sa se inscrie in competitie trebuie sa realizeze o prezentare video, de maxim 3 minute, in cadrul careia sa prezinte un subiect de stiinta intr-o maniera cat mai captivanta si accesibila publicului larg. Prezentarea video se va trimite numai prin intermediul formularului de inscriere online, disponibil pe www.britishcouncil.ro, pana marti, 24 aprilie 2012. Juriul nu va lua in calcul calitatea tehnica a prezentarii, astfel incat concurentii se pot filma si singuri avand la dispozitie un telefon mobil, o camera video sau un PC echipat cu camera video.  

Fiecare participant poate prezenta, la alegere, o tema legata de stiintele naturii, matematica, tehnologie sau medicina, iar prezentarea va trebui sa fie distractiva, originala, sa aiba rigurozitate stiintifica si sa atraga atentia publicului neavizat.

Noutatea editiei din acest an a Famelab Romania o constituie preselectia care se va realiza de aceasta data exclusiv online, oferind astfel tinerilor din toata tara posibilitatea de a participa in aceasta competitie, nu doar celor din Bucuresti, Cluj si Iasi, asa cum s-a intamplat la editiile precedente, cand preselectiile s-au desfasurat cele trei localitati.

In urma preselectiei realizata de un juriu de specialitate format din personalitati din lumea stiintei si din media, vor fi alesi 10 finalisti care vor concura in etapa nationala. Inainte de finala, candidatii selectati vor participa la un training de doua zile sustinut de o echipa de specialisti de top in comunicarea stiintifica din Marea Britanie si Romania. Participantii se vor pregati astfel pentru marea finala, perfectionandu-si aptitudinile de comunicare, prezenta scenica, prezenta in fata camerei de fimat  sau transmisiuni TV in direct.

Competitia nationala va avea loc in luna mai si va desemna reprezentantul Romaniei care va concura cu cei 19 candidati din tarile partipante la FameLab International, concurs ce se va desfasura in Marea Britanie, in cadrul Festivalului de Stiinta din Cheltenham, in luna iunie. Atat finala nationala, cat si cea internationala, se vor desfasura intr-un format de spectacol cu publicul, vor fi filmate in intregime si difuzate online si la televizor.

Modelul acestui concurs este similar cu cel al emisiunii Pop Idol sau MegaStar - fiecare candidat are doar trei minute la dispozitie pentru a demonstra unui juriu format din oameni de stiinta si jurnalisti ca are toate aptitudinile necesare unui comunicator de stiinta din noua generatie. Concurentii trebuie sa prezinte un subiect stiintific fara sa foloseasca Power Point-ul sau alte prezentari electronice si cu un aport limitat al recuzitei.

„Cel mai mult ne bucura faptul ca a crescut calitatea prezentarilor de la an la an si, totodata, numarul tinerilor interesati de stiinta. Din acest motiv am hotarat sa extindem aria de preselectie la nivel national, prin intermediul platformei online realizata de partenerii de la Intel, raspunzand astfel si tendintei generale care se manifesta in randul tinerilor, de a folosi intensiv mediul digital. Ne dorim foarte mult ca Romania sa fie reprezentata cu succes la competitia finala ce se desfasoara in Marea Britanie, in cadrul Festivalului de Stiinta din Cheltenham si ne ambitionam sa aspiram in continuare la locul intai”, declara Gabriel Ivan, Education & Science Project Manager,British Council.

In afara de premiul special, Intel Technology Award, toti cei care posteaza o prezentare video pe platforma online, vor fi inscrisi automat la o tombola, in urma careia pot castiga premii oferite de catre Intel Romania.

“Suntem bucurosi sa putem continua parteneriatul cuBritish Councilși sprijini proiectul FameLab in Romania și anul acesta. FameLab este o competiție de comunicare știintifica inedita, ce poate reprezenta o oportunitate de afirmare pentru cei mai talentați tineri”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, Intel Romania.

Anul acesta FameLab este realizat in Romania cu sprijinul partenerilor UE FISCDI, Asociatia pentru Educatie si Stiinta Hermann Oberth, ANCS (Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica), Asociatia Ad-Astra, Universitatea Bucuresti si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

De asemenea, proiectul este sustinut si de partenerii media Zon@, National Geographic, Science Focus, Ziarul Stiintelor, Hotnews, 24FUN si edu-news.ro.

Pentru mai multe informatii despre desfasurarea concursului in Romania si pentru inscrieri va rugam sa accesati site-ul www.britishcouncil.ro.

Despre British Council

British Council este organizatia internationala a Marii Britanii pentru relatii culturale si educationale care ofera oamenilor de pretutindeni o deschidere catre creativitatea si realizarile britanice si stabileste relatii durabile intre Marea Britanie si alte tari. Activitatea sa este axata in special pe domeniile educatie, limba englezt si arta. British Council este o organizatie apolitica ce se bucura de o stransa colaborare cu guvernul britanic. Pentru mai multe informatii despre activitatea British Council in Romania, vizitati: www.britishcouncil.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/british-council1/au-inceput-inscrierile-pentru-famelab-cea-mai-captivanta-competitie-internationala-de-comunicare-a-stiintei