Radio Lukashenko (Radioul public, taxa dubla)

BUCURESTI - 11 februarie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

» SRR solicita plata taxei radio de doua ori: o data pentru firma, o data pentru domiciliul actionarilor.
» Societatea spera sa obtina prin sistemul 'taxa-dubla' 9 milioane euro.
» Cheltuielile nesabuite ale fostei conduceri au pus pe butuci Radioul public.

Radio Lukashenko (Radioul public, taxa dubla)

Societatea romana de Radiodifuziune (SRR) a ajuns cu cheltuielile la fundul sacului, drept pentru care a inceput sa trimita prin tara depese prin care someaza proprietarii de firme care au sediul societatilor in propria locuinta sa plateasca de urgenta taxa radio.

Prin acest tertip, Radioul public incaseaza aceasta taxa de doua ori pentru acelasi serviciu: o data de la proprietarul imobilului ca persoana fizica ce locuieste efectiv in respectiva casa si alta data de la societatea care functioneaza la aceeasi adresa.

Mai mult, SRR s-a gandit ca ar fi bine sa adune o suma cat mai mare, asa ca la inceputul anului a somat firmele in cauza sa plateasca taxa radio din urma cu trei ani, cate 120 de lei pe an.

'Zilele trecute am primit o notificare din partea SRR prin care eram somat sa platesc taxa radio din 2005 pana astazi. In ultimii trei ani nu mi s-a adus la cunostinta ca as fi restantier si nu inteleg de ce trebuie sa platesc inca o data respectiva taxa, din moment ce este deja cuprinsa in factura de la Electrica. Parca traim in Belarus!', ne-a declarat, revoltat, un proprietar de firma care a primit acasa notificarea SRR.

Conform datelor obtinute de la Oficiul National al Registrului Comertului, la data de 4 februarie in
Romania functionau 277.997 firme care au declarat sediul social la domiciliul unuia dintre actionari. Calculele arata ca SRR ar trebui sa incaseze de la cele aproximativ 278.000 de firme 33,3 milioane RON, adica 9 milioane euro, numai din taxa pentru un an de zile.

Desi avem documentul care atesta ca Radioul public a trimis astfel de notificari (foto facsimil), SRR infirma cele reclamate de cititorul nostru. 'Daca nu a platit, trebuie sa plateasca. Asta spune legea.
Nu cred ca nu a fost instiintat timp de trei ani ca are de platit taxa radio. Oricum, dupa un anumit timp plata sumelor se prescrie. O sa ma interesez si va rog sa-mi trimiteti o adresa oficiala cu aceste intrebari si o sa va raspundem', ne-a declarat Razvan Stamatescu, directorul de comunicare al SRR. A trecut de atunci aproape o luna, fara a primi vreo lamurire.

In primavara anului trecut, fostul director al SRR, Dragos seuleanu, a fost pus sub invinuire de procurorii anticoruptie deoarece ar fi tocat sistematic banii institutiei publice. seuleanu a incheiat in perioada 2000-2005 o serie de contracte paguboase cu diferite firme, pentru achizitionarea unor echipamente tehnice la preturi astronomice. Astfel, SRR a achizitionat de la firma Forte Computers un sistem informatic integrat cu suma de 9 milioane euro, sistem care functioneaza doar la 10% din capacitate. Pentru a putea plati, seuleanu a facut un imprumut la banca, pe care l-a garantat cu bani publici, respectiv fondurile de salarii. Astfel, SRR are de platit pana in 2009 rate lunare de 7 miliarde de lei vechi.


Despre BT Public Relations

FAVORURI

» Discrepante salariale

Anul trecut, SRR a platit angajatilor prime de Craciun in valoare totala de peste un milion de lei. Societatea are 2.530 de angajati, media primelor fiind de 400 de lei pentru fiecare angajat. Salariile directorilor din Radio sunt de invidiat, in timp ce colaboratorii primesc cateva milioane de lei pe luna. Astfel, seful de la Radio Iasi are cel mai mare salariu 'public' din oras, respectiv peste 6.000 de lei pe luna, iar Maria Toghina, directorul institutiei, are 11.600 lei pe luna, iar directorul de productie editoriala, Vasile Ionescu, are trecut in dreptul rubricii 'venitul anual incasat', 'salariu'.
B. L. O' Rousse
goodspindoctor@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/bt-public-relations/radio-lukashenko-radioul-public-taxa-dubla