Semnificatia completului de divergenta in dosarul Dinu Patriciu vs SRI

BUCURESTI - 4 februarie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Dosarul Dinu Patriciu vs SRI a pus in divergenta, la termenul din 3 februarie 2009, cei doi judecatori ai completului Curtii de Apel Bucuresti si va fi nevoie ca instanta sa desemneze un al treilea judecator pentru a se putea pronunta in aceasta cauza. Urmatorul termen a fost stabilit pentru data de 9 februarie.
Practic, unul dintre judecatori a dat dreptate omului de afaceri care acuza SRI ca i-a interceptat ilegal telefoanele. Ca sa poata judeca aceasta cauza, magistratii trebuie sa primeasca un certificat de securitate avizat chiar de SRI, care este reclamat in dosar.

Tribunalul Bucuresti a decis, deja, in favoarea lui Dinu Patriciu stabilind ca omului de afaceri i-au fost ilegal interceptate telefoanele si obligand SRI la plata unor daune morale in cuantum de 500 de milioane de lei vechi.

Dosarul a ajuns intr-un punct foarte important. Faptul ca unul dintre judecatori a considerat ilegale interceptarile apreciind, implicit, ca anumite prevederi ale legii sigurantei nationale vin in conflict cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, arata ca justitia este din ce in ce mai atenta la practica europeana in materie.

Relevant este si faptul ca mai exista o decizie, la nivelul aceleeasi instante, respectiv Curtea de Apel Bucuresti, confirmata, recent, si de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a declarat ilegala aceasta categorie de interceptari, intr-un alt dosar. ”Inalta Curte apreciaza ca fiind convingatoare argumentele instantei de apel si analiza teoretica facuta in considerentele deciziei cu privire la legislatia romana in materia sigurantei nationale a Romaniei, care au condus instanta spre o concluzie corecta, si anume, ca legislatia respectiva contravine Conventiei Europene a Dreprurilor Omului in ce priveste respectarea dispozitiilor art. 8, incalcandu-se implicit si dreptul la un proces echitabil garantat de art.6 din CEDO”, se arata in motivarea deciziei ICCJ.

Romania a pierdut deja câteva procese la CEDO, in aceeasi materie. Daca legalitatea interceptarilor incepe sa fie serios pusa la indoiala de catre magistrati, exista sperante ca dosarele cu aceeasi miza ar putea fi solutionate in acord cu jurisprudenta europeana, in instantele nationale, iar Romania ar evita o noua serie de condamnari la Curtea Europeana.

Societatea de avocatura Budusan, Baldea & Asociatii isi exprima convingerea ca deciziile Curtii Europene vor fi respectate si ca, implicit, drepturile fundamentale astfel cum sunt consfintite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului vor fi corespunzator protejate.


- Sfarsitul comunicatului -

Despre Budusan, Baldea & Asociatii

Societatea Budusan, Baldea & Asociatii activeaza pe o nisa emergenta, cea a specializarii in dreptul penal-comercial, si abordeaza dosare complexe, alcatuite din acuzatii sofisticate de infractionalitate economica aduse actionarilor, executivilor si companiilor ori institutiilor, dosare instrumentate de unitati de elita ale Parchetului General.

Asistenta specializata este furnizata de echipe multidisciplinare, integrate, de penalisti si comercialisti, familiarizati atat cu procedurile si instrumentele de lucru ale organului anchetator, cat si cu cadrul corporatist si practicile economice ale societatilor comerciale.

Serviciile avocatiale combina, in functie de nevoile dosarului de penal-comercial, si resurse specializate in auditare/expertizare economica, respectiv in administrarea crizelor de imagine.

Pentru detalii ne puteti contacta la:

Londra 25, 011761, Bucuresti, Romania
Occidentului 34, 010984, Bucuresti, Romania
Tel/Fax: +4021.230.5088, +4.021.316.8394
www.budusan.ro
office@budusan.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/budusan-baldea-asociatii/semnificatia-completului-de-divergenta-in-dosarul-dinu-patriciu-vs-sri