Creditul mai aproape de persoanele aflate in situatii de vulnerabilitate

BUCURESTI - 17 decembrie 2015

Comunicat tip General in Social

Marti, 15.12.2015 a avut loc conferinta de finalizare a implementarii proiectului "ICAR Incluziune prin micro Credit si Ajutor Reciproc ", derulat de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania, alaturi de Institutul de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile si 26 de Uniuni si CAR locale.

Creditul mai aproape de persoanele aflate in situatii de vulnerabilitate

Evenimentul marcheaza:- infiintarea a 9 C.A.R noi in Pitesti (jud. Arges), Corbeni (jud. Arges), Cazasu (jud. Braila), Maracineni (jud. Buzau), Voinesti (jud. Dambovita), Pielesti (jud. Dolj), Hunedoara (jud. Hunedoara), Targu Mures (jud. Mures), Ramnicu Valcea (jud. Valcea)- dezvoltarea a 17 agentii CAR in Sebes (jud. Alba), Tarnova (jud. Alba), Stefanesti (jud. Arges), Racaciuni (jud. Bacau), Tufesti (jud. Braila), Insuratei (jud. Braila), Bod (jud. Brasov), Sector 5 (Bucuresti), Buzau (jud. Buzau), Gaesti (jud. Dambovita), Titu (jud. Dambovita), Moldovita (jud. Suceava), Timisoara (jud. Timis), Recas (jud. Timis), Ramnicu Valcea (jud. Valcea), Dragasani (jud. Valcea), Babeni (jud. Valcea). Aceste Case de Ajutor Reciproc au atras chiar in perioada implementarii poiectului peste 2600 de membri CAR noi, inclusiv din randul cetatenilor nebancati.

Conform Global Findex realizat de Banca Mondiala, Romania este tara cu cel mai redus acces la conturi bancare atat din tarile membre UE cat si din tarile vecine. Numai 60,8% din populatia de 15 ani si peste din Romania detine un cont la o institutie financiara fata de media la nivelul zonei Euro de 94,8%. Romania este tara cu cea mai mare pondere a persoanelor care apeleaza la imprumuturi 45,7% dintre romani au imprumutat bani in anul 2014, mult peste media zonei Euro de 35,4%, conform Eurostat. Supraindatorarea gospodariilor din Romania in crestere galopanta, conform Eurostat, 30,5% dintre gospodarii inregistrau datorii la plata facturilor curente – chirie/ipoteca, intretinere – utilitati.

ICAR a sprijinit obiectivele strategice ale Uniunii Nationale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania de imbunatatire si reformare a modelului de business social al Caselor de Ajutor Reciproc astfel incat sa raspunda cerintelor unui sistem incluziv din punct de vedere financiar, si conformarea cu Codul european de bune practici pentru acordarea de microcredite prin dezvoltarea de produse financiare destinate segmentelor pietei financiare formate din persoane cu venituri scazute aflate in risc de excluziune financiara, promovarea microfinantarii pentru nevoi personale si pentru finantarea activitatilor generatoare de venituri, incurajarea economisirii si educatiei financiare a mebrilor.Prin proiect, UNCAR si-a dezvoltat programul de educatie financiara a membrilor, s-a elaborat primul raport privind excluziunea financiara si supraindatorarea in Romania, prima ancheta de opinie privind accesul la servicii financiare in randul persoanelor interesate de servicii CAR si primul Manual de incluziunea financiara prin economia sociala din Romania.

Pentru informatii suplimentare: Raluca Simbotin, expert comunicare, 0758231012 raluca.simbotin@fdsc.ro.

*Proiectul ICAR este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 si implementat de Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania alaturi de 27 de parteneri la nivel national, dupa cum urmeaza: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Arges, Uniunea Teritoriala Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Buzau, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Dambovita, Uniunea Teritoriala a Caselor de Ajutor Reciproc Hunedoara, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor Mures, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor Dolj, Uniunea Teritoriala Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor Braila, Uniunea Judeteana a Caselor de Ajutor Reciproc Valcea, Casa de Ajutor Reciproc Alprom I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Silvapam I.F.N, Casa de Ajutor Reciproc Tractorul Brasov I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Braila, Casa de Ajutor Reciproc Municipiul Bucuresti, Casa de Ajutor Reciproc Solidaritatea Braila, Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Targoviste, Casa de Ajutor Reciproc Judetean Targoviste, Casa de Ajutor Reciproc Apcarom Buzau I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Zarand I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Ulpia I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Decebal I.F.N. Deva, Casa de Ajutor Reciproc Sanitar Ramnicu Valcea I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc IFN C.F.R. Ramnicu Valcea, Casa de Ajutor Reciproc I.F.N Municipal Ramnicu Valcea, Asociatia Casa de Ajutor Reciproc Invatamant Falticeni I.F.N., Casa de Ajutor Reciproc Solidaritatea IFN Buhusi.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/c-a-r/creditul-mai-aproape-de-persoanele-aflate-in-situatii-de-vulnerabilitate