Frica de abandon

Cluj Napoca - 24 octombrie 2016

Comunicat tip General in Sanatate

Teama de abandon are multe fatete, dar la baza ei sta aceeasi vulnerabilitate, credinta ca intr-un final persoanele importante din viata lor nu vor continua sa le fie alaturi: fie se asteapta sa fie parasiti pentru cineva mai bun, fie se tem ca persoana de atasament nu va fi accesibila din punct de vedere emotional, sau ca va muri curand.

Cei care au aceasta teama tind sa ramana in relatii nocive, sunt gelosi, manipulativi, isi controleaza excesiv partenerul, sau ajung sa se sacrifice excesiv punand nevoile  celuilalt mai presus.

Aceasta frica are radacini mult mai adanci, adesea inconstiente  ce apar din frustrarea cronica a unor nevoi de siguranta si autonomie sau in urma unor pierderi traumatice. Iata cateva situatii care pot fi asociate cu un pattern de abandon: divortul parintilor,moartea unui membru al familiei,parintele lipseste perioade lungi de acasa,parintele este alcoolic sau indisponibil emotional din diferite motive, parintele este supraprotector si  interfereaza astfel cu autonomia copilului.

Frica de abandon are la baza amintiri, ganduri si senzatii corporale, ce se dezvolta in copilarie sau adolescenta si se elaboreaza de-a lungul vietii.  in functie de experientele individului. (J.E.Young, 2006).

Daca in copilarie ai simtit abandonul in una din formele descrise  mai sus, te vei astepta ca cei dragi tie sa te paraseasca sau sa moara curand. Traiesti permanent cu frica asta si devine lentila prin care vezi relatiile. O lentila care distorsioneaza, dar de care ajungi sa te atasezi.Michelle Skeen enumera cateva indicii prin care poti sa-ti dai seama daca ai aceasta vulnerabilitate:

    - Ai permanent ingrijorari legate de faptul ca persoanele apropiate te vor parasi sau vor muri

    - Te agati de persoane de teama de a nu fi parasit

    - Consideri ca nu ai persoane care sa-ti raspunda nevoii de siguranta si suport  si traiesti cu un sentiment cronic de nesiguranta

    - Ai tendinta sa alegi parteneri care nu pot sa-ti raspunda acestor nevoi, sunt indisponibili sau nu isi asuma un angajament

    - Devii foarte disperat si apelezi la diferite strategii de manipulare pentru a mentine alaturi persoana de care esti atasat

    - Esti atat de preocupat de faptul ca partenerul o sa te paraseasca incat ajungi sa faci diverse comportamente care sa-I indeparteze(crize de gelozie, verificari)

    - Simti ca persoanele apropiate sunt impredictibile .  (M. Skeen ,2014)

Modul in care persoana incearca sa faca fata suferintei abandonului perceput si frustrarii constante a nevoilor  este de fapt un mecanism de coping, ce poate imbraca urmatoarele forme:

    - Confirmarea patternului abandonului (ex: alegerea unor parteneri care nu sunt disponibili emotional si nu vor sa faca angajamente)

    - Evitarea relatiilor apropiate de teama abandonului (ajunge in felul asta sa se izoleze si sa indeparteze sau sa tina la distanta oamenii care il intereseaza de fapt)

    - Supracompensarea – devine acaparator si isi sufoca partenerul, incepe certuri din lucruri minore pentru a testa relatia, indepartand in felul acesta partenerul; apeleaza la strategii de manipulare si santaj emotional

Psihoterapia centrata pe schema este una din cele mai eficiente in aceasta problema. Prin imbinarea tehnicilor cognitive, comportamentale, experientiale si avand la baza o relatie terapeutica de siguranta, pacientii invata sa construiasca relatii de siguranta cu ceilalti, sa plece din relatii instabile sau abuzive, sa tolereze mai bine momentele de singuratate si  sa renunte la comportamentele de manipulare (Jeffrey E. Young & Janet Klosko, 2006)

Surse:

Jeffrey E. Young & Janet Klosko – Schema Therapy: A Practitioner’s Guide, 2006

Michelle Skeen – Love Me, Don’t Leave Me: Overcoming Fear of Abandonment and Building Lasting, Loving Relationships, 2014

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cabinet-individual-de-psihologie-carmen-ilea/teama-de-abandon1