Companiile își doresc sisteme fiscale simple și predictibile

BUCURESTI - 9 martie 2012

Comunicat tip General in Afaceri

Companiile își doresc sisteme fiscale simple și predictibile, s-a afirmat în cadrul celei de-a 7-a ediții a Conferinței Regionale de Fiscalitate desfășurată la Praga (7 martie 2012)

Praga, 7 martie 2012 – A 7-a editie a Conferinței Regionale de Fiscalitate, organizată în fiecare an de către o altă Cameră Americană de Comerț din regiunea Europei centrale și de est a avut loc la Praga, sub coordonarea Camerei Americane de Comerț în Republica Cehă.

Conferința Anuală de Fiscalitate a reunit experți din întreaga zonă central și est europeană, cu scopul de a dezbate rezultatele înregistrate de reformele anterioare, precum și politicile fiscale existente la nivel național și european. Cum poate o țară să modeleze o politică fiscală ce sprijină prosperitatea economică și stabilizează finanțele publice, dar în același timp contribuie la crearea unei societăți transparente și echitabile? Aceasta este doar una dintre întrebările la care invitații au încercat să răpundă.

„Conferința Anuală Regională de Fiscalitate a AmCham reprezintă cea mai importantă întâlnire de acest fel din regiune. Alăturarea unor reprezentanți de top ai Guvernelor, a oamenilor de afaceri și a altor experți de renume fac din eveniment un excelent forum în cadrul căruia se face schimb de idei și se discută puncte de vedere asupra evenimentelor în curs, într-un mod informat și constructiv” a declarat William Morris, Tax Officer of GE Corporate în cadrul Conferinței.

Tema centrală a întâlnirii din acest an a fost criza economică și impactul său asupra reformelor. Speakerii au fost de acord că situația de criză din Europa a pus în lumină importanța fiscalității. Nu doar sumele sunt importante, ci este crucială și capacitatea de a colecta taxele de orice fel, în orice circumstanțe. Sistemul fiscal nu poate funcționa corespunzător daca Guvernul nu are capacitatea de a își convinge cetățenii să își plătească cota parte și nu poate preveni corupția din cadrul structurilor ce ar trebui să o colecteze. Guvernele din întreaga Europă sunt puse la încercare de către cetățeni în privința cui trebuie să plătească și cine să beneficieze de pe urma sistemului deja existent.

„Lecția cea mai importantă este că nu putem avea politici fiscale stabile până când nu avem o economie sănătoasă și nu vom avea o economie sănătoasă până când politica fiscală nu va fi atât predictibilă, cât și favorabilă expansiunii sectorului privat” a adăugat Weston Stacey, Director Executiv al Camerei Americane de Comerț în Republica Cehă.

Companiile privesc cu îngrijorare în timp ce Guvernele caută modalități de a spori veniturile prin scăderea profitului. Crearea unei piețe europene împiedică Guvernele să amenințe companiile cu “ghearele” politicilor fiscale: într-o piață din ce în ce mai competitivă, cu un profit aflat pe muchie de cuțit, supraviețuirea poate depinde de plasarea operațiunilor în statele cu politici fiscale favorabile.

“Cred că este în intresul tuturor să avem un sistem fiscal previzibil, care să supraviețuiască ani la rând, un sistem fiscal care să ofere claritate asupra solicitărilor adresate companiilor și indivizilor și, nu în ultimul rând, un sistem fiscal simplu, care să susțină un mediu de afaceri sănătos, un buget de stat echilibrat și un nivel de trai ridicat pentru locuitori” a fost dorința exprimată de  Douglas Brodman, Managing Director al Plzeňský Prazdroj

“Politicile fiscale coordonate din regiunea noastră pot susține creșterea economică dacă sunt bazate pe cooperarea dintre Guvernele noastre, dar și pe principii corecte de taxare, mai degrabă decât pe stimulente fiscale sau discriminare” a concluzionat Dan Schwartz, reprezentantul AmCham România, la finalul discursului său.

Toți participanții la discuție, reprezentanți ai mediului de afaceri, au fost de accord că taxele, atunci când sunt stabilite corespunzător, pot veni în sprijinul politicilor de dezvoltare economică. Nu în ultimul rând, impactul politicilor fiscale asupra stimulentelor pentru investiții, eficiență energetică și turism, dar și investițiile private în cercetare și dezvoltare trebuie aduse în discuție, iar politicile trebuie să fie construite pornind de la concluziile astfel rezultate.

Taguri: AmCham Cehia
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-americana-in-romania-amcham-romania/companiile-i-doresc-sisteme-fiscale-simple-i-predictibile