Business Breakfast, initiativa a CCIB dedicata stimularii dialogului intre mediul de afaceri si decidenti

BUCURESTI - 31 iulie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Finante / Contabilitate, ONG

Live site

Marti, 30 iulie 2013, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a lansat seria de evenimente cu frecventa lunara „Business Breakfast”. În cadrul acestor intalniri, reprezentantii mediului de afaceri au posibilitatea de a intra intr-un dialog mai putin conventional, dar eficient cu specialisti, consultanti si politicieni de top, pe teme de interes economic si de afaceri.

Business Breakfast, initiativa a CCIB dedicata stimularii dialogului intre mediul de afaceri si decidenti

Invitatul special al primului eveniment din serie a fost Dan Enache, secretar de stat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, in cadrul Ministerului Economiei, care, alaturi de gazda Business Breakfast-ului, Iuliu Stocklosa, vicepresedinte al Camerei bucurestene, a discutat cu managerii si antreprenorii prezenti despre solutiile pentru sprijinirea IMM-urilor si dezvoltarea afacerilor.

Potrivit secretarului de stat Dan Enache, scutirea de la plata impozitului pe profit a microintreprinderilor in primul an de functionare, cu conditia mentinerii activitatii inca doi ani, scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, reducerea cu 50% a contributiilor la asigurari sociale datorate de companiile care angajeaza tineri sub 25 de ani, persoane care au depasit 55 de ani, sau lucratori necalificati sunt cateva dintre masurile de stimulare a mediului de afaceri cuprinse in proiectul legislativ de modificare a Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor.

Noul sistem de impozitare a activitatilor turistice, de alimentatie publica, dar si a activitatilor de prestari servicii din sectorul auto; introducerea conceptului de control major fiscal pentru IMM (o singura data la trei ani), programele dedicate tinerilor antreprenori, modificarile necesar a fi operate (de exemplu la nivel de tarif vamal si achizitii publice) in contextul negocierii TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) de catre Uniunea Europeana si SUA, masurile de reducere a birocratiei, dezvoltarea programelor de mentorat in vederea sprijinirii antreprenorilor aflati la inceput de drum au fost alte subiecte discutate pe larg in cadrul primei editii a Business Breakfast.

În prezent, in Romania circa 98% din companii sunt incadrate in categoria intreprinderilor mici si mijlocii. Acestea realizeaza 70% din PIB-ul tarii noastre si doar 30% din exporturi. Din pacate, potrivit unei analize Intesa Sanpaolo Bank, 50% dintre IMM-urile nou-infiintate dispar in primii doi ani de activitate din cauza incapacitatii manageriale si a presiunii fiscale.

Dintre problemele ridicate de reprezentantii mediului privat punctam: necesitatea adoptarii Legii insolventei, oportunitatea stimularii industriei de tehnologia informatiei, plata TVA la importurile de componente/materii prime/materiale utilizate in procesul de productie, dificultatile aferente finantarii afacerilor (garantii mari solicitate pentru credite, perioada lunga de analiza a dosarelor), necesitatea dezvoltarii unor programe de stimulare a accesului la fonduri europene.

În cadrul editiilor din septembrie si octombrie ale Business Breakfast vor fi tratate temele „Fondurile europene – surse de finantare si solutii de business pentru 2014 –2020” si „Internationalizarea afacerilor, oportunitati de export pentru firmele romanesti”. De asemenea, incepand cu luna septembrie, Camera bucuresteana, in parteneriat cu Ministerul Economiei, lanseaza seria evenimentelor intitulate „Ziua oportunitatilor de afaceri”, menite sa contribuie la incurajarea exporturilor si la o mai buna cunoastere a conditiilor de intrare pe pietele externe si a oportunitatilor oferite de acestea.

Prima editie a Business Breakfast s-a desfasurat in parteneriat cu COFACE Romania si a fost sustinuta de Intesa Sanpaolo Bank.

Biroul de Presa al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - RomaniaTel./Fax: 021 319 0179

Taguri: CCIB