Diplomaţia sprijină comerţul

BUCURESTI - 15 martie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

România poate deveni puntea de legătură pentru produsele vietnameze către Piaţa Unică europeană, demers ce va fi sprijinit de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi de ambasada Republicii Vietnam, au convenit E.S. Ambasadorul R.S. Vietnam în România, Le Manh Hung şi dipl. ec. Ştefan D. Popa, preşedintele CCIB în cursul unei discuţii care s-a purtat la sediul Camerei bucureştene. Şeful misiunii diplomatice vietnameze a fost însoţit de Vu Thien Toan, Consilierul economic al Ambasadei.

Pentru facilitarea comerţului dintre firmele bucureştene şi cele din R. Vietnam, CCIB doreşte să stabilească relaţii de colaborare cu Camera de Comerţ a Vietnamului, ceea ce va conduce la intensificarea schimburilor de informaţii şi la cunoşterea reciprocă a potenţialului celor două comunităţi de afaceri. Părţile au fost de acord asupra faptului că, în ciuda tendinţei ascendente a volumului schimburilor comerciale, care s-au majorat de la 33 milioane USD la finele anului 2005, la 48 de milione USD după 11 luni din 2006, complementaritatea celor două economii oferă posibilităţi neexploatate încă de operatorii economici.

Având în vedere faptul că UE reprezintă a doua mare destinaţie a comeţului exterior vietnamez, construcţiile, agricultura şi turismul ar putea fi direcţiile principale de dezvoltare a raporturilor economice dintre firmele româneşti şi cele vietnameze.

Preşedintele Ştefan D. Popa a făcut o succintă prezentare a proiectului de construire în parteneriat public-privat a unui complex hidrotehnic peste Dunăre, în zona Turnu-Măgurele – Nicopole, cu efecte benefice asupra navigaţiei, producţiei de energie, protecţiei mediului, irigaţiilor pentru agricultură şi dezvoltării turismului. Proiectul va influenţa favorabil comunicaţiile între ţările situate la sudul Dunării şi cele din nordul fluviului, prin realizarea unui pod care să lege malul românesc cu cel bulgăresc. Acest proiect a figurat şi pe agenda celei de-a patra Conferinţe Dunărene, care a avut loc la sediul CCIB, în data de 6 martie, şi are şanse bune de realizare având în vedere că UE încurajează transporturile pe apă inclusiv pe Coridorul VII Dunărea şi pe apele şi canalele interioare.

În acest context, ambasadorul Vietnamului a arătat că există posibilitatea ca Vietnamul să participe cu forţă de muncă calificată la derularea unor mari proiecte de infrastructură din ţara noastră. Oficialii vietnamezi consideră că peste 1 milion de persoane calificate vor lucra în străinătate. Pentru 2007, se estimează plecarea a 80.000 de muncitori care se vor angaja în industria textilă şi în construcţii, inclusiv în România. De pildă, la fabrica de confecţii din Râmnicu-Sărat sunt aşteptate 300 de vietnameze, plasamentul lor fiind asigurat de o firmă românească, a afirmat şeful misiunii diplomatice vietnameze.

Pe linia preocupărilor privitoare la modlităţile de transport a mărfurilor între România şi Vietnam, preşedintele CCIB a menţionat liniile maritime internaţionale care fac legătura dintre portul Constanţa, cel mai estic port al UE, şi porturile vietnameze. Folosirea Canalului Dunăre-Marea Neagră şi a canalelor şi apelor interioare europene este calea pe care containerele vietnameze vor putea ajunge la orice destinaţie din Piaţa Unică, în concordanţă cu recomandările oficialilor de la Bruxellles, de restrangere a transporturilor poluante.

Departamentul Comunicare al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon: 319.00.79; Fax: 319.26.95
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/diplomatia-sprijina-comertul