Eficienţa energetică, soluţie pentru creşterea sustenabilă a economiei româneşti

BUCURESTI - 23 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, Industrie, ONG, Energie

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE) şi Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc lansarea lucrării Cartea Albă „Eficienţa energetică în România”, realizată de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE). De asemenea, cu această ocazie s-a parafat protocolul de colaborare între CCIB, reprezentată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedinte, şi ARPEE, reprezentată de Gilles Humbert, preşedinte.

Eficienţa energetică, soluţie pentru creşterea sustenabilă a economiei româneşti

„ARPEE are ca membri fondatori nouă companii private importante din România (ABB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy România, Lafarge, OMV Petrom şi Pricewaterhouse Coopers), care au pornit de la premisa că eficienţa energetică este o prioritate fundamentală în România, în special ca urmare a transpunerii noii Directive privind eficienţa energetică (2012/27/UE), în vederea valorificării potenţialului remarcabil de economisire a energiei existent în ţară”, a punctat Gilles Humbert, preşedinte ARPEE.

Pornind de la aceste considerente, în lucrare – care reflectă angajamentul ARPEE de a se implica, alături de instituţiile publice în eforturile de a îmbunătăţi eficienţa energetică în România – sunt abordate subiecte precum: cadrul legal, servicii de eficienţă energetică, performanţa energetică a clădirilor, cogenerare şi termoficare, acorduri voluntare, eficienţa energetică a sistemelor electrice, promovarea investiţiilor în domeniu, îmbunătăţirea cadrului instituţional.

„Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat deja acţiuni concrete pentru definirea unui nou cadru instituţional şi legislativ al eficienţei energetice în România, între care analiza SWOT a Planurilor Nationale 1 si 2 de eficienţa energetică, împreună cu BERD, şi postarea pe site-ul ANRE a proiectului noii legi a eficienţei energetice”, a precizat Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE

            Potrivit specialiştilor ARPEE, în prezent, România consumă de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea PIB în comparaţie cu media UE. Pierderile energetice în sectorul industrial ating 30-35% din energia consumată, în timp ce la clădiri se constată pierderi energetice de cca. 40-50% din energia consumată. „Dorim ca activitatea ARPEE să contribuie în mod substanţial la consolidarea politicilor energetice din România şi la crearea unei platforme de acţiune comună a instituţiilor guvernamentale, a celor de reglementare, precum şi a reprezentanţilor mediului de afaceri”, a afirmat Dan Ioan Gheorghiu, consilier pentru energie al primului ministru.

„În ultimii ani subiectul eficienţei energetice s-a aflat permanent pe agenda Camerei bucureştene. Consider că parteneriatul între CCIB – organizaţie cu tradiţie de peste 145 de ani în reprezentarea şi susţinerea mediului de afaceri – şi ARPEE – Asociaţie aflată la început de drum, dar recomandată de calitatea membrilor fondatori şi de specialiştii de prestigiu care i s-au alăturat – se va dovedi benefic pentru comunitatea de afaceri, datorită proiectelor pe care le vom dezvolta împreună. Mă refer, de exemplu, la organizarea unor evenimente dedicate promovării pe piaţa noastră a bunelor practici din alte ţări cu experienţă solidă în domeniu şi a unor soluţii a căror aplicare poate conduce la eficientizarea activităţii curente a companiilor, dar şi la un mediu mai curat”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB.

În completare,Aureliu Leca, director executiv ARPEE, a punctat: „obiectivul ARPEE este de a promova şi susţine activităţile de dezvoltare a eficienţei energetice în toate domeniile, alături de factorii politici şi administrativi de decizie, în interesul consumatorilor industriali şi casnici. Creşterea eficienţei energetice este o soluţie importantă la efectele liberalizării pieţelor de energie”.

ARPEE estimează că eficienţa energetică poate genera un beneficiu pe termen lung de 5-7 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de 4-6% a PIB, fără un consum suplimentar de energie.

Biroul de Presă al CCIB

Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - RomaniaTel./Fax: 021 319 0179

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/eficienta-energetica-solutie-pentru-cresterea-sustenabila-a-economiei-romanesti